Někdo přinesl z domu těstoviny, kterým už končila doba spotřeby, jiní naopak darovali nově nakoupené potraviny. Důležité bylo, aby sortiment byl balený a bez nutnosti rychlé konzumace.
“Jsou vhodné trvanlivé potraviny, jako jsou cukry, mouka nebo olej, konzervy všeho druhu, čaje a podobně a nevhodné jsou ty, které se rychle kazí,” upřesnila Sylva Dvořáčková, ředitelka Muzea Novojičínska.
Novojičínský Žerotínský zámek, kde muzeum sídlí, byl příjmovým místem sbírky potravin už potřetí.
“Iniciátorem sbírky je potravinová banka v Ostravě, ale oslovil nás náš zřizovatel Moravskoslezský kraj, lépe řečeno krajský úřad, s žádostí o spolupráci, takže jsme už několikátým rokem spolupořadatelé této sbírky potravin. Výtěžek jde potom na konto Charity Ostrava,” uvedla ředitelka muzea Sylva Dvořáčková.
Do pomoci se zapojují velké potravinové řetězce, ale právě i jednotlivci, jako tady v Novém Jičíně. Jídlo, které darovali, poputuje k lidem bez domova a sociálně vyloučeným z Moravskoslezského kraje.