Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Příprava Laudonova výročí začala tajně za socialismu, první busta byla těžká jako motor

Nový Jičín |

Před 30 lety se na Masarykově náměstí odehrála událost, která se zde mnoho desetiletí nemohla dít. Byla to slavnost k poctě generála Laudona. Provázela ji velkolepá výstava v muzeu, která ovšem začala vznikat tajně ještě za éry socialismu.

Bylo to na přelomu let 1988/1989, blížilo se 200. výročí úmrtí generála Laudona v Novém Jičíně, a malá skupinka nadšenců ve zdejším muzeu začala přemýšlet, jak tuto událost připomenout. Nastat měla 14. července 1990.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Tehdy se nabízela jediná možnost, uspořádat v Žerotínském zámku výstavu. Nicméně jsme narazili, samozřejmě na politický klíč, který rozhodl, že takováto výstava není možná. My jsme se nakonec nenechali úplně odradit, a pod pláštíkem výstavy, která bude mapovat osvícenství na Moravě, jsme navštěvovali hrady a zámky, rozjeli jsme se do různých depozitářů, kde jsme nacházeli stopy generála ve sbírkových fondech, které byly možná bohatší než ty, které jsou možná v Rakousku.”

Přišla sametová revoluce a projekt nabral na obrátkách. Pomohlo Národní muzeum, vojenské historické muzeum v Praze a taktéž Národní galerie tehdy v čele s Jiřím Kotalíkem.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Ta výstava se začala připravovat ve velkých rozměrech. My jsme také s velkou chutí zrušili tehdejší expozici dělnického hnutí, která na zámku byla, a kterou měl právě vystřídat generál Laudon.”

14. července pak město zažilo neuvěřitelnou atmosféru. Ráno začalo budíčkem policejní hudby z Ostravy. Na náměstí se to hemžilo vojáky v historických uniformách, a přijeli také potomci rodiny Laudonů. Na domě, kde jejich předek zemřel, odhalili jeho busty.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Ten dům do roku 1990 neměl žádnou pamětní desku, nebyl označen, pouze několik málo lidí vědělo, že v tomto domě zemřel Laudon, i když se mezi trhovci domu říkalo U Laudona. Pamatuji si, že můj dědeček, který byl trhovec, tam chodíval do přízemní restaurace na kávu a na štamprlku. Ta myšlenka pak vznikla u mého kamaráda, muzejního restaurátora a skvělého sochaře, Václava Chovance. Ten navštívil svého přítele Sašu Zahradníka, známého akademického sochaře, který se ujal úkolu bustu vytvořit. Nicméně ty první revoluční pokusy byly i trochu amatérské. Oslovili jsme Tatru Kopřivnice, ale ten odlitek spíše připomínal motor než budu Laudona. Takže ještě v noci Václav se Sašou Zahradníkem odlévali provizorní bustu.”

Tu současnou, bronzovou, nechala radnice zhotovit před dvěma lety a odhalena byla za účasti 52 potomků Laudonů, kteří do Nového Jičína přijeli opět i v roce 2018 na městskou slavnost. Ještě předtím sem zavítali i v roce 2013, kdy na Zámku Kunín uspořádali výstavu laudonových map a bitevních plánů a s spolu s nimi přicestovali i další vzácní hosté.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Na kunínském zámku se shromáždila velká společnost asi 15 šlechticů a jako překvapení také Karel Schwarzernberg. Spolu s rodinou Laudonů přejel z Kunína do Nového Jičína a účastnil se také městských slavností.”

A nejsou to jen šlechtici, které Laudon do Nového Jičína přivádí. Málokdo ví, že hudebník Robert Kodym z kapely Lucie je majitelem zámku Bečváry, který nechal postavit právě maršál Laudon. Také on už několikrát navštívil kunínský zámek jako inspiraci pro obnovu svého zámku, a neminul ani historický Nový Jičín.

