Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zbyněk Stanjura (ODS) hostem v předvolebním studiu

Celý MS kraj |

V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát ODS, Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura se narodil v roce 1964. Vystudoval Vysokou školu elektrotechnickou. Do politiky aktivně vstoupil v roce 1997. V roce 2000 se stal na dvě volební období radním Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Od roku 2002 je primátorem města Opavy. Je ženatý.

TV Polar: Vítám vás u nás v předvolebním studiu. Do voleb už zbývá něco málo přes dva týdny, dá se říct, že předvolební kampaň graduje, ale samozřejmě už se dá také tak trošku rekapitulovat, jak na vás působí atmosféra nastávajících voleb?

Z. S.: "Tak, poprvé absolvuji kampaň do poslanecké sněmovny, takže jsem nováček, ale kdybych to měl srovnávat s kampaněmi do krajského zastupitelstva, tak bych řekl, že ta atmosféra je podobná. I ty metody, které volí politické strany jsou podobné, to znamená, že my máme kontaktní kampaň, potkáváme se s lidmi a v takových případech hodně záleží na počasí. V případě, když je hezky, jako dneska, je ta kampaň mnohem příjemnější pro všechny, zase když prší, to je o něco těžší, ale myslím si, že ta atmosféra je docela příznivá a lidé se zajímají co může být."

TV Polar: Co říkáte billboardům, které se tentokrát věnují tak nějak i hanění politických protivníků?

Z. S.: "Tak, za prvé si myslím, že by to měl každý podepisovat, aby bylo jasné, kdo za tím billboardem stojí, myslím si, že by to i ty, kteří ty billboardy vidí zajímalo. Za druhé si myslím, že se to dělá všude ve světě, dělá se to i u nás a já bych preferoval ty billboardy, kde je trochu vtipu a humoru, jako „vrátíme vám Elvise", které ironizují naše politické soupeře a podobně, ale aby to nebyly osobní, já bych řekl, podpásové billboardy."

TV Polar: V posledních letech se korupce skloňuje ve všech pádech a je s ní spojen nejeden skandál. Co říkáte tomu stavu vy? Máte pocit, že je ten stav opravdu tak alarmující? A co se s ním dá dělat?

Z. S.: "To je věc, která  se nedá změřit, všechny ty průzkumy říkají o vnímání korupce, že to společnost vnímá jako problém a já myslím, že je to dobře. A já chci říct, že je třeba odsuzovat obě ty strany, nejen toho, kdo ten úplatek přijímá, ale i toho, kdo ten úplatek dává. A podle toho musíme, pokud se taková věc stane, to dobře vyšetřit a potrestat, to si myslím, že je to nejlepší, co se dá udělat. Na druhé straně je prevence, aby zejména do veřejného života šli lidé, kteří budou mít jako osobní rozhodnutí nebrat úplatek, i když jim ho někdo nabídne. To si myslím, že je klíčové."

TV Polar: Co to jsou podle vás dravé veřejné finance?

Z. S.: "Tak já bych řekl, že to je podobné, jako zdravé rodinné finance. To jsou takové věci, kteří nám, když jsme byli malí, říkali rodiče a my jsme se usmívali a já si myslím, že to je pravda. Jakože utratit mohu tolik, kolik vydělám a podobně. Myslím si, že zdravé veřejné finance jsou jen ty, které neplodí dluhy, které zabezpečí ty věci, které patří veřejné sféře, jako veřejnou dopravu, životní prostředí, čistotu a bezpečí ve městech a podobně. Prostě nemůžeme vyrábět dluhy a zatěžovat tím další generace."

TV Polar: Vaší prioritou je mimo jiné školství, věda a výzkum. V jakém stavu je podle vás školství, a to zejména vysoké školství tady v Moravskoslezském kraji?

Z. S.: "Nevím, jestli je to špatné, když to porovnávám s dobou před dvaceti lety, tak je tady mnohem více studentů a to je dobře, že už není jen Ostrava, ale už i Opava univerzitní město, univerzitní město je i Karviná a další města. Já si myslím, co je potřeba zlepšit, aby zdroje státní, evropské, které jdou na vědu a výzkum, aby ve větší míře končily v našem kraji, aby nekončily jen v Praze nebo Brně. My to samozřejmě máme těžké v tom, že o Prahy to máme daleko. Myslím si, že tady je moře schopných lidí, kteří si tu vědeckou práci zaslouží a proto obecně, musíme tady přitáhnout kapacity, které budou provádět vědu a výzkum, ale také vyučovat. To si myslím, že to nejlepší, co pro ty studenty můžeme udělat."

