Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pavel Drobil (ODS) hostem v předvolebním studiu II.

Celý MS kraj |

V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí lídr Moravskoslezské kandidátky za ODS Pavel Drobil.

Pavel Drobil se narodil v roce 1971, vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně, fakultu právní. Členem ODS je od roku 2000. V letech 2004 až 2008 byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje a členem rady kraje, kde pracoval jako náměstek hejtmana pro ekonomický rozvoj a evropské struktury. V současnosti je zastupitelem Moravskoslezského kraje a členem výkonné rady ODS. Je ženatý a má dvě děti. 

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v ostravském předvolebním studiu už podruhé, co se za dobu toho měsíce, kdy jste tady byl naposledy změnilo ve vztahu k volbám? 

P. D.: "Aha, tak ve vztahu k volbám..., vy jste viděla, jak si upravuji sako..., volební kampaň je namáhavá, nějak se mi podařilo zhubnout při ní, ale já jsem to potřeboval. Takže to je dobrý efekt. Jinak, co se změnilo? Já jsem navštívil asi 200 obcí, nevím, jestli se něco změnilo, protože nemám tu zkušenost před tím, ale ta atmosféra na to, jak to všechno vypadá, že tady v tomto kraji dominuje levice, tak byla velmi příznivá pro ODS. A já chci tomu věřit, že to bude až do voleb."  

TV Polar: Dá se už v této chvíli bilancovat a hodnotit předvolební kampaň jako taková? A jaký je váš názor na množství peněz, které tečou na kampaně? 

P. D.: "Já myslím, že není možné nikdy bilancovat, jestli kampaň byla úspěšná nebo ne před volbami, vždycky ten výsledek rozhodně o tom, jestli tam kampaň byla úspěšná nebo obecně, jestli ta strana byla úspěšná, protože zase platí druhé pravidlo... Nikdy nezměříte, jestli samotná kampaň byla úspěšná, protože když ji neuděláte, tak nedostanete výsledek z kampaní, když ji uděláte, tak nedostanete výsledek bez kampaně. Kampaň je prostě kolorit, patří k volbám a nakolik jsme byli úspěšní, to ukáže výsledek voleb." 

TV Polar: Tipnul byste si volební  výsledek a volební účast? 

P. D.: "Tak já věřím ve velmi dobrý výsledek ODS, nebudu tipovat výsledky, protože podle mého názoru rozhodne atmosféra týden před volbami. Pokud se týče volební účasti, tak já si myslím, že ta únava z permanentní už vlastně rok a půl trvající předvolební kampaně, od krajských voleb, přes evropské volby, potom přes volby, které nebyly, přes ty, které doufám, budou, tak věřím tomu, že občany unavila. Já se jim nedivím, já odhaduji účast voličů na 60 %."  

TV Polar: V případě volebního vítězství ODS jste kandidátem na ministra průmyslu a obchodu, máte už nějakou vizi, jaké změny  byste provedl? 

P. D.: "Tak u nás to není  tak přesně rezortně rozděleno, já jsem garantem oblasti hospodářství, podnikání, zaměstnanosti. V každém případě budu chtít v jakékoliv pozici ve sněmovně nebo ve vládě, kdybych se ocitl tak, aby byl naplněný náš program v té části. To znamená daňové prázdniny pro živnostníky a podnikatele, kteří vytvoří minimálně jedno pracovní místo, odbyrokratizování celého vstupu do podnikání, daň z přidané hodnoty placená jen ze skutečně proplacených faktur, dále jednoznačný závazek ODS, že nebudeme zvyšovat žádné daně, nebudeme zvyšovat žádné odvody na sociálním, zdravotním pojištění."  

TV Polar: ODS fandí marihuaně, můžete nastínit drogovou koncepci? 

P. D.: "Já vím, že narážíte na klip jednoho našeho kolegy, který se teď objevil na internetu. Není to tak, že by ODS fandila drogám, to v žádném případě. ODS ale stejně tak, jako v jiných oblastech prevenci před represí, to znamená, my chceme výchovou a edukací, ukázáním jaké jsou zdravotní následky užívání drog, jednoznačně dospět k tomu, že tohle je opravdu špatná cesta a na druhou stranu nebudeme trestat jednoho konkrétního mladého člověka za to, že si někde ubalí jednoho jointa."  

TV Polar: Podpořil byste přímou volbu prezidenta? 

