Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podpořili Ukrajinu happeningem na Masarykově náměstí

Nový Jičín |

Rok ruské agrese a pomoci Ukrajině si připomněli také lidé v Novém Jičíně. Symbolický happening se konal na Masarykově náměstí.

Na budově novojičínské radnice zavlála po roce ukrajinská vlajka. Pod ní se sešlo několik desítek lidí, aby symbolickým happeningem připomněli rok ruské agrese a pomoci Ukrajině.

Věra Janíková, Novojičínská otevřená společnost: “My jsme rádi, že lidé po roce přišli, řada z nich se omluvila, ale to nevadí, to že tady nejsou fyzicky s námi, neznamená, že tady nejsou s námi ve svém srdci. Jsme rádi, že i radnice se do toho zapojila. Ukrajina tyto symbolické projevy pomoci potřebuje.”

účastníci akce:

“Já to považuji za svou povinnost, je to vždycky dobré si připomenout nějaký občanský postoj.”

“Ukrajina má můj obrovský obdiv, za svobodu platí krví, což je cena nejvyšší.”

Podporu Ukrajině a jejím lidem vyslovil na setkání v Novém Jičíně také europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), poslanec Evropského parlamentu: “Já jsem vlastně přijel přímo z Kyjeva včera, dneska vlastně do Nového Jičína. Je opravdu potřeba si připomínat to hrdinství Ukrajinců a i tu pomoc Čechů, kteří o doby vypuknutí toho konfliktu pomáhají. A musím říct, že tady na Novojičínsku a vůbec v Moravskoslezském kraji byli lidé neskutečně štědří. A i díky jejich pomoci se podařilo ten nápor těch Ukrajinců zvládnout.”

Přítomní Ukrajinci hovořit na kameru nechtěli, respektive nemohli, bránily jim v tom emoce a slzy.

Pomáhat ukrajinským uprchlíkům začali Novojičínští loni v únoru ihned po zahájení ruské invaze.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ze začátku to bylo takové živelné, stálo to na pomoci jednotlivých lidí. I my jsme s kamarádem vyrazili hned 28. února brzy ráno autem, které jsme si půjčili, všichni lidi byli strašně ochotní, vyrazili jsme na ukrajinské hranice a tam jsme nabrali lidi a odvezli je sem. Spousta lidí tu nabízela ubytování. Takže ta pomoc byla opravdu živelná, byla od srdce a mnoho lidí bylo ochotno pomoci. To ten začátek pomohlo překonat. Pak už nastoupily různé spolky a organizace.”

První místo, kde v Novém Jičíně začali ubytovávat ukrajinské uprchlíky, bylo v Žilině na Beskydské ulici.

Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Dodnes je to takové nárazníkové místo, kde, když někdo přijede, tak jsme schopni ho tam okamžitě ubytovat. V současné době jsou tam ubytované dvě rodiny. Ten druh té pomoci se moc nezměnil, potřebujeme pořád těm lidem pomáhat najít bydlení, pomáhat rodinám, které potřebují dát děti do škol, do školek nebo do kroužků.”

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V současné době na území našeho města pobývá 536 ukrajinských uprchlíků, jsou to především malé děti a ženy. Jsme nesmírně rád za tu pomoc, kterou nejen město, ale i občané poskytují. Jejich pomoc vítáme zvláště v té otázce bytové.”

Pomoc Ukrajině se v Novém Jičíně začala odvíjet ihned po ruském útoku. Na náměstí se konala demonstrace na podporu Ukrajiny. Město uspořádalo Koncert pro Ukrajinu, spolu s Charitou vyhlásilo finanční, potravinovou a materiální sbírku. Lidé začali pomáhat konkrétním rodinám individuálně, mnohdy anonymně. Na pomoc Ukrajině poslalo město v březnu půl milionu korun a vyčlenilo pro uprchlíky 8 bytů, dětem poskytlo místa ve školách a školkách. Informace o formách pomoci Ukrajině jsou stále na webu města.

Nahlásit chybu


K tématu

Novým Jičínem rezonoval 17. listopad 1989 i 1939, do konce měsíce připomíná tyto události výstava

20. listopadu 2023 12:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výročí Sametové revoluce si připomněl Nový Jičín setkáním na Nádvoří Václava Havla. Lidé také vzpomínali i na události 17. listopadu 1939, a to výstavou ve vestibulu radnice.

Město vyčlenilo štědrou částku na dotace, podpoří i stomatology

5. ledna 2024 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Téměř 36 milionů korun z rozpočtu města půjde letos na podporu činnosti sportovních klubů, kulturních organizací, a také na sociální oblast. Dotační titul směřuje i do stomatologické péče.

Nový Jičín bude mít svůj kulturní dům, kupuje Nové Slunce

13. prosince 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje koupi Nového Slunce. Uvnitř objektu je zachovaný sál pro téměř 400 osob. Bude to nový kulturní stánek města.


V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Dnes 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Zlato z Norska je pro novojičínský Sextet plus nejcennější

Sextet plus, pěvecký sbor z Nového Jičína, zvítězil v mezinárodní soutěži konané v Norsku, a to v kategorii vokální ansámbly. Tento úspěch sbor považuje za nejvýznamnější v jeho takřka dvacetileté existenci.

