Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Josef Vícha (KDU-ČSL) hostem v předvolebním studiu

Celý MS kraj |

V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát KDU-ČSL Josef Vícha.

Josef Vícha se narodil v roce 1949. Je absolventem Střední průmyslové školy ekonomické ve Frenštátě pod Radhoštěm. Členem Křesťanské demokratické strany československé strany lidové je od roku 1981. V letech 1993 až 2002 byl starostou Hradce nad Moravicí. Od roku 2002 je poslancem parlamentu ČR. Je ženatý a má 5 dětí.

TV Polar: Vítám vás u nás v předvolebním studiu. Do voleb už zbývá něco málo přes dva týdny, dá se říct, že předvolební kampaň graduje, ale samozřejmě už se dá také tak trošku rekapitulovat. Jak na vás působí atmosféra nastávajících voleb?

J. V.: "Čas neúprosně letí všem, nejenom nám, politikům, ale celé společnosti. Myslím si, že čím blíže spějeme volbám, tak tím více ta euforie a emoce jsou větší."

TV Polar: Vašim častým vyjádřením je, že máme v čele a na místech všech stupňů naší společnosti takové lidi a představitele, jaké jsme si zvolili a jaké si zasloužíme. Jaké si tedy zasloužíme politiky?

J. V.: "Rozhodně si zasloužíme politiky poctivé, hodné, dobré, ale také odborně zdatné a to moje prohlášení nebo ten můj výrok, že máme takové politiky jaké si zasloužíme, to opravdu plyne z té zkušenosti, kterou mám ze sněmovny."

TV Polar: Do poslanecké  sněmovny letos kandidujete podruhé, s čím do voleb jdete?

J. V.: "Tak, já mám velké  zkušenosti už z komunální politiky, starostoval jsem v Hradci nad Moravicí, a potom i z krajského úřadu, kde jsem dělal radního. My jsme v tom roce 2000 začínali na kraji utvářet jakousi tu politiku pro kraj a potom jsem šel do sněmovny v roce 2002. Je to velice zajímavá záležitost, mě to oslovilo hodně, že je obrovská možnost pomoci těm lidem."

TV Polar: V poslanecké sněmovně jste už od roku 2002, můžete říct, jak jste pomohl svému kraji?

J. V.: "Tomuto kraji jsem pomohl zejména v době, kdy se stavěla dálnice D47, to bylo jako poslanec, a jako zastupitel a krajská radní, tak jsme zahajovali investiční pobídky, nošovickou automobilku, tenkrát."

TV Polar: Jak chcete zabránit růstu nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji?

J. V.: "Ta nezaměstnanost trápí nejen náš kraj, ale náš kraj obzvlášť, protože vychází z jakéhosi průmyslu, z jakési tradice a já osobně jsem přesvědčen, že návyky těch lidí by měly být zachovány, to znamená nějaký režim. Já předpokládám a jsem přesvědčen, že i v době, kdy se ztratí zaměstnání, je třeba zachovat tady tuto věc. Já jsem přesvědčen o tom,že i částečná rekvalifikace, částečné služby ve městech nebo nějakých institucích pomohou."

TV Polar: Ve vašem programu je zakotveno zřízení lékařské fakulty ostravské  univerzity, která tedy v Ostravě bude. Na jaké úrovni je, podle vás, školství v kraji?

J. V.: "V Moravskoslezském kraji, si myslím, že úroveň školství není špatná. Musím říct, že třeba založení Slezské univerzity v Opavě a v Karviné přináší již dnes velké plody ve smyslu využití a použití těchto studentů v životě a v praxi."

TV Polar: V programu vaší strany je zabránění rozšíření těžby uhlí v dolech na Frenštátsku, jak proti případnému rozšíření těžby uhlí budete bojovat?

J. V.: "Tak tu záležitost jsme řešili v době kampaně v roce 2002, kde jsme bourali těžní věž ve Frenštátě na náměstí a dneska ta doba je už trošku dál a i technologie jsou vyvinutější a můžeme počítat s tím, že do budoucna, do blízkého budoucna se nemusí uhlí těžit jakoby fyzicky, ale uhlí se může zplyňovat nebo nějakou jinou energii z toho dostávat."

TV Polar: Oslovili jsme také jiné politické strany, které se ucházejí o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Zda je třeba v MS kraji podpořit bydlení." Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Ladislav Vrchovský, lídr, Strana zelených: "Bydlení je podle mě nutné podporovat rozvojem staveb a investic do bydlení, protože dneska všechno přechází do privátních rukou a tam je veliký problém pro nízkopříjmové skupiny, protože zaplatit byt dneska docela složité a také pro seniory, takže já si myslím, že hlavní úkol bude teď na obcích, aby investovaly do bytového fondu."

Dana Váhalová, ČSSD, MS kraj: "Samozřejmě, já si myslím, že je nutné bydlení podporovat nejen v našem kraji."