TV Polar: Jak si myslíte, že jsou financovány města a obce? Je pro ně těžké některé investice ufinancovat a proč?

Z. S.: "Tak jsou financovány jako všude jinde a já jsem se zabýval dlouhodobě otázkou financování  ve svazku měst a obcí. V zásadě si myslím, že je to to, co dostaly msta a obce to, co je možné. Já osobně bych byl pro to, aby některé daně jako z benzínu a alkoholu, aby část končila také v městech. Nic méně, loni poklesly příjmy o 18 – 20 % a města se s tím vypořádala, na rozdíl od státu, takže jsou schopni starostové a starostky vést tak, aby byly zdravé ty veřejné finance. To, že některé projekty jsou příliš drahé a u některých obcí je to příliš komplikované bude vždycky."

TV Polar: Oslovili jsme se také jiné politické strany, které se ucházejí  o přízeň voličů a zeptali jsme se jich na čistou ovzduší v MS kraji, problémy s ním spojené a také možné řešení. Podívejme se na krátkou anketu.

Kristýna Kočí, Věci veřejné, lídryně za MS kraj: "Já za to už dlouhodobě bojuji, připravili jsme z kolegou, vícelídrem z Jižní Čech, který je specialistou na životní prostředí, novelu o životním prostředí tak, jako to po nás už žádá směrnice EU tak, aby opravdu ti velcí znečišťovatelé museli dodržovat ty limity, ale na druhou stranu nesvádějme to jenom na ně, odborníci říkají, že pouze třetinou se podílí ti velcí znečišťovatelé a třetina, to jsou ty domácí odpadiště."

M. Jochim, Strana svobodní  občané, lídr za MS kraj: "Já jsem pro to, aby znečišťovatelé ovzduší byli sankcionováni podle daných pravidel. Klidně ať dostávají větší postihy, ale zároveň musí hledět na určitou míru, protože opět to může znamenat zvýšení nezaměstnanosti a tak podobně."

Ladislav Vrahovský, Strana zelených, lídr za MS kraj: "Ovzduší, to je ten největší problém a velcí  znečišťovatelé, ti musí narazit na povolení a já se divím krajskému úřadu, že v minulosti nepřitvrdil v oblasti povolování integrovaných povolení pro největší znečišťovatele, protože tam to musí jít nad rámec zákona o ovzduší a zákon o ochraně ovzduší, ten je třeba schválit jako snad první bod nového parlamentu a vlády."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat nebo ji doplnit?

Z. S.: "Tak já bych řekl, že to byly takové obecné odpovědi, pokud řekneme, že chceme nějakou novelu zákona, musíme říct, čeho se týká. Já chci říct, že znečištění se dá rozdělit zhruba do tří skupin: velké firmy, domácnosti a doprava a každou z nich musíme řešit jinak. Takže tlačit na velké firmy, aby znečištění bylo menší, získat dostatek prostředků na obchvat a zejména prevence u těch lokálních topenišť, aby ti sousedé řekli tomu svému kolegovi: „Prosím vás, netopte, tady tím svinstvem, protože nám všem ničíte životní prostředí."

TV Polar: Myslíte si, že je vhodná i nějaká kontrola státních orgánů u těch malých znečišťovatelů?

Z. S.: "Určitě kontrola je, ale ne taková, že vám budou chodit do domu nějací  kontroloři a ptát se vás, čím topíte. V té vesnici nebo na obci se ví, kdo to je a měly by přijít sankce a postihy. Na druhé straně možná nějaká ekonomická motivace."

TV Polar: Jak si myslíte, že je to tady s bezpečností?

Z. S.: "Já si myslím, že to se nedá říct tak generálně, myslím si, že v každém městě to hodnotí jinak, moje zkušenost je třeba z Opavy, Opava je bezpečné město. Lidé se tam necítí nějak extrémně ohrožení, ale může být to v Ostravě nebo jiném městě vnímáno jinak."

TV Polar: Čas, který máme vymezen pro naši besedu se bohužel krátí, nyní máte 30 vteřin na to, abyste se představil voličům a případně získal jejich hlas.

Z. S.: "Hezký podvečer ještě  jednou, jmenuji se Zbyněk Stanjura, mám zkušenosti z komunálních politiky a rád bych je zúročil v poslanecké sněmovně. Jsou pouze dva možní premiéři, buď Jiří Paroubek nebo Petr Nečas, každý z nás si vybere, já si vybírám Petra Nečase a věřím, že vy taky. Hezkou volbu."