Senioři slavili na nádvoří zámku mezinárodní den, déšť je neodradil

Na nádvoří Žerotínského zámku se konala oslava Mezinárodního dne seniorů. Pořádal ji spolek Být spolu aktivní. Ten funguje asi rok a sdružuje lidi, kteří už nejsou pracovně aktivní, ale mají plno energie a chtějí se bavit.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Vítěz soutěže fotil za svítání na Skalkách, snímek nazval Ulita

Celoroční fotosoutěž (Ne)obyčejný Nový Jičín zná své vítěze. Loni v létě ji vyhlásila radnice, lidé do ní poslali více než dvě stě svých fotopostřehů. Nejvíce zaujal snímek, který vznikl na Skalkách.

Mezinárodní den oslavili i senioři v Novém Jičíně. Ukazují, že mohou být společnosti prospěšní

Na nádvoří Žerotínského zámku v Novém Jičíně se konala oslava Mezinárodního dne seniorů. Pořádal ji spolek Být spolu aktivní. Ten funguje zhruba rok a sdružuje lidi, kteří už nejsou pracovně aktivní, ale mají plno energie a chtějí se bavit.

Týden knihoven nabídne burzu CD, přednášku cestovatele i divadlo

5. října 2024 15:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Druhý říjnový týden bude ve znamení celorepublikového svátku knihoven. Ta novojičínská v něm nabídne třeba registraci čtenářů zdarma, přednášky a burzu hudebních cédéček.

Podpořili Ukrajinu happeningem na Masarykově náměstí
Vydáno 24. února 2023 11:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Rok ruské agrese a pomoci Ukrajině si připomněli také lidé v Novém Jičíně. Symbolický happening se konal na Masarykově náměstí.

Na budově novojičínské radnice zavlála po roce ukrajinská vlajka. Pod ní se sešlo několik desítek lidí, aby symbolickým happeningem připomněli rok ruské agrese a pomoci Ukrajině.

Věra Janíková, Novojičínská otevřená společnost: “My jsme rádi, že lidé po roce přišli, řada z nich se omluvila, ale to nevadí, to že tady nejsou fyzicky s námi, neznamená, že tady nejsou s námi ve svém srdci. Jsme rádi, že i radnice se do toho zapojila. Ukrajina tyto symbolické projevy pomoci potřebuje.”

účastníci akce:

“Já to považuji za svou povinnost, je to vždycky dobré si připomenout nějaký občanský postoj.”

“Ukrajina má můj obrovský obdiv, za svobodu platí krví, což je cena nejvyšší.”

Podporu Ukrajině a jejím lidem vyslovil na setkání v Novém Jičíně také europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), poslanec Evropského parlamentu: “Já jsem vlastně přijel přímo z Kyjeva včera, dneska vlastně do Nového Jičína. Je opravdu potřeba si připomínat to hrdinství Ukrajinců a i tu pomoc Čechů, kteří o doby vypuknutí toho konfliktu pomáhají. A musím říct, že tady na Novojičínsku a vůbec v Moravskoslezském kraji byli lidé neskutečně štědří. A i díky jejich pomoci se podařilo ten nápor těch Ukrajinců zvládnout.”

Přítomní Ukrajinci hovořit na kameru nechtěli, respektive nemohli, bránily jim v tom emoce a slzy.

Pomáhat ukrajinským uprchlíkům začali Novojičínští loni v únoru ihned po zahájení ruské invaze.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Ze začátku to bylo takové živelné, stálo to na pomoci jednotlivých lidí. I my jsme s kamarádem vyrazili hned 28. února brzy ráno autem, které jsme si půjčili, všichni lidi byli strašně ochotní, vyrazili jsme na ukrajinské hranice a tam jsme nabrali lidi a odvezli je sem. Spousta lidí tu nabízela ubytování. Takže ta pomoc byla opravdu živelná, byla od srdce a mnoho lidí bylo ochotno pomoci. To ten začátek pomohlo překonat. Pak už nastoupily různé spolky a organizace.”

První místo, kde v Novém Jičíně začali ubytovávat ukrajinské uprchlíky, bylo v Žilině na Beskydské ulici.

Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Dodnes je to takové nárazníkové místo, kde, když někdo přijede, tak jsme schopni ho tam okamžitě ubytovat. V současné době jsou tam ubytované dvě rodiny. Ten druh té pomoci se moc nezměnil, potřebujeme pořád těm lidem pomáhat najít bydlení, pomáhat rodinám, které potřebují dát děti do škol, do školek nebo do kroužků.”

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “V současné době na území našeho města pobývá 536 ukrajinských uprchlíků, jsou to především malé děti a ženy. Jsme nesmírně rád za tu pomoc, kterou nejen město, ale i občané poskytují. Jejich pomoc vítáme zvláště v té otázce bytové.”

Pomoc Ukrajině se v Novém Jičíně začala odvíjet ihned po ruském útoku. Na náměstí se konala demonstrace na podporu Ukrajiny. Město uspořádalo Koncert pro Ukrajinu, spolu s Charitou vyhlásilo finanční, potravinovou a materiální sbírku. Lidé začali pomáhat konkrétním rodinám individuálně, mnohdy anonymně. Na pomoc Ukrajině poslalo město v březnu půl milionu korun a vyčlenilo pro uprchlíky 8 bytů, dětem poskytlo místa ve školách a školkách. Informace o formách pomoci Ukrajině jsou stále na webu města.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000035898/podporili-ukrajinu-happeningem-na-masarykove-namesti