Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kateřina Konečná (KSČM) hostem v předvolebním studiu

Celý MS kraj |

Hostem v Parlamentním volebním studiu je Kateřina Konečná, lídryně Moravskoslezské kandidátky KSČM, která se prostřednictvím TV Polar představuje svým voličům v kraji.

Kateřina Konečná se narodila v roce 1981, vystudovala Masarykovu univerzitu a v loňském roce ukončila Vysokou školu finanční a správní, obor veřejná správa. V roce 2002 se stala nejmladší poslankyní Parlamentu České republiky, kde působí dodnes. Je stínovou ministryní KSČM pro resort životní prostředí a průřezový resort mládež. Je vdaná a bezdětná.

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v předvolebním studiu. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se blíží, dnes je to 36 dní do voleb, jak vypadají tyto dny u Kateřiny Konečné? 

K. K.: "Tak my už jsme rozjeli svou volební kampaň, protože jí děláme hlavně mezi lidmi, snažíme se být všude tak, aby se s námi lidi mohli setkávat, abychom jim mohli odpovídat na jejich problémy, a na to, jak je chceme řešit nebo jak jsme je minulá období řešili, takže budou úplně stejné jako byly doteď, takže budou na ulici, budou mezi lidmi a já se na ně moc těším." 

TV Polar: Proč jste se v roce 2002 rozhodla vstoupit do vrcholné politiky, tehdy jste byla bez politických zkušeností, bylo vám něco málo přes dvacet let... Dá se říct, že svou politickou kariéru považujete za svůj největší úspěch? A zároveň co považujete za svůj největší neúspěch?

K. K.: "Tak já jsem se do ní vrhla, protože mě upřímně nebaví sedět v baru a kritizovat. Chtěla jsem zkusit něco změnit, což pevně doufám a věřím, že ocení občané, že se nám povedlo ve spoustě věcech, samozřejmě se nám i řada věcí nepovedla. Je to dáno silou KSČM v poslanecké sněmovně, kdyby nás tam bylo více, tak by se dalo více mluvit o těch úspěších. Na druhou stranu já musím říct, že své úspěchy a neúspěchy necením podle práce, ale spíš podle rodiny, svých přátel a tam musím říct, že jsem se stihla vdát, tak jestli se to dá považovat za úspěch, tak to je jeden z těch osobních, které mám, a to, že jsou všichni kolem mne zdraví, sice to není moje zásluha, ale je to to, čeho si nejvíce vážím ve svém životě."  

TV Polar: "Vašim mottem je: "Na nic si nehraj a žij život férově! Pro lepší život nás i našich dětí." Řídíte si jím? 

K. K.: "Určitě, právě proto, že si na nic nehraji, nesnažím se lidem slibovat nemožné, snažím se k nim být vždycky upřímná. Já jsem moc vděčná za to, že žiji a narodila jsem se v našem regionu, protože upřímnost lidí v Moravskoslezském kraji je to, čeho si na těchto lidech nejvíce cením, takže já stejně snažím chovat k nim a tudíž se dá říct, že to své motto naplňuji vrcholně."  

TV Polar: Jednou z vašich priorit je, chcete dokončit vodohospodářskou infrastrukturu ve městech a obcích. Jak konkrétně, za jaké peníze a v jakém rozsahu?  

K. K.: "My musíme dokončit vodohospodářskou infrastrukturu, chce to po nás EU a jde jen o to, aby ty peníze na dokončení nešly z obecních rozpočtů, protože to jsou obrovské částky, a aby šly ze Státního fondu životního prostředí. Já jsem čtyři roky teď pracovala ve výboru pro životní prostředí a musím říct, že se nám dařilo některé ty projekty dělat tak, aby se ty projekty týkaly konkrétních vesnic, těch do 2000 obyvatel a od dvou tisíc obyvatel, to znamená těch menších vesnic, tak abychom jim pomohli nastavovat ty pravidla tak, aby na ty peníze dosáhli."  

TV Polar: Můžete být konkrétní? Jaká pravidla, jak nastavovat, jak jste jim to předkládali. 

K. K.: "Jedná se samozřejmě o to, aby ty obce byly připraveny ty žádosti předkládat tak, aby byly akceptovatelná v Bruselu, protože to není nic jednoduchého a zvlášť ty menší obce, kde sedí jen starosta, tak je to neuvěřitelně administrativně náročné a musíme těm lidem pomoci. A zároveň jsme byli ti, kteří interpelovali u pana ministra Bursíka, aby ty velké hospodářské projekty u těch velkých města, jako je i Ostrava, řekněme, neodsunoval do pozadí, ale snažil se vyjednat v EU a v Bruselu takové podmínky, aby i takové obrovské aglomerace mohly na ty peníze dosáhnout, protože tam bude a nastane ten problém v nejbližší době."  