Nahlásit chybu


K tématu

Prestižní cena za příkladnou správu kulturní památky putovala na zámek Kunín

4. prosince 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kastelán zámku Kunín na Novojičínsku Jaroslav Zezulčík obdržel cenu Národního památkového ústavu. Prestižní ocenění získal za příkladnou správu a prezentaci kulturní památky, jejíž ruinu pomohl proměnit v barokní perlu.

Návštěvnické centrum Nového Jičína nabízí náhled do bohaté historie "Města klobouků"

8. dubna 2024 10:36 | Nový Jičín | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Ne nadarmo se Novému Jičínu přezdívá Město klobouků. V historickém domě na Masarykově náměstí, kde v roce 1790 zemřel slavný rakouský vojevůdce Gideon von Laudon, vzniklo Návštěvnické centrum, které mimo jiné skrývá interaktivní expozici přibližující bohatou tradici kloboučnictví ve městě.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Sídliště v Ostravě Dubině protnul více než 100 metrů dlouhý stůl v rámci sousedské akce

V centru sídliště Dubina se v sobotu rozprostřel dlouhý stůl ozdobený květinami. Zván byl k němu každý bez vstupného či nutnosti registrace. Unikátní sousedskou událost pořádala radnice se spolkem Piána na ulici, kteří v roce 2020 uspořádali hostinu na Karlově mostě.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Ostravští policisté pátrají po svědcích nehody cyklisty a motocyklisty na ulici Francouzská

Dnes 14:45 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští dopravní policisté vyšetřují nehodu z 12. srpna 2024, při které došlo ke kolizi mezi cyklistou a motocyklistou na ulici Francouzská. Policie žádá svědky, kteří by mohli přispět k objasnění události, aby se přihlásili na tísňové lince 158.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

V Karviné poděkovali pěstounům na přechodnou dobu, hledají další zájemce o pěstounství

V literárním salonku karvinské regionální knihovny se sešli zástupci města s pěstouny na přechodnou dobu, čili těch, kteří dočasně přijímají do své péče děti, které z různých důvodů nemohou žít ve své vlastní rodině. Poděkovali jim za obětavou práci při vytváření rodinného prostředí pro děti.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Úřední deska se přizpůsobí vozíčkářům a odolá mrazu

Město pořídilo novou elektronickou úřední desku. Ta nahradila starší, už poruchový model. Nový dotykový panel je odolnější proti dešti i vandalismu a přizpůsobí se i vozíčkářům.

Válečníci ve své hale vyzvali superligového soupeře Vítkovice

Hala ABC byla dějištěm mimořádného florbalového utkání. Domácí Válečníci se v rámci 4. kola poháru Českého florbalu utkali s jedním z nejúspěšnějších týmů superligy - Vítkovicemi.

Ondráš a Ondrášek zazpívali na pomoc zatopeným oblastem, výtěžek z koncertu putuje do Kravař a na Jesenicko

Ve farním kostele se konal benefiční koncert pěveckých sborů Ondráš a Ondrášek na podporu postižených nedávnou povodní. Výtěžek ze vstupného putoval i do Kravař na Opavsku, konkrétně do umělecké školy.

Obranářský speciál plní svůj úkol už 30 let. I letos precizně prověřil služební psy

V kynologickém areálu ve Studénce se konal Obranářský speciál. Jedná se o prestižní soutěž psovodů policie a dalších ozbrojených složek, která prověřuje vycvičenost služebních psů už 30 let.

Nový Jičín uvítá českou plaveckou špičku, včetně olympioniků

Do Nového Jičína se sjedou nejlepší plavci z České republiky, včetně olympioniků z Paříže. Zdejší plavecký klub pořádá svou tradiční Malou cenu, ta ovšem bude současně jedním ze šesti nejdůležitějších závodů Českého poháru.

Koncert novojičínských sborů podpořil také zatopenou uměleckou školu v Kravařích

Ve farním kostele v Novém Jičíně se konal benefiční koncert pěveckých sborů Ondráš a Ondrášek na podporu postižených nedávnou povodní. Výtěžek ze vstupného putoval i do Kravař na Opavsku, konkrétně do umělecké školy.

