Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Celý MS kraj |

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Nový systém, kterému se pracovně říkalo potrubní pošta, se však od té klasické zásadně liší.

Jakub Ručka, vedoucí lékař Centrální laboratoře: „Ta unikátnost je dána tím, že se vzorky nedávají do žádného ochranného obalu, jako je tomu u těch předchozích. Je to samozřejmě i stavebně jednodušší. To znamená, vy tou nemocnicí nemusíte protahovat velmi objemné trubky a lítají jenom samotné ty jednotlivé vzorky. Znemožňuje to to, aby s tím vzorkem chodily do laboratoře papírové žádanky, musíte zajisti i to, aby s tím vzorkem šla i ta data a v tom je ten systém unikátní, že hned na tom vstupu sám přístroj umí spárovat data s tou danou zkumavkou.“
Jaroslav Krupica, zástupce dodavatelské firmy: „Tento systém je první v České republice, ale v Evropě je to naprostý standard. Ve Skandinávii plná automatizace fáze v laboratoři je stoprocentní. U nás nulaprocentní. V tom zahraničí tem trend jde k tomu, aby se zvyšovala jednak produktivita práce a jednak kvalita péče o pacienta. Tady jde o čas, o bezpečnost a o rychlost.“

Areálem nemocnice tedy neputují rozměrné tubusy s materiály, ale ampule se vzorky potrubím o průměru 2,5 centimetru, automaticky a bez doteku lidské ruky.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Je to opravdu obrovská úspora a navíc to zjednodušuje tu administrativu v samotné laboratoři, kdy dochází k tomu automatickému třídění těch vzorků vlastně a k zaznamenání a tisku těch průvodních listů.“

Kódované vzorky, které personál vloží do přístroje jsou tlakem vzduchu vystřeleny na určené místo. Například vzdálenost 250 m z dětského oddělení do laboratoře překonají za 23 sekund.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: „Já jsem rád, že jsme otevřeli něco nového, že jsme otevřeli něco nového, co není nikde v republice a že to pomůže ke zrychlení péče o naše pacienty.“
Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Já musím říct, že jsem jeden z mála lidí, který do areálu nemocnice chodí velmi rád. Ten důvod je ten, že nejsem stále v roli pacienta a velmi mě těší, jak se nemocnice rozvíjí. Tady stačí si projít 200, 300 metrů a vidíte stavbu respiria, stavbu urgentního příjmu, otvíráme teď další významnou investiční akci, město se také podílí na rozvoji nemocnice tím, že teď se vlastně dělá nový evakuační výtah a chystáme ještě ve spolupráci s nemocnicí novou stomatologickou ordinaci, již třetí v pořadí s tím, že v celé vile nemocniční ještě vyměníme okna, takže velká radost.“

Krnovská nemocnice se touto investicí stává průkopníkem u nás a vzorem pro podobná pracoviště v rámci Střední Evropy.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice oslavila 111. výročí svého založení s kapelou Noname a Olgou Lounovou

17. září 2023 13:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Právě v srpnu uplynulo 111 let od chvíle, kdy v krnovské nemocnici ošetřili prvního pacienta. Po loňských oslavách kulatého výročí s Jarkem Nohavicou si ani letos nenechaly slavnostní večer ujít stovky zájemců. Byli mezi nimi současní i bývalí zaměstnanci, zástupci obcí a měst i návštěvníci, kteří se těšili na hudební hosty.

Krnovská nemocnice se vrátila k tradici výzdoby spojovacích koridorů, vedoucích na dětské oddělení či operační trakt

14. července 2023 15:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po covidové pauze se v krnovské nemocnici opět vrátili k výzdobě spojovacích koridorů. Děti tady malují pro své hospitalizované vrstevníky prostředí, které jim zpříjemní cestu na ošetření či pobyt v nemocnici. Tradice má již více než 17 let.

Krnovská nemocnice získala nejvyšší status za péči o pacienty s mozkovou příhodou

15. srpna 2023 11:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Diamantový, tedy nejvyšší status za péči o pacienty s mozkovou příhodou, získala nemocnice v Krnově. Zdejší iktové pracoviště se tak řadí mezi světovou špičku. Při diagnostice a léčení cévní mozkové příhody hraje hlavní roli čas a přesná spolupráce několika oddělení nemocnice.