P. D.: "Já řeknu na rovinu, že na to nemám vyhraněný názor, mně je to svým způsobem jedno. Není to věc, na které by se ODS lámala." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí  o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký  je váš názor na korupci a jak ji chcete řešit?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Anketa:

J. Bobošíková, Suverenita: "Boj s korupcí má jasný recept, za prvé majetková přiznání a za druhé pokud majetkové přiznání neodpovídá tomu, co si člověk mohl za svůj život vydělat, tak propadnutí veškerého majetku."

M. Zemnan, SPOZ: "Je jen jedna jediná cesta, a to je zákon o prokázání příjmů a majetku, protože když se ukáže, že ty příjmy byly z nelegálních zdrojů, tak mají být zabaveny. To je stejný systém jaký mají v řadě západních zemí včetně Spojených států Amerických. Bohužel u nás ten zákon zatím nebyl přijat, protože zřejmě někteří lidé, kteří tunelovali tuto republiku z něho mají velké obavy."

K. Kočí, Věci veřejné: "My, jako jediná strana máme etický kodex, který zavazuje naše poslance vždy hlasovat jednotně, to znamená, nehrozí u nás přeběhlictví, dodržovat pravidla, že za žádných okolností nemůžeme hlasovat pro veřejnou zakázku nějakého příbuzného člověka nebo našeho sponzora." 
 

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na některé výroky reagovat? 

P. D.: "Já jsem to před chvílí řekl u té marihuany. Tady všechny ty tři názory, které jsme viděli to byla represe, to byla čistá represe, která nic nedělá s tím, proč má někdo potřebu dávat úplatek, proč má někdo potřebu někoho korumpovat. My říkáme, že ta prevence je lepší, to znamená malý stát, malé rozhodování úředníků, malé množství zákonů, která vám cokoliv přikazují nebo někomu dávají právo do ruky, aby rozhodoval o jakékoliv složce vašeho života a teprve potom má nastoupit ta represe. To znamená, nedodržuješ tahle pravidla, jakkoliv pochybíš, buď potrestán. Na druhou stranu jenom trestat a neřešit ten základ proč ta korupce je, to je špatně." 

TV Polar: Byl jste někdy přímým  účastníkem byť jen pokusu o uplácení? 

P. D.: "Pamatuji si na jeden takový případ, kdy jsem byl náměstkem hejtmana, nevím, jestli to bylo přímé uplácení, ten člověk něco naznačil a já jsem ho z kanceláře vyhodil." 

TV Polar: Na jaké úrovni je podle vás školství v MS kraji? 

P. D.: "Já bych řekl, že je podobná, jako v celé naší republice, máme tady špičkové VŠ a méně dobré VŠ, máme tady špičkové SŠ a méně dobré SŠ, ale řekl bych, že ta úroveň školství v MS kraji je na velmi dobrém stupni." 

TV Polar: Jak se dá podle vás řešit romská otázka celkově a zejména tady v kraji? 

P. D.: "Tak zase samotná represe nic neřeší, to znamená všem měřit stejným metrem. Já nejsem příznivcem pozitivní diskriminace, to znamená, že někomu bychom měli, protože patří k nějaké minoritě nějakým způsobem dávat více práv než mají ostatní občané, na druhou stranu je evidentní, že ten největší problém romské populace je ve vzdělání, vzdělanost a  pokud tady nenastane situace, že každý Rom bude pyšný, že jeho děti chodí do školy, a to nejen na ty základní, ale i na střední a vysoké školy, tak se  ta situace nezlepší. Takže zase ta prevence, školy, pracovní návyky, nenechávat ty lidi ani ty děti na ulici a ani dospělé občany mimo pracovní proces."  

TV Polar: Náš čas se chýlí ke konci, v tuto chvíli dostáváte takzvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas. 

P. D.: "Dámy a pánové, ty volby, které teď budou, jsou velmi důležité, protože všichni vidíme, kam vede cesta zadlužování zemí, všichni vidíme příklad Řecka. Já vás všechny prosím, není žádný  rozdíl mezi veřejnými financemi a financemi, které máte doma, tak jak doma hospodaříte zodpovědně, je třeba, aby hospodařil stát. Proto vás prosím volte ty, kteří nechtějí zadlužit tuto zemi a ti, kteří vás nechtějí připravit o důchody, nechtějí vás připravit o sociální dávky, nechtějí vás připravit o vaše úspory, volte, prosím, Občanskou demokratickou stranu." 

Děkuji vám za vaše reakce a čas, který jste věnoval našemu natáčení.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Pavel Drobil (ODS) hostem v předvolebním studiu II.
Vydáno 17. května 2010 0:00, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
V dalším díle speciálu věnovaném volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se představí lídr Moravskoslezské kandidátky za ODS Pavel Drobil.