TV Polar: Děkuji vám za vaše názory, za účast v našem studiu.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Zbyněk Stanjura (ODS) hostem v předvolebním studiu
Vydáno 13. května 2010 7:56, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí kandidát ODS, Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura se narodil v roce 1964. Vystudoval Vysokou školu elektrotechnickou. Do politiky aktivně vstoupil v roce 1997. V roce 2000 se stal na dvě volební období radním Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Od roku 2002 je primátorem města Opavy. Je ženatý.

TV Polar: Vítám vás u nás v předvolebním studiu. Do voleb už zbývá něco málo přes dva týdny, dá se říct, že předvolební kampaň graduje, ale samozřejmě už se dá také tak trošku rekapitulovat, jak na vás působí atmosféra nastávajících voleb?

Z. S.: "Tak, poprvé absolvuji kampaň do poslanecké sněmovny, takže jsem nováček, ale kdybych to měl srovnávat s kampaněmi do krajského zastupitelstva, tak bych řekl, že ta atmosféra je podobná. I ty metody, které volí politické strany jsou podobné, to znamená, že my máme kontaktní kampaň, potkáváme se s lidmi a v takových případech hodně záleží na počasí. V případě, když je hezky, jako dneska, je ta kampaň mnohem příjemnější pro všechny, zase když prší, to je o něco těžší, ale myslím si, že ta atmosféra je docela příznivá a lidé se zajímají co může být."

TV Polar: Co říkáte billboardům, které se tentokrát věnují tak nějak i hanění politických protivníků?

Z. S.: "Tak, za prvé si myslím, že by to měl každý podepisovat, aby bylo jasné, kdo za tím billboardem stojí, myslím si, že by to i ty, kteří ty billboardy vidí zajímalo. Za druhé si myslím, že se to dělá všude ve světě, dělá se to i u nás a já bych preferoval ty billboardy, kde je trochu vtipu a humoru, jako „vrátíme vám Elvise", které ironizují naše politické soupeře a podobně, ale aby to nebyly osobní, já bych řekl, podpásové billboardy."

TV Polar: V posledních letech se korupce skloňuje ve všech pádech a je s ní spojen nejeden skandál. Co říkáte tomu stavu vy? Máte pocit, že je ten stav opravdu tak alarmující? A co se s ním dá dělat?

Z. S.: "To je věc, která  se nedá změřit, všechny ty průzkumy říkají o vnímání korupce, že to společnost vnímá jako problém a já myslím, že je to dobře. A já chci říct, že je třeba odsuzovat obě ty strany, nejen toho, kdo ten úplatek přijímá, ale i toho, kdo ten úplatek dává. A podle toho musíme, pokud se taková věc stane, to dobře vyšetřit a potrestat, to si myslím, že je to nejlepší, co se dá udělat. Na druhé straně je prevence, aby zejména do veřejného života šli lidé, kteří budou mít jako osobní rozhodnutí nebrat úplatek, i když jim ho někdo nabídne. To si myslím, že je klíčové."

TV Polar: Co to jsou podle vás dravé veřejné finance?

Z. S.: "Tak já bych řekl, že to je podobné, jako zdravé rodinné finance. To jsou takové věci, kteří nám, když jsme byli malí, říkali rodiče a my jsme se usmívali a já si myslím, že to je pravda. Jakože utratit mohu tolik, kolik vydělám a podobně. Myslím si, že zdravé veřejné finance jsou jen ty, které neplodí dluhy, které zabezpečí ty věci, které patří veřejné sféře, jako veřejnou dopravu, životní prostředí, čistotu a bezpečí ve městech a podobně. Prostě nemůžeme vyrábět dluhy a zatěžovat tím další generace."

TV Polar: Vaší prioritou je mimo jiné školství, věda a výzkum. V jakém stavu je podle vás školství, a to zejména vysoké školství tady v Moravskoslezském kraji?

Z. S.: "Nevím, jestli je to špatné, když to porovnávám s dobou před dvaceti lety, tak je tady mnohem více studentů a to je dobře, že už není jen Ostrava, ale už i Opava univerzitní město, univerzitní město je i Karviná a další města. Já si myslím, co je potřeba zlepšit, aby zdroje státní, evropské, které jdou na vědu a výzkum, aby ve větší míře končily v našem kraji, aby nekončily jen v Praze nebo Brně. My to samozřejmě máme těžké v tom, že o Prahy to máme daleko. Myslím si, že tady je moře schopných lidí, kteří si tu vědeckou práci zaslouží a proto obecně, musíme tady přitáhnout kapacity, které budou provádět vědu a výzkum, ale také vyučovat. To si myslím, že to nejlepší, co pro ty studenty můžeme udělat."