Příprava Laudonova výročí začala tajně za socialismu, první busta byla těžká jako motor
Vydáno 13. července 2020 11:59, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Před 30 lety se na Masarykově náměstí odehrála událost, která se zde mnoho desetiletí nemohla dít. Byla to slavnost k poctě generála Laudona. Provázela ji velkolepá výstava v muzeu, která ovšem začala vznikat tajně ještě za éry socialismu.

Bylo to na přelomu let 1988/1989, blížilo se 200. výročí úmrtí generála Laudona v Novém Jičíně, a malá skupinka nadšenců ve zdejším muzeu začala přemýšlet, jak tuto událost připomenout. Nastat měla 14. července 1990.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Tehdy se nabízela jediná možnost, uspořádat v Žerotínském zámku výstavu. Nicméně jsme narazili, samozřejmě na politický klíč, který rozhodl, že takováto výstava není možná. My jsme se nakonec nenechali úplně odradit, a pod pláštíkem výstavy, která bude mapovat osvícenství na Moravě, jsme navštěvovali hrady a zámky, rozjeli jsme se do různých depozitářů, kde jsme nacházeli stopy generála ve sbírkových fondech, které byly možná bohatší než ty, které jsou možná v Rakousku.”

Přišla sametová revoluce a projekt nabral na obrátkách. Pomohlo Národní muzeum, vojenské historické muzeum v Praze a taktéž Národní galerie tehdy v čele s Jiřím Kotalíkem.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Ta výstava se začala připravovat ve velkých rozměrech. My jsme také s velkou chutí zrušili tehdejší expozici dělnického hnutí, která na zámku byla, a kterou měl právě vystřídat generál Laudon.”

14. července pak město zažilo neuvěřitelnou atmosféru. Ráno začalo budíčkem policejní hudby z Ostravy. Na náměstí se to hemžilo vojáky v historických uniformách, a přijeli také potomci rodiny Laudonů. Na domě, kde jejich předek zemřel, odhalili jeho busty.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Ten dům do roku 1990 neměl žádnou pamětní desku, nebyl označen, pouze několik málo lidí vědělo, že v tomto domě zemřel Laudon, i když se mezi trhovci domu říkalo U Laudona. Pamatuji si, že můj dědeček, který byl trhovec, tam chodíval do přízemní restaurace na kávu a na štamprlku. Ta myšlenka pak vznikla u mého kamaráda, muzejního restaurátora a skvělého sochaře, Václava Chovance. Ten navštívil svého přítele Sašu Zahradníka, známého akademického sochaře, který se ujal úkolu bustu vytvořit. Nicméně ty první revoluční pokusy byly i trochu amatérské. Oslovili jsme Tatru Kopřivnice, ale ten odlitek spíše připomínal motor než budu Laudona. Takže ještě v noci Václav se Sašou Zahradníkem odlévali provizorní bustu.”

Tu současnou, bronzovou, nechala radnice zhotovit před dvěma lety a odhalena byla za účasti 52 potomků Laudonů, kteří do Nového Jičína přijeli opět i v roce 2018 na městskou slavnost. Ještě předtím sem zavítali i v roce 2013, kdy na Zámku Kunín uspořádali výstavu laudonových map a bitevních plánů a s spolu s nimi přicestovali i další vzácní hosté.

Jaroslav Zezulčík, historik, kastelán Zámku Kunín: “Na kunínském zámku se shromáždila velká společnost asi 15 šlechticů a jako překvapení také Karel Schwarzernberg. Spolu s rodinou Laudonů přejel z Kunína do Nového Jičína a účastnil se také městských slavností.”

A nejsou to jen šlechtici, které Laudon do Nového Jičína přivádí. Málokdo ví, že hudebník Robert Kodym z kapely Lucie je majitelem zámku Bečváry, který nechal postavit právě maršál Laudon. Také on už několikrát navštívil kunínský zámek jako inspiraci pro obnovu svého zámku, a neminul ani historický Nový Jičín.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000021132/priprava-laudonova-vyroci-zacala-tajne-za-socialismu-prvni-busta-byla-tezka-jako-motor