Záchranáři ve Frýdku-Místku dostali klíče od domů s byty pro seniory

Záchranáři mají občas problémy dostat se do domů, kde bydlí senioři. Město jim proto nechalo vyrobit kopie klíčů od domů zvláštního určení. Ty budou mít k dispozici ve všech výjezdových vozech a tím pádem se snadno, například v noci, dostanou do bytových domů.

Senior, kterého pobodal roj vos na Krnovsku, poděkoval za záchranu života

Včera 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Účastnil se ekologické akce Hnutí Duha a zrovna pracoval v lese poblíž obce Hynčice na Krnovsku. 66letého seniora přitom najednou náhle pobodal roj vos. V těžko přístupném terénu se k němu musel k prvotnímu ošetření spustit lékař z vrtulníku. Pak ho převezli do nemocnice v Krnově. Nyní všem poděkoval za bleskovou záchranu života.

V Porubě slavnostně otevřeli dopravní hřiště s pumptrackem akcí Jak jezdit bezpečně

V Porubě se uskutečnila edukativní akce Jak jezdit bezpečně. Probíhala na novém dopravním hřišti s pumptrackem, které se tak zároveň slavnostně otevřelo všem milovníkům jízdních kol, koloběžek i odrážedel.

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta

Radnice v Havířově se pustila do modernizace sociálního zařízení ve Společenském domě Reneta. Budova je stará přes 40 let a chyběly zde i toalety pro imobilní občany.

Hasiči cvičili záchranu zraněných při autonehodě v Klimkovickém tunelu

Včera 9:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pravidelnou prázdninovou údržbu dálničního tunelu v Klimkovicích využili hasiči k cvičnému zásahu u autonehody. V uzavřeném prostoru si vyzkoušeli vyproštění zraněných řidičů dvou havarovaných vozidel.

Začala úprava vstupní části novojičínského letního stadionu, stará brána půjde k zemi

Počátkem léta začala revitalizace prostoru vstupní části letního stadionu v Novém Jičíně. Vzniknou tu nová parkovací místa, chodník a úsek pro cyklisty. Součástí projektu je i úprava sousedící křižovatky.

Tragédie v Opavě: V jezeře se utopil nezletilý mladík. Hasiči cestou k záchraně bourali

10. července 2024 18:55 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě na Stříbrném jezeře se stala ve středu odpoledne tragédie. Topil se tady nezletilý mladík. Po převozu do nemocnice následně zemřel. K události navíc spěchali hasiči s čluny, kteří nedostali v křižovatce přednost a srazili se s osobním autem.

Letní koupaliště ve Frýdlantě nabízí ochlazení v parnu, ale má i ohřívanou vodu

Letní koupaliště ve Frýdlantě nad Ostravicí je opět plně připraveno poskytnout osvěžení v parných dnech. Ve srovnání s ostatními koupališti v regionu je přístupné za lidové vstupné.

Nemocný muž odjel bez léků autem neznámo kam, policie vyhlásila pátrací akci

10. července 2024 13:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V úterý sedl do auta a odjel z Havířova neznámo kam. 68letý muž je nemocný a pravidelně potřebuje brát léky. Policie po něm na základě oznámení vyhlásila pátrání. Vůz byl přitom v úterý spatřen na dálnici D35 směrem na Mohelnici.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Policisté s členy plavební správy kontrolovali rekreanty u přehrady a vůdce plavidel

Dnes 8:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na vodních plochách, které slouží k letní rekreaci se mohou lidé setkat s policisty a členy Státní plavební správy, kteří provádějí kontroly plavidel, jejich vůdců, ale také rybářů nebo plavců.

Dřevěné stavby v Nýdku lákají návštěvníky na tradiční lidovou architekturu

Zachování lidové architektury jako dědictví pro další generace. To byla primární myšlenka za záchranou nýdecké Dřeviónky na úpatí Beskyd. Původní roubená usedlost bohužel zchátrala natolik, že ji bylo nutné zbourat, avšak na jejím místě v roce 2020 vyrostla její věrná kopie.

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace INEX která uspořádala work camp u janovického zámku.