TV Polar: Jste lídryní za Moravskoslezský kraj, čím si myslíte, že nejvíce oslovíte voliče tady v kraji? 

K. K.: "Já si nechci nikoho získávat. My jsme se snažili ten program udělat reálný, realistický a hlavně máme náš program postavený na tom, co jsme už  dokázali a co je ještě dokázat chceme. To znamená je to jak čistota ovzduší, které je dneska aktuální téma, ale my mu věnujeme celé čtyři roky, respektive já ve výboru pro životní prostředí, tak je to samozřejmě podpora turismu, protože si myslím, že náš region není jenom špinavý region, jak se občas teď ukazuje v médiích, ale že je to nádherných region, kde máme chráněnou krajinnou oblast Beskydy, Jeseníky, Poodří a to všechno musíme umět prodat. Je to všechno i o zaměstnanosti, protože pokud lidé budou mít práci, bude se jim žít v našem regionu lépe a budou tady chtít zůstat." 

TV Polar: Chcete prosazovat účinnější ochranu zemědělské půdy, jak? 

K. K.: "My jsme to již prosazovali i na posledním jednání poslanecké sněmovny, bohužel jsme byli sami. Jedná se o to, aby nám zemědělská půda nemizela pod různými průmyslovými zónami, supermarkety a podobě, abychom tu nejkvalitnější zemědělskou půdu si opravdu zachovali, a to je samozřejmě také o výkupních cenách. Bohužel ani Sociální demokracie se v této věci k nám nepřipojila, ale my to budeme prosazovat nadále. Je to to nejcennější, co máme." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí o přízeň  voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký je váš názor na program KSČM, konkrétně jednu z priorit Kateřiny Konečné – zlepšení kvality ovzduší?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Anketa: 

Martin Jochim, Strana svobodní občané, lídr MS kraj: "Já nechci komentovat program KSČM, protože podle mě tahle strana nepatří do parlamentu." 

Jana Bobošíková, Suverenita, lídryně MS kandidátky: "Komunisté jsou už řadu let parlamentní stranou, z toho padesát let jedinou parlamentní stranou z rozhodnutí ústavy, takže všechno to, o čem paní Konečná mluví, už mohli dávno udělat." 

Kristýna Kočí, Věci veřejné, lídryně MS kandidátky: "K. Konečná prosazuje téma dálnice, téma infrastruktury je stěžejní i pro VV, na druhou stranu je potřeba říct, že K. Konečná je v poslanecké sněmovně už od roku 2002, takže tam už měla dost dlouhou dobu se o to zasadit, takže já si nejsem tak úplně jistá, jestli se teď z její strany něco změní." 

TV Polar: Viděla jste anketu, chcete na některé výroky reagovat? 

K. K.: "Tak, snad jenom tak, že ti, kteří jsou jednání v poslanecké sněmovně neznalí, neví jak to tam chodí, neví jak je to složité tam něco vyjednat, tak ti samozřejmě můžou kritizovat. Já si myslím, že se nám povedlo hodně věcí, stáli jsme například za zákonem, aby se nemohly vykupovat věci z kovošrotu, to znamená, aby nám nemizely ty různé kanály, stáli jsme za zákony o referendu, přímé demokracii, stáli jsme za zákonem o zrušení regulačních poplatků. Já myslím, že KSČM dokázala za poslední čtyři roky, že je velmi důležitým parlamentním subjektem a že je velkým hráčem na politické scéně."  

TV Polar: Náš čas se chýlí  ke konci, v tuto chvíli dostáváte tak zvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas... 

K. K.: "Milí občané, milí  voliči regionu, ve kterém žiji společně s vámi já si snad troufnu říct, že bych si přála, aby se nám tady žilo líp, pokoušela jsem se proto udělat vše, co jsem uměla, vše, co bylo v mých silách a i vše, na co jste mě upozorňovali a budu tak činit i nadále. Vždy máte nejen v mé kanceláři dveře otevřené a já se těším na vaše podněty, které jsou pro mě tím nejdůležitějším v mé práci."  

TV Polar: Děkuji vám za vaše reakce a čas, který jste věnovala našemu natáčení. Hezký večer a vám, diváci, děkuji za pozornost. 