Pavel Drobil se narodil v roce 1971, vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně, fakultu právní. Členem ODS je od roku 2000. V letech 2004 až 2008 byl členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje a členem rady kraje, kde pracoval jako náměstek hejtmana pro ekonomický rozvoj a evropské struktury. V současnosti je zastupitelem Moravskoslezského kraje a členem výkonné rady ODS. Je ženatý a má dvě děti. 

TV Polar: Dobrý podvečer, vítám vás v ostravském předvolebním studiu už podruhé, co se za dobu toho měsíce, kdy jste tady byl naposledy změnilo ve vztahu k volbám? 

P. D.: "Aha, tak ve vztahu k volbám..., vy jste viděla, jak si upravuji sako..., volební kampaň je namáhavá, nějak se mi podařilo zhubnout při ní, ale já jsem to potřeboval. Takže to je dobrý efekt. Jinak, co se změnilo? Já jsem navštívil asi 200 obcí, nevím, jestli se něco změnilo, protože nemám tu zkušenost před tím, ale ta atmosféra na to, jak to všechno vypadá, že tady v tomto kraji dominuje levice, tak byla velmi příznivá pro ODS. A já chci tomu věřit, že to bude až do voleb."  

TV Polar: Dá se už v této chvíli bilancovat a hodnotit předvolební kampaň jako taková? A jaký je váš názor na množství peněz, které tečou na kampaně? 

P. D.: "Já myslím, že není možné nikdy bilancovat, jestli kampaň byla úspěšná nebo ne před volbami, vždycky ten výsledek rozhodně o tom, jestli tam kampaň byla úspěšná nebo obecně, jestli ta strana byla úspěšná, protože zase platí druhé pravidlo... Nikdy nezměříte, jestli samotná kampaň byla úspěšná, protože když ji neuděláte, tak nedostanete výsledek z kampaní, když ji uděláte, tak nedostanete výsledek bez kampaně. Kampaň je prostě kolorit, patří k volbám a nakolik jsme byli úspěšní, to ukáže výsledek voleb." 

TV Polar: Tipnul byste si volební  výsledek a volební účast? 

P. D.: "Tak já věřím ve velmi dobrý výsledek ODS, nebudu tipovat výsledky, protože podle mého názoru rozhodne atmosféra týden před volbami. Pokud se týče volební účasti, tak já si myslím, že ta únava z permanentní už vlastně rok a půl trvající předvolební kampaně, od krajských voleb, přes evropské volby, potom přes volby, které nebyly, přes ty, které doufám, budou, tak věřím tomu, že občany unavila. Já se jim nedivím, já odhaduji účast voličů na 60 %."  

TV Polar: V případě volebního vítězství ODS jste kandidátem na ministra průmyslu a obchodu, máte už nějakou vizi, jaké změny  byste provedl? 

P. D.: "Tak u nás to není  tak přesně rezortně rozděleno, já jsem garantem oblasti hospodářství, podnikání, zaměstnanosti. V každém případě budu chtít v jakékoliv pozici ve sněmovně nebo ve vládě, kdybych se ocitl tak, aby byl naplněný náš program v té části. To znamená daňové prázdniny pro živnostníky a podnikatele, kteří vytvoří minimálně jedno pracovní místo, odbyrokratizování celého vstupu do podnikání, daň z přidané hodnoty placená jen ze skutečně proplacených faktur, dále jednoznačný závazek ODS, že nebudeme zvyšovat žádné daně, nebudeme zvyšovat žádné odvody na sociálním, zdravotním pojištění."  

TV Polar: ODS fandí marihuaně, můžete nastínit drogovou koncepci? 

P. D.: "Já vím, že narážíte na klip jednoho našeho kolegy, který se teď objevil na internetu. Není to tak, že by ODS fandila drogám, to v žádném případě. ODS ale stejně tak, jako v jiných oblastech prevenci před represí, to znamená, my chceme výchovou a edukací, ukázáním jaké jsou zdravotní následky užívání drog, jednoznačně dospět k tomu, že tohle je opravdu špatná cesta a na druhou stranu nebudeme trestat jednoho konkrétního mladého člověka za to, že si někde ubalí jednoho jointa."  

TV Polar: Podpořil byste přímou volbu prezidenta? 

P. D.: "Já řeknu na rovinu, že na to nemám vyhraněný názor, mně je to svým způsobem jedno. Není to věc, na které by se ODS lámala." 

TV Polar: Oslovili jsme také menší, neparlamentní strany, které se ucházejí  o přízeň voličů a položili jsme jim otázku: „Jaký  je váš názor na korupci a jak ji chcete řešit?" Pojďme se společně podívat na jejich reakce v anketě.

