Fotograf Karel Kita: „Je to výborný nápad a jsem moc rád, že se na tomto projektu mohu podílet."
Babiččin škvarkový závin, bigos zbojníka Ondráše, uzená polévka, kališník, lovecké závitky, slezská vařonka, slezské pirohy, závin z listového těsta s červenou řepou, švestkový bramborák, knedle v kyšlym zelu, starobělské zmrzlé kobzole, hrachulky mojí babičky a ostravský kotouč, taková je soupiska jídel, které mezi sebou soutěží.
Vojtěch Poštulka, šéfkuchař hotelu Park Inn: „Všechno jsou to jednoduchá jídla, která nejsou náročná na přípravu, ale chutnají skvěle. Mým tajným želízkem v ohni je závin s červenou řepou, ten je opravdu vynikající."
Celá soutěž vyvrcholí 2. října v Hukvaldech slavnostním vyhlášením prvního ročníku soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko, ochutnávkami jídel a pestrým zábavným programem.