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Kateřina Konečná (KSČM) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 22. dubna 2010 7:12, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Hostem v Parlamentním volebním studiu je Kateřina Konečná, lídryně Moravskoslezské kandidátky KSČM, která se prostřednictvím TV Polar představuje svým voličům v kraji.

Kateřina Konečná se narodila v roce 1981, vystudovala Masarykovu univerzitu a v loňském roce ukončila Vysokou školu finanční a správní, obor veřejná správa. V roce 2002 se stala nejmladší poslankyní Parlamentu České republiky, kde působí dodnes. Je stínovou ministryní KSČM pro resort životní prostředí a průřezový resort mládež. Je vdaná a bezdětná.

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v předvolebním studiu. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se blíží, dnes je to 36 dní do voleb, jak vypadají tyto dny u Kateřiny Konečné? 

K. K.: "Tak my už jsme rozjeli svou volební kampaň, protože jí děláme hlavně mezi lidmi, snažíme se být všude tak, aby se s námi lidi mohli setkávat, abychom jim mohli odpovídat na jejich problémy, a na to, jak je chceme řešit nebo jak jsme je minulá období řešili, takže budou úplně stejné jako byly doteď, takže budou na ulici, budou mezi lidmi a já se na ně moc těším." 

TV Polar: Proč jste se v roce 2002 rozhodla vstoupit do vrcholné politiky, tehdy jste byla bez politických zkušeností, bylo vám něco málo přes dvacet let... Dá se říct, že svou politickou kariéru považujete za svůj největší úspěch? A zároveň co považujete za svůj největší neúspěch?

K. K.: "Tak já jsem se do ní vrhla, protože mě upřímně nebaví sedět v baru a kritizovat. Chtěla jsem zkusit něco změnit, což pevně doufám a věřím, že ocení občané, že se nám povedlo ve spoustě věcech, samozřejmě se nám i řada věcí nepovedla. Je to dáno silou KSČM v poslanecké sněmovně, kdyby nás tam bylo více, tak by se dalo více mluvit o těch úspěších. Na druhou stranu já musím říct, že své úspěchy a neúspěchy necením podle práce, ale spíš podle rodiny, svých přátel a tam musím říct, že jsem se stihla vdát, tak jestli se to dá považovat za úspěch, tak to je jeden z těch osobních, které mám, a to, že jsou všichni kolem mne zdraví, sice to není moje zásluha, ale je to to, čeho si nejvíce vážím ve svém životě."  

TV Polar: "Vašim mottem je: "Na nic si nehraj a žij život férově! Pro lepší život nás i našich dětí." Řídíte si jím? 

K. K.: "Určitě, právě proto, že si na nic nehraji, nesnažím se lidem slibovat nemožné, snažím se k nim být vždycky upřímná. Já jsem moc vděčná za to, že žiji a narodila jsem se v našem regionu, protože upřímnost lidí v Moravskoslezském kraji je to, čeho si na těchto lidech nejvíce cením, takže já stejně snažím chovat k nim a tudíž se dá říct, že to své motto naplňuji vrcholně."  

TV Polar: Jednou z vašich priorit je, chcete dokončit vodohospodářskou infrastrukturu ve městech a obcích. Jak konkrétně, za jaké peníze a v jakém rozsahu?  

K. K.: "My musíme dokončit vodohospodářskou infrastrukturu, chce to po nás EU a jde jen o to, aby ty peníze na dokončení nešly z obecních rozpočtů, protože to jsou obrovské částky, a aby šly ze Státního fondu životního prostředí. Já jsem čtyři roky teď pracovala ve výboru pro životní prostředí a musím říct, že se nám dařilo některé ty projekty dělat tak, aby se ty projekty týkaly konkrétních vesnic, těch do 2000 obyvatel a od dvou tisíc obyvatel, to znamená těch menších vesnic, tak abychom jim pomohli nastavovat ty pravidla tak, aby na ty peníze dosáhli."  

TV Polar: Můžete být konkrétní? Jaká pravidla, jak nastavovat, jak jste jim to předkládali. 

K. K.: "Jedná se samozřejmě o to, aby ty obce byly připraveny ty žádosti předkládat tak, aby byly akceptovatelná v Bruselu, protože to není nic jednoduchého a zvlášť ty menší obce, kde sedí jen starosta, tak je to neuvěřitelně administrativně náročné a musíme těm lidem pomoci. A zároveň jsme byli ti, kteří interpelovali u pana ministra Bursíka, aby ty velké hospodářské projekty u těch velkých města, jako je i Ostrava, řekněme, neodsunoval do pozadí, ale snažil se vyjednat v EU a v Bruselu takové podmínky, aby i takové obrovské aglomerace mohly na ty peníze dosáhnout, protože tam bude a nastane ten problém v nejbližší době."  

