Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ochutnali španělskou kuchyni

Opava |

Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Nahlásit chybu


K tématu

“Otevřená škola” kardinála Tomáška je sdílenou inspirací pro učitele

6. prosince 2024 7:12 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Základní škola Františka kardinála Tomáška pořádala projektový den ”Otevřená škola”. Konal se v rámci programu Pomáháme školám k úspěchu, ve kterém na zvyšování kvality výuky spolupracuje desítka škol z Moravskoslezského kraje.

Hostující školáci zkoumali oko v odborných učebnách "staré" Komenské

17. listopadu 2024 9:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Projektový den pro žáky z malotřídních škol z okolních obcí připravila Základní škola Komenského 68. Dětem ukázala možnosti odborných učeben. Při pokusech zkoumaly oko, jak to lidské, tak třeba to související s hustotou.

Žáci z malotřídek na Novojičínsku si užili možnosti větší školy

12. listopadu 2024 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Projektový den pro školáky z malotřídních škol z okolních obcí připravila novojičínská Základní škola Komenského 68. Dětem ukázala možnosti odborných učeben. Při pokusech zkoupaly oko, jak to lidské, tak i to související třeba s hustotou.


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Hrdina za volantem sanitky, řidič krnovské nemocnice zachránil ženu z havarovaného auta

Včera 15:31 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Řidič sanitky krnovské nemocnice Martin Ocásek se zachoval jako hrdina. Při povinné pauze na silnici u Brna byl svědkem vážné dopravní nehody. Bez zaváhání vyrazil na pomoc a dokázal zachránit ženu z havarované dodávky, která byla v ohrožení života.

Krajský úřad nechal odstranit nebezpečný odpad z Bohumína. Náklady budou vymáhány po Polsku

V Bohumíně začala likvidace nebezpečného odpadu, který k nám byl nelegálně přivezen z Polska. Postaral se o to krajský úřad, ale účty by měli nakonec zaplatit Poláci. Nebezpečné látky budou zlikvidovány v Ostravě.

Tříkrálový průvod podpořil charitní sbírku i křesťanské tradice

Tříkrálový průvod k betlému na náměstí je novodobou tradicí, která oživuje atmosféru města po vánočních svátcích. Účastníci v kostýmech podporují nejen probíhající charitní sbírku, ale také připomínají křesťanské tradice.

VIDEO: Policisté hledají dvojici, která v Ostravě vstoupila do kolejí tramvaje, zranila se cestující

Včera 15:11 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Policisté z dopravního inspektorátu Ostrava se zabývají okolnostmi dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 21. listopadu 2024 kolem 17. hodiny na ulici 28. října v Ostravě-Mariánských Horách, v blízkosti tramvajového ostrůvku zastávky MHD Mariánské náměstí.

Do procesu výroby klobouků dostane návštěvníky novojičínské expozice virtuální realita

Klobouková expozice v novojičínském Návštěvnickém centru představila novinku. Jedná se o virtuální realitu, které dává možnost nahlédnout do provozu výroby klobouků ve společnosti Tonak. Investorem inovativního prvku je Moravskoslezský kraj.

Dobrovolní hasiči z Antošovic zachránili při povodních cyklistu. Vysíleného chlapce vytáhli do člunu

9. ledna 2025 9:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Povodně, které v září zasáhly celý náš region, byly plné nejrůznějších tragédií a příběhů, které se mnohdy dozvídáme až nyní se zpožděním. Jednou takovou událostí byla i záchrana cyklisty, kterého zcela vysíleného a podchlazeného vytáhli z vody antošovičtí hasiči.

Tři králové navštívili i radnici Ostravy-Jihu

Tříkrálová sbírka patří mezi největší dobročinné akce u nás. V loňském roce se celorepublikově vybralo 175 milionů korun. I letos od začátku roku koledníci tradičně vyrazili mezi lid. V Ostravě vybírají v čele s ředitelem ostravské charity.

Přijďte fandit dětským sportovcům na olympiádu

Olympiáda dětí a mládeže letos zavítá i do Frýdku-Místku. Své síly taky poměří hokejisté a také šachisté. Hala Polárka se také promění v olympijský dům a proběhnou tady medailové ceremoniály, slavnostní zakončení i after party.

Zpravodaj, web i facebookový profil Frýdku-Místku získaly ocenění

Nejlepší zpravodaj a web a druhý nejlepší facebookový profil v Moravskoslezském kraji. Takový úspěch si připsal Frýdek-Místek v celostátní soutěži radničních komunikačních kanálů.


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Nejčastějším novoročním předsevzetím Opavanů je více sportovat

8. ledna 2025 16:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

S příchodem nového roku si mnoho z nás dává novoroční předsevzetí. Zatímco někdo je plní lehce, jinému se to nedaří a po pár týdnech to vzdá. Může za to nedostatek motivace a vytrvalosti a také příliš ambiciózní cíle. Nejčastějším předsevzetím Opavanů je více sportovat.

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. V Opavě se do ní každoročně zapojují i skauti

8. ledna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. Malé i velké tříkrálové koledníky budeme v ulicích potkávat do poloviny ledna. Do domácností přinášejí radostné požehnání a koledují pro dobrou věc.

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova. V těchto dnech plní denní centrum i noclehárny

6. ledna 2025 8:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen, jejichž počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech lidé bez přístřeší plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Živý betlém ve Stěbořicích si nenechaly ujít stovky lidí, každý rok nabízí něco nového

4. ledna 2025 16:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Ve Stěbořicích na Opavsku už 25 let udržují krásnou tradici. Jde o Živý betlém, který se těší velké oblibě. Příběh o narození Ježíška se každý rok snaží pojmout jiným způsobem.

Lidé bez domova v mrazivých dnech plní denní centrum i noclehárnu v Opavě

4. ledna 2025 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen. Jejich počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Žáci ochutnali španělskou kuchyni
Vydáno 21. února 2018 20:53, Opava, Katka Geryková
Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000011778/zaci-ochutnali-spanelskou-kuchyni