Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žáci ochutnali španělskou kuchyni

Opava |

Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Nahlásit chybu


K tématu

Projektový den k 28.říjnu na ZŠ Prameny. Pekla se i oblíbená bábovka prezidenta Masaryka

28. října 2023 12:29 | Karviná | Monika Danková

Základní a Mateřská škola Prameny připravila před podzimními prázdninami pro děti velký projektový den týkající se 105. výročí vzniku Československa. Každá třída pojala 28. říjen trochu jinak, starší žáci třeba pekli cukroví a bábovky podle receptů prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Aktuálně z Karviné - Projektový den ZŠ Borovského, pozvánka na akci Farej do lesa na kolo

31. října 2023 18:54 | Karviná | Monika Danková

Žáci Základní školy Borovského zažili projektový den nazvaný Karviné - moje město. Obyvatelé i návštěvníci města a hlavně příznivci cyklistiky jsou zváni velkou sobotní akci nazvanou Farej do lesa na kolo kterou pořádá oddíl Black Forest Bikers. V sále OPF se konalo v pořadí 8. zasedání zastupitelstva města.

V Karviné si děti připomněly 28.říjen, pekly i oblíbenou bábovku prezidenta Masaryka

27. října 2023 16:29 | Celý MS kraj | Monika Danková

Karvinská Základní škola Prameny si připravila před podzimními prázdninami pro děti velký projektový den týkající se 105. výročí vzniku Československa. Každá třída pojala 28. říjen trochu jinak, starší žáci třeba pekli cukroví a bábovky podle receptů prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.


Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepy i ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který poveden napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Žáci ochutnali španělskou kuchyni
Vydáno 21. února 2018 20:53, Opava, Katka Geryková
Žáci z opavské základní školy U Hřiště se rozhodli pořádně prozkoumat Španělsko. V rámci projektového dne se dozvěděli mnohé o historii, kultuře i gastronomii této země. Své poznávání zakončili ve školní jídelně, kde je čekalo typické středomořské menu.

V tento den bylo vyučování opravdu netradiční: školními chodbami znělo flamengo a rozléhala se španělština, po stěnách visely obrazy španělských malířů a ke slovu se také dostali španělští literární klasici.

„V českém jazyce, v literatuře jsme probírali Dona Quijotta. Udělali jsme si pracovní list, luštili jsme křížovku, pracovali jsme s textem,“ popisuje první vyučovací hodinu v 8.A učitelka Kateřina Kurzicