Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Malíř Pavel Forman vystavuje v ostravské Galerii výtvarného umění průřez tvorbou a témata za posledních 5 let

Celý MS kraj |

První reportáž nás zavede na výstavu vynikajícího malíře Pavla Formana. Jeho obrazy zaujmou především svými rozměry, barevností i tématy. Představují průřez Formanovou tvorbou i jeho vývoj za poslední roky.

Sám Pavel Forman je původem z Bruntálu. Nyní už se etabloval na Ostravsku, kde má také svou galerii.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Jelikož jsem už skoro 6 let ostravák, tak jsem se chtěl zde nějak prezentovat v místním prostředí. Řekl bych, že se nejedná o nějakou retrospektivní výstavu. Je to výstava, která je rozdělená do dvou, tří tématických okruhů, je to takový konvolut prací, sestavených přímo pro tento prostor."

V tématech Formanových obrazů je zřetelný jeho vývoj v posledních letech i inspirace, které ho ovlivňovaly.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Ty věci ve srovnání s dalšími pracemi, jsou barevně takové uspořádanější, decentnější oproti těm starším cyklům, které vycházely z nějakých novějších nebo street-artových věcí a byly hodně barevně přepálené.“

Velkou malířovou inspirací je jeho dcera Berta, která ho přiměla i k filosofickým zamyšlením.

Pavel Forman, vystavující malíř: „To je takový vizuální zážitek, který nelze nijak opominout, takže jsem se rozhodl to nějak zpracovat. Nicméně mě fascinovalo, kde je ta hranice mezi dítětem lidským a třeba dítětem opičím. Tam je vlastně nějaký malý zlomeček DNA, který nás dělí od toho zvířete. Samozřejmě velmi rád deformuji i ty figury ve svých obrazech, protože opravdu mě zajímá, jak dalece jsme zvířetem a nebo jak dalece může být zvíře lidské.“

V dalších velkých obrazech se objevují také autoportréty či náhodné inspirace.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Pracuji občas s nějakým autoportrétem nebo se snažím sám sebe personifikovat do nějakého obrazu. Tady jsem si odskočil od těch závažnějších těžších témat jedno odpoledne ,kdy byla taková tvůrčí krize, jsem namaloval dvě mrtvé muchy. Nicméně jsem k nim přidal i velrybí oko.“

Výstava Pavla Formana současně uzavírá letošní výstavní sezónu celé galerie.

Jana Malášek Šrubařová, marketing GVU: „Výstava Pavla Formana je v letošním roce naše poslední a hned z kraje příštího roku, 16 ledna nás čeká vernisáž nové výstavy Ivo Sumce a budou to opět malby.“

Téma naší druhé reportáže bude aktuálně předvánoční a zavede nás na vánoční jarmark v Muzeu Těšínska.

Nahlásit chybu


K tématu

Výstava Viktora Freša a ostravském Domě umění zaujme výtvarnou všestranností i multimediální tvorbou

9. června 2024 19:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi netradiční a zajímavou výstavu s názvem „Budoucí vzpomínky“ připravila ostravská Galerie výtvarných umění. Slovenský výtvarník Viktor Frešo je všestranným umělcem, zabývajícím se fotografií, malbou i sochařstvím. Ve své tvorbě využívá také multimediální nástroje a dodává svým objektům další rozměry.

Boxerská legenda Rosťa Osička vystavuje v Ostravě své obrazy

27. října 2023 10:48 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Legendární boxer Rostislav Osička opět zavítal do Ostravy. Na boxerský šampionát a také zde v galerii v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu vystavuje sbírku svých obrazů. Vernisáž výstavy, zahájil osobně i herec Marek Vašut, kterého s boxerskou legendou pojí dlouholeté přátelství.

Senior Vladislav Miczek z Karviné uspořádal svou první výstavu

11. listopadu 2023 16:34 | Karviná | Monika Danková

Pan Vladislav Miczek z Karviné se ve svém volném čase věnuje malování obrazů a fotografování. Jeho vášeň a talent teď mohou lidé obdivovat na jeho první výstavě, kterou uspořádal v Kulturním centru v Petrovicích.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Malíř Pavel Forman vystavuje v ostravské Galerii výtvarného umění průřez tvorbou a témata za posledních 5 let
Vydáno 18. prosince 2023 13:22, Celý MS kraj, Karel Soukop
První reportáž nás zavede na výstavu vynikajícího malíře Pavla Formana. Jeho obrazy zaujmou především svými rozměry, barevností i tématy. Představují průřez Formanovou tvorbou i jeho vývoj za poslední roky.

Sám Pavel Forman je původem z Bruntálu. Nyní už se etabloval na Ostravsku, kde má také svou galerii.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Jelikož jsem už skoro 6 let ostravák, tak jsem se chtěl zde nějak prezentovat v místním prostředí. Řekl bych, že se nejedná o nějakou retrospektivní výstavu. Je to výstava, která je rozdělená do dvou, tří tématických okruhů, je to takový konvolut prací, sestavených přímo pro tento prostor."

V tématech Formanových obrazů je zřetelný jeho vývoj v posledních letech i inspirace, které ho ovlivňovaly.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Ty věci ve srovnání s dalšími pracemi, jsou barevně takové uspořádanější, decentnější oproti těm starším cyklům, které vycházely z nějakých novějších nebo street-artových věcí a byly hodně barevně přepálené.“

Velkou malířovou inspirací je jeho dcera Berta, která ho přiměla i k filosofickým zamyšlením.

Pavel Forman, vystavující malíř: „To je takový vizuální zážitek, který nelze nijak opominout, takže jsem se rozhodl to nějak zpracovat. Nicméně mě fascinovalo, kde je ta hranice mezi dítětem lidským a třeba dítětem opičím. Tam je vlastně nějaký malý zlomeček DNA, který nás dělí od toho zvířete. Samozřejmě velmi rád deformuji i ty figury ve svých obrazech, protože opravdu mě zajímá, jak dalece jsme zvířetem a nebo jak dalece může být zvíře lidské.“

V dalších velkých obrazech se objevují také autoportréty či náhodné inspirace.

Pavel Forman, vystavující malíř: „Pracuji občas s nějakým autoportrétem nebo se snažím sám sebe personifikovat do nějakého obrazu. Tady jsem si odskočil od těch závažnějších těžších témat jedno odpoledne ,kdy byla taková tvůrčí krize, jsem namaloval dvě mrtvé muchy. Nicméně jsem k nim přidal i velrybí oko.“

Výstava Pavla Formana současně uzavírá letošní výstavní sezónu celé galerie.

Jana Malášek Šrubařová, marketing GVU: „Výstava Pavla Formana je v letošním roce naše poslední a hned z kraje příštího roku, 16 ledna nás čeká vernisáž nové výstavy Ivo Sumce a budou to opět malby.“

Téma naší druhé reportáže bude aktuálně předvánoční a zavede nás na vánoční jarmark v Muzeu Těšínska.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000040668/malir-pavel-forman-vystavuje-v-ostravske-galerii-vytvarneho-umeni-prurez-tvorbou-a-temata-za-poslednich-5-let