TV Polar: Jak si myslíte, že jsou financovány města a obce? Je pro ně těžké některé investice ufinancovat a proč?

Z. S.: "Tak jsou financovány jako všude jinde a já jsem se zabýval dlouhodobě otázkou financování  ve svazku měst a obcí. V zásadě si myslím, že je to to, co dostaly msta a obce to, co je možné. Já osobně bych byl pro to, aby některé daně jako z benzínu a alkoholu, aby část končila také v městech. Nic méně, loni poklesly příjmy o 18 – 20 % a města se s tím vypořádala, na rozdíl od státu, takže jsou schopni starostové a starostky vést tak, aby byly zdravé ty veřejné finance. To, že některé projekty jsou příliš drahé a u některých obcí je to příliš komplikované bude vždycky."

TV Polar: Oslovili jsme se také jiné politické strany, které se ucházejí  o přízeň voličů a zeptali jsme se jich na čistou ovzduší v MS kraji, problémy s ním spojené a také možné řešení. Podívejme se na krátkou anketu.

Kristýna Kočí, Věci veřejné, lídryně za MS kraj: "Já za to už dlouhodobě bojuji, připravili jsme z kolegou, vícelídrem z Jižní Čech, který je specialistou na životní prostředí, novelu o životním prostředí tak, jako to po nás už žádá směrnice EU tak, aby opravdu ti velcí znečišťovatelé museli dodržovat ty limity, ale na druhou stranu nesvádějme to jenom na ně, odborníci říkají, že pouze třetinou se podílí ti velcí znečišťovatelé a třetina, to jsou ty domácí odpadiště."

M. Jochim, Strana svobodní  občané, lídr za MS kraj: "Já jsem pro to, aby znečišťovatelé ovzduší byli sankcionováni podle daných pravidel. Klidně ať dostávají větší postihy, ale zároveň musí hledět na určitou míru, protože opět to může znamenat zvýšení nezaměstnanosti a tak podobně."

Ladislav Vrahovský, Strana zelených, lídr za MS kraj: "Ovzduší, to je ten největší problém a velcí  znečišťovatelé, ti musí narazit na povolení a já se divím krajskému úřadu, že v minulosti nepřitvrdil v oblasti povolování integrovaných povolení pro největší znečišťovatele, protože tam to musí jít nad rámec zákona o ovzduší a zákon o ochraně ovzduší, ten je třeba schválit jako snad první bod nového parlamentu a vlády."

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na ni reagovat nebo ji doplnit?

Z. S.: "Tak já bych řekl, že to byly takové obecné odpovědi, pokud řekneme, že chceme nějakou novelu zákona, musíme říct, čeho se týká. Já chci říct, že znečištění se dá rozdělit zhruba do tří skupin: velké firmy, domácnosti a doprava a každou z nich musíme řešit jinak. Takže tlačit na velké firmy, aby znečištění bylo menší, získat dostatek prostředků na obchvat a zejména prevence u těch lokálních topenišť, aby ti sousedé řekli tomu svému kolegovi: „Prosím vás, netopte, tady tím svinstvem, protože nám všem ničíte životní prostředí."

TV Polar: Myslíte si, že je vhodná i nějaká kontrola státních orgánů u těch malých znečišťovatelů?

Z. S.: "Určitě kontrola je, ale ne taková, že vám budou chodit do domu nějací  kontroloři a ptát se vás, čím topíte. V té vesnici nebo na obci se ví, kdo to je a měly by přijít sankce a postihy. Na druhé straně možná nějaká ekonomická motivace."

TV Polar: Jak si myslíte, že je to tady s bezpečností?

Z. S.: "Já si myslím, že to se nedá říct tak generálně, myslím si, že v každém městě to hodnotí jinak, moje zkušenost je třeba z Opavy, Opava je bezpečné město. Lidé se tam necítí nějak extrémně ohrožení, ale může být to v Ostravě nebo jiném městě vnímáno jinak."

TV Polar: Čas, který máme vymezen pro naši besedu se bohužel krátí, nyní máte 30 vteřin na to, abyste se představil voličům a případně získal jejich hlas.

Z. S.: "Hezký podvečer ještě  jednou, jmenuji se Zbyněk Stanjura, mám zkušenosti z komunálních politiky a rád bych je zúročil v poslanecké sněmovně. Jsou pouze dva možní premiéři, buď Jiří Paroubek nebo Petr Nečas, každý z nás si vybere, já si vybírám Petra Nečase a věřím, že vy taky. Hezkou volbu."

TV Polar: Děkuji vám za vaše názory, za účast v našem studiu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3687/zbynek-stanjura-ods-hostem-v-predvolebnim-studiu