TV Polar: Jste lídryní za Moravskoslezský kraj, čím si myslíte, že nejvíce oslovíte voliče tady v kraji? 

K. K.: "Já si nechci nikoho získávat. My jsme se snažili ten program udělat reálný, realistický a hlavně máme náš program postavený na tom, co jsme už  dokázali a co je ještě dokázat chceme. To znamená je to jak čistota ovzduší, které je dneska aktuální téma, ale my mu věnujeme celé čtyři roky, respektive já ve výboru pro životní prostředí, tak je to samozřejmě podpora turismu, protože si myslím, že náš region není jenom špinavý region, jak se občas teď ukazuje v médiích, ale že je to nádherných region, kde máme chráněnou krajinnou oblast Beskydy, Jeseníky, Poodří a to všechno musíme umět prodat. Je to všechno i o zaměstnanosti, protože pokud lidé budou mít práci, bude se jim žít v našem regionu lépe a budou tady chtít zůstat." 

TV Polar: Chcete prosazovat účinnější ochranu zemědělské půdy, jak? 

K. K.: "My jsme to již prosazovali i na posledním jednání poslanecké sněmovny, bohužel jsme byli sami. Jedná se o to, aby nám zemědělská půda nemizela pod různými průmyslovými zónami, supermarkety a podobě, abychom tu nejkvalitnější zemědělskou půdu si opravdu zachovali, a to je samozřejmě také o výkupních cenách. Bohužel ani Sociální demokracie se v této věci k nám nepřipojila, ale my to budeme prosazovat nadále. Je to to nejcennější, co máme." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí o přízeň  voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký je váš názor na program KSČM, konkrétně jednu z priorit Kateřiny Konečné – zlepšení kvality ovzduší?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Anketa: 

Martin Jochim, Strana svobodní občané, lídr MS kraj: "Já nechci komentovat program KSČM, protože podle mě tahle strana nepatří do parlamentu." 

Jana Bobošíková, Suverenita, lídryně MS kandidátky: "Komunisté jsou už řadu let parlamentní stranou, z toho padesát let jedinou parlamentní stranou z rozhodnutí ústavy, takže všechno to, o čem paní Konečná mluví, už mohli dávno udělat." 

Kristýna Kočí, Věci veřejné, lídryně MS kandidátky: "K. Konečná prosazuje téma dálnice, téma infrastruktury je stěžejní i pro VV, na druhou stranu je potřeba říct, že K. Konečná je v poslanecké sněmovně už od roku 2002, takže tam už měla dost dlouhou dobu se o to zasadit, takže já si nejsem tak úplně jistá, jestli se teď z její strany něco změní." 

TV Polar: Viděla jste anketu, chcete na některé výroky reagovat? 

K. K.: "Tak, snad jenom tak, že ti, kteří jsou jednání v poslanecké sněmovně neznalí, neví jak to tam chodí, neví jak je to složité tam něco vyjednat, tak ti samozřejmě můžou kritizovat. Já si myslím, že se nám povedlo hodně věcí, stáli jsme například za zákonem, aby se nemohly vykupovat věci z kovošrotu, to znamená, aby nám nemizely ty různé kanály, stáli jsme za zákony o referendu, přímé demokracii, stáli jsme za zákonem o zrušení regulačních poplatků. Já myslím, že KSČM dokázala za poslední čtyři roky, že je velmi důležitým parlamentním subjektem a že je velkým hráčem na politické scéně."  

TV Polar: Náš čas se chýlí  ke konci, v tuto chvíli dostáváte tak zvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas... 

K. K.: "Milí občané, milí  voliči regionu, ve kterém žiji společně s vámi já si snad troufnu říct, že bych si přála, aby se nám tady žilo líp, pokoušela jsem se proto udělat vše, co jsem uměla, vše, co bylo v mých silách a i vše, na co jste mě upozorňovali a budu tak činit i nadále. Vždy máte nejen v mé kanceláři dveře otevřené a já se těším na vaše podněty, které jsou pro mě tím nejdůležitějším v mé práci."  

TV Polar: Děkuji vám za vaše reakce a čas, který jste věnovala našemu natáčení. Hezký večer a vám, diváci, děkuji za pozornost. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3517/katerina-konecna-kscm-hostem-v-predvolebnim-studiu