Miroslav Opálka, KSČM, MS kraj: "Máme skoro všechen bytový fond privatizován, až na výjimky, nové byty se málo staví a tady si myslí, že je třeba využít jak evropských peněz, tak i různých státních programů a je to na obcích."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat nebo ji doplnit?

J. V.: "Tak doplnit, myslím si, že bych to rád doplnil v tom smyslu, že každého se to dotýká, každý někde bydlíme, každý s někým bydlíme a každý na nějaké úrovni bydlíme kvalitativně. A pokud se dáme cestou, že kvalita bydlení by měla být pro každého dána, tak je tady otázka hodnoty bytů, hodnoty peněz a hodnoty toho společenského života. Já jsem přesvědčen, že bydlení v tomto našem státě je dobře podporováno, zejména co se týká Státního fondu rozvoje bydlení, půjček na pořízení bytů novomanželům, mohli bychom polemizovat o tom, že by mohly být vyšší, že by se mohlo financovat více z té komerční sféry. Tím by se pomohlo jak kvalitě bydlení, tak počtu bydlení, tak také jakési souvislosti – zaměstnanost."

TV Polar: Chcete podpořit zemědělství, které odvětví v MS kraji je třeba podpořit nejvíce a v prvé řadě?

J. V.: "Tak, zemědělství  je spojeno z krajinou, jestliže se projeví nějaký nedostatek v zemědělství, tak je tady nebezpečí, že se to projeví na té krajině a samozřejmě, že to nepomůže jen z evropských peněz. Tady bych chtěl říct, že ty evropské podpory nejsou velké. Myslím si a jsem přesvědčen, že by měli buď snížit podpory těm západoevropským zemím anebo dorovnat podporu našim zemědělcům."

TV Polar: Jak jim pomůžete vy?

J. V.: "Tak my máme možnost se rozhodnout v parlamentě ať už ve vztahu k rozpočtu, ve vztahu k legislativě, ve vztahu k obchodním řetězcům, to všechno můžeme, ale i ve vztahu ke krajině, jak jsem už tady zmínil."

TV Polar: Náš čas se chýlí ke konci, v tuto chvíli dostáváte takzvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas. 

J. V.: Tak všichni nebo skoro všichni jsme nespokojeni, jak jedná a chová se poslanecká sněmovna, tomu musíme zabránit, já mám zkušenosti bohaté z komunálu, z kraje a z celostátní úrovně, bydlím s rodinou v kraji a právě proto vím, který prospěch kraj potřebuje. To já nabízím." 

TV Polar: Děkuji za váš čas, který jste věnoval naší předvolební  besedě.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Josef Vícha (KDU-ČSL) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 11. května 2010 0:00, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát KDU-ČSL Josef Vícha.

Josef Vícha se narodil v roce 1949. Je absolventem Střední průmyslové školy ekonomické ve Frenštátě pod Radhoštěm. Členem Křesťanské demokratické strany československé strany lidové je od roku 1981. V letech 1993 až 2002 byl starostou Hradce nad Moravicí. Od roku 2002 je poslancem parlamentu ČR. Je ženatý a má 5 dětí.

TV Polar: Vítám vás u nás v předvolebním studiu. Do voleb už zbývá něco málo přes dva týdny, dá se říct, že předvolební kampaň graduje, ale samozřejmě už se dá také tak trošku rekapitulovat. Jak na vás působí atmosféra nastávajících voleb?

J. V.: "Čas neúprosně letí všem, nejenom nám, politikům, ale celé společnosti. Myslím si, že čím blíže spějeme volbám, tak tím více ta euforie a emoce jsou větší."

TV Polar: Vašim častým vyjádřením je, že máme v čele a na místech všech stupňů naší společnosti takové lidi a představitele, jaké jsme si zvolili a jaké si zasloužíme. Jaké si tedy zasloužíme politiky?

J. V.: "Rozhodně si zasloužíme politiky poctivé, hodné, dobré, ale také odborně zdatné a to moje prohlášení nebo ten můj výrok, že máme takové politiky jaké si zasloužíme, to opravdu plyne z té zkušenosti, kterou mám ze sněmovny."

TV Polar: Do poslanecké  sněmovny letos kandidujete podruhé, s čím do voleb jdete?

J. V.: "Tak, já mám velké  zkušenosti už z komunální politiky, starostoval jsem v Hradci nad Moravicí, a potom i z krajského úřadu, kde jsem dělal radního. My jsme v tom roce 2000 začínali na kraji utvářet jakousi tu politiku pro kraj a potom jsem šel do sněmovny v roce 2002. Je to velice zajímavá záležitost, mě to oslovilo hodně, že je obrovská možnost pomoci těm lidem."

TV Polar: V poslanecké sněmovně jste už od roku 2002, můžete říct, jak jste pomohl svému kraji?

J. V.: "Tomuto kraji jsem pomohl zejména v době, kdy se stavěla dálnice D47, to bylo jako poslanec, a jako zastupitel a krajská radní, tak jsme zahajovali investiční pobídky, nošovickou automobilku, tenkrát."

TV Polar: Jak chcete zabránit růstu nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji?