Anketa:

J. Bobošíková, Suverenita: "Boj s korupcí má jasný recept, za prvé majetková přiznání a za druhé pokud majetkové přiznání neodpovídá tomu, co si člověk mohl za svůj život vydělat, tak propadnutí veškerého majetku."

M. Zemnan, SPOZ: "Je jen jedna jediná cesta, a to je zákon o prokázání příjmů a majetku, protože když se ukáže, že ty příjmy byly z nelegálních zdrojů, tak mají být zabaveny. To je stejný systém jaký mají v řadě západních zemí včetně Spojených států Amerických. Bohužel u nás ten zákon zatím nebyl přijat, protože zřejmě někteří lidé, kteří tunelovali tuto republiku z něho mají velké obavy."

K. Kočí, Věci veřejné: "My, jako jediná strana máme etický kodex, který zavazuje naše poslance vždy hlasovat jednotně, to znamená, nehrozí u nás přeběhlictví, dodržovat pravidla, že za žádných okolností nemůžeme hlasovat pro veřejnou zakázku nějakého příbuzného člověka nebo našeho sponzora." 
 

TV Polar: Viděl jste anketu, chcete na některé výroky reagovat? 

P. D.: "Já jsem to před chvílí řekl u té marihuany. Tady všechny ty tři názory, které jsme viděli to byla represe, to byla čistá represe, která nic nedělá s tím, proč má někdo potřebu dávat úplatek, proč má někdo potřebu někoho korumpovat. My říkáme, že ta prevence je lepší, to znamená malý stát, malé rozhodování úředníků, malé množství zákonů, která vám cokoliv přikazují nebo někomu dávají právo do ruky, aby rozhodoval o jakékoliv složce vašeho života a teprve potom má nastoupit ta represe. To znamená, nedodržuješ tahle pravidla, jakkoliv pochybíš, buď potrestán. Na druhou stranu jenom trestat a neřešit ten základ proč ta korupce je, to je špatně." 

TV Polar: Byl jste někdy přímým  účastníkem byť jen pokusu o uplácení? 

P. D.: "Pamatuji si na jeden takový případ, kdy jsem byl náměstkem hejtmana, nevím, jestli to bylo přímé uplácení, ten člověk něco naznačil a já jsem ho z kanceláře vyhodil." 

TV Polar: Na jaké úrovni je podle vás školství v MS kraji? 

P. D.: "Já bych řekl, že je podobná, jako v celé naší republice, máme tady špičkové VŠ a méně dobré VŠ, máme tady špičkové SŠ a méně dobré SŠ, ale řekl bych, že ta úroveň školství v MS kraji je na velmi dobrém stupni." 

TV Polar: Jak se dá podle vás řešit romská otázka celkově a zejména tady v kraji? 

P. D.: "Tak zase samotná represe nic neřeší, to znamená všem měřit stejným metrem. Já nejsem příznivcem pozitivní diskriminace, to znamená, že někomu bychom měli, protože patří k nějaké minoritě nějakým způsobem dávat více práv než mají ostatní občané, na druhou stranu je evidentní, že ten největší problém romské populace je ve vzdělání, vzdělanost a  pokud tady nenastane situace, že každý Rom bude pyšný, že jeho děti chodí do školy, a to nejen na ty základní, ale i na střední a vysoké školy, tak se  ta situace nezlepší. Takže zase ta prevence, školy, pracovní návyky, nenechávat ty lidi ani ty děti na ulici a ani dospělé občany mimo pracovní proces."  

TV Polar: Náš čas se chýlí ke konci, v tuto chvíli dostáváte takzvaný chráněný čas, 30 vteřin, během kterých zkuste přesvědčit voliče, aby vás volili. Začíná vám běžet čas. 

P. D.: "Dámy a pánové, ty volby, které teď budou, jsou velmi důležité, protože všichni vidíme, kam vede cesta zadlužování zemí, všichni vidíme příklad Řecka. Já vás všechny prosím, není žádný  rozdíl mezi veřejnými financemi a financemi, které máte doma, tak jak doma hospodaříte zodpovědně, je třeba, aby hospodařil stát. Proto vás prosím volte ty, kteří nechtějí zadlužit tuto zemi a ti, kteří vás nechtějí připravit o důchody, nechtějí vás připravit o sociální dávky, nechtějí vás připravit o vaše úspory, volte, prosím, Občanskou demokratickou stranu." 

Děkuji vám za vaše reakce a čas, který jste věnoval našemu natáčení.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/3733/pavel-drobil-ods-hostem-v-predvolebnim-studiu-ii