Novojičínské náměstí bylo poslední zastávkou celorepublikového projektu Ryba na talíř. Jedná se o kuchařskou show, kterou zaštiťuje ministerstvo zemědělství.
Nikola Henkel, projekt Ryba na talíř
“Cílem tohoto projektu je podpora sladkovodních ryb, ukážeme vám, že není potřeba jíst kapra jenom na vánoce,”
Lidé mohli vidět techniku vykuchání kapra a pstruha, až po jejich konečnou úpravu- i to, že zajímavě se dá zpracovat téměř vše, včetně vnitřností a kapřích jiker.
Jak instruktorka zdůraznila, ryby pocházely od regionálního rybáře ze Sedlnic.
Nikola Henkel, projekt Ryba na talíř: “Právě o to se snažíme, aby se nejedly ty ryby pouze na vánoce a nekupovaly se v supermarketu, ale aby se podporovali lokální rybáři, s tím, že si mohou koupit úplně čerstvou rybu,”
Recept z rybího masa navíc nemusí být vůbec složitý.
Nikola Henkel: “Ryba má většinou velice lahodné maso, takže není potřeba to nějakým složitým způsobem upravovat. Děláme to velice jednoduše, vše vaříme v autě, Dneska tady máme kapra a pstruha po Toskánsku. A budeme mít kapří hranolky, které jsou velmi oblíbené,”
Kromě rybí kuchyně mohli lidé na jarmarku ochutnat a nakoupit další domácí produkty, které nenajdete v regálech žádných běžných obchodů.
Hana Rolná, Návštěvnické centrum Nový Jičín - Město klobouků: “Rádi bychom se zaměřili na prodejce regionálních produktů nebo výrobce ručně vyráběných věcí šitých, háčkovaných, pletených,”
Podobně laděné jarmarky pořádá Návštěvnické centrum zhruba 8krát do roka. Ten poslední v prosinci už ovládne vánoční téma.