J. V.: "Ta nezaměstnanost trápí nejen náš kraj, ale náš kraj obzvlášť, protože vychází z jakéhosi průmyslu, z jakési tradice a já osobně jsem přesvědčen, že návyky těch lidí by měly být zachovány, to znamená nějaký režim. Já předpokládám a jsem přesvědčen, že i v době, kdy se ztratí zaměstnání, je třeba zachovat tady tuto věc. Já jsem přesvědčen o tom,že i částečná rekvalifikace, částečné služby ve městech nebo nějakých institucích pomohou."

TV Polar: Ve vašem programu je zakotveno zřízení lékařské fakulty ostravské  univerzity, která tedy v Ostravě bude. Na jaké úrovni je, podle vás, školství v kraji?

J. V.: "V Moravskoslezském kraji, si myslím, že úroveň školství není špatná. Musím říct, že třeba založení Slezské univerzity v Opavě a v Karviné přináší již dnes velké plody ve smyslu využití a použití těchto studentů v životě a v praxi."

TV Polar: V programu vaší strany je zabránění rozšíření těžby uhlí v dolech na Frenštátsku, jak proti případnému rozšíření těžby uhlí budete bojovat?

J. V.: "Tak tu záležitost jsme řešili v době kampaně v roce 2002, kde jsme bourali těžní věž ve Frenštátě na náměstí a dneska ta doba je už trošku dál a i technologie jsou vyvinutější a můžeme počítat s tím, že do budoucna, do blízkého budoucna se nemusí uhlí těžit jakoby fyzicky, ale uhlí se může zplyňovat nebo nějakou jinou energii z toho dostávat."

TV Polar: Oslovili jsme také jiné politické strany, které se ucházejí o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Zda je třeba v MS kraji podpořit bydlení." Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Ladislav Vrchovský, lídr, Strana zelených: "Bydlení je podle mě nutné podporovat rozvojem staveb a investic do bydlení, protože dneska všechno přechází do privátních rukou a tam je veliký problém pro nízkopříjmové skupiny, protože zaplatit byt dneska docela složité a také pro seniory, takže já si myslím, že hlavní úkol bude teď na obcích, aby investovaly do bytového fondu."

Dana Váhalová, ČSSD, MS kraj: "Samozřejmě, já si myslím, že je nutné bydlení podporovat nejen v našem kraji."

Miroslav Opálka, KSČM, MS kraj: "Máme skoro všechen bytový fond privatizován, až na výjimky, nové byty se málo staví a tady si myslí, že je třeba využít jak evropských peněz, tak i různých státních programů a je to na obcích."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat nebo ji doplnit?

J. V.: "Tak doplnit, myslím si, že bych to rád doplnil v tom smyslu, že každého se to dotýká, každý někde bydlíme, každý s někým bydlíme a každý na nějaké úrovni bydlíme kvalitativně. A pokud se dáme cestou, že kvalita bydlení by měla být pro každého dána, tak je tady otázka hodnoty bytů, hodnoty peněz a hodnoty toho společenského života. Já jsem přesvědčen, že bydlení v tomto našem státě je dobře podporováno, zejména co se týká Státního fondu rozvoje bydlení, půjček na pořízení bytů novomanželům, mohli bychom polemizovat o tom, že by mohly být vyšší, že by se mohlo financovat více z té komerční sféry. Tím by se pomohlo jak kvalitě bydlení, tak počtu bydlení, tak také jakési souvislosti – zaměstnanost."

TV Polar: Chcete podpořit zemědělství, které odvětví v MS kraji je třeba podpořit nejvíce a v prvé řadě?

J. V.: "Tak, zemědělství  je spojeno z krajinou, jestliže se projeví nějaký nedostatek v zemědělství, tak je tady nebezpečí, že se to projeví na té krajině a samozřejmě, že to nepomůže jen z evropských peněz. Tady bych chtěl říct, že ty evropské podpory nejsou velké. Myslím si a jsem přesvědčen, že by měli buď snížit podpory těm západoevropským zemím anebo dorovnat podporu našim zemědělcům."

TV Polar: Jak jim pomůžete vy?

J. V.: "Tak my máme možnost se rozhodnout v parlamentě ať už ve vztahu k rozpočtu, ve vztahu k legislativě, ve vztahu k obchodním řetězcům, to všechno můžeme, ale i ve vztahu ke krajině, jak jsem už tady zmínil."

TV Polar: Náš čas se chýlí ke konci, v tuto chvíli dostáváte takzvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas. 

J. V.: Tak všichni nebo skoro všichni jsme nespokojeni, jak jedná a chová se poslanecká sněmovna, tomu musíme zabránit, já mám zkušenosti bohaté z komunálu, z kraje a z celostátní úrovně, bydlím s rodinou v kraji a právě proto vím, který prospěch kraj potřebuje. To já nabízím." 

TV Polar: Děkuji za váš čas, který jste věnoval naší předvolební  besedě.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3675/josef-vicha-kducsl-hostem-v-predvolebnim-studiu