Cyklista spadl ze skály do údolí řeky Moravice na Opavsku

10. července 2024 12:42 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

64letý cyklista spadl na Opavsku z členité skály na stezce nad údolím řeky Moravice z výšky zhruba 25 metrů. Pro záchranáře bylo velmi náročné se na místo dostat. Povolali na pomoc hasiče a také vrtulník, který ke zraněnému vysadil lékaře z palubního jeřábu.

Hejtman Bělica ocenil florbalistky: Jste chloubou kraje!

10. července 2024 9:52 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Florbalový klub Vítkovice patří k nejúspěšnějším v republice napříč všemi sporty. Ženský tým získal letos osmý titul v historii a za to si vysloužil nejen mistrovský pohár, ale mimo jiné i pozvání hejtmana MS kraje na krajský úřad.

Hasiči vyprošťovali tři muže po vážné nehodě na Frýdecko-Místecku

9. července 2024 22:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vážná nehoda několika aut zastavila v úterý odpoledne provoz na hlavním tahu z Třince na Jablunkov. Jedno z aut tam vjelo do protisměru a následně nabouralo do několika dalších vozů. Tři muže museli hasiči vyprostit a s vážnými zraněními byli převezeni do nemocnic.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků
Vydáno 18. dubna 2024 18:41, Celý MS kraj, Karel Soukop
Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Nový systém, kterému se pracovně říkalo potrubní pošta, se však od té klasické zásadně liší.

Jakub Ručka, vedoucí lékař Centrální laboratoře: „Ta unikátnost je dána tím, že se vzorky nedávají do žádného ochranného obalu, jako je tomu u těch předchozích. Je to samozřejmě i stavebně jednodušší. To znamená, vy tou nemocnicí nemusíte protahovat velmi objemné trubky a lítají jenom samotné ty jednotlivé vzorky. Znemožňuje to to, aby s tím vzorkem chodily do laboratoře papírové žádanky, musíte zajisti i to, aby s tím vzorkem šla i ta data a v tom je ten systém unikátní, že hned na tom vstupu sám přístroj umí spárovat data s tou danou zkumavkou.“
Jaroslav Krupica, zástupce dodavatelské firmy: „Tento systém je první v České republice, ale v Evropě je to naprostý standard. Ve Skandinávii plná automatizace fáze v laboratoři je stoprocentní. U nás nulaprocentní. V tom zahraničí tem trend jde k tomu, aby se zvyšovala jednak produktivita práce a jednak kvalita péče o pacienta. Tady jde o čas, o bezpečnost a o rychlost.“

Areálem nemocnice tedy neputují rozměrné tubusy s materiály, ale ampule se vzorky potrubím o průměru 2,5 centimetru, automaticky a bez doteku lidské ruky.

Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Je to opravdu obrovská úspora a navíc to zjednodušuje tu administrativu v samotné laboratoři, kdy dochází k tomu automatickému třídění těch vzorků vlastně a k zaznamenání a tisku těch průvodních listů.“

Kódované vzorky, které personál vloží do přístroje jsou tlakem vzduchu vystřeleny na určené místo. Například vzdálenost 250 m z dětského oddělení do laboratoře překonají za 23 sekund.

Ladislav Václavec, ředitel SZZ Krnov: „Já jsem rád, že jsme otevřeli něco nového, že jsme otevřeli něco nového, co není nikde v republice a že to pomůže ke zrychlení péče o naše pacienty.“
Tomáš Hradil (nez.), starosta Krnova: „Já musím říct, že jsem jeden z mála lidí, který do areálu nemocnice chodí velmi rád. Ten důvod je ten, že nejsem stále v roli pacienta a velmi mě těší, jak se nemocnice rozvíjí. Tady stačí si projít 200, 300 metrů a vidíte stavbu respiria, stavbu urgentního příjmu, otvíráme teď další významnou investiční akci, město se také podílí na rozvoji nemocnice tím, že teď se vlastně dělá nový evakuační výtah a chystáme ještě ve spolupráci s nemocnicí novou stomatologickou ordinaci, již třetí v pořadí s tím, že v celé vile nemocniční ještě vyměníme okna, takže velká radost.“

Krnovská nemocnice se touto investicí stává průkopníkem u nás a vzorem pro podobná pracoviště v rámci Střední Evropy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042649/krnovska-nemocnice-ma-jako-prvni-v-cesku-unikatni-transportni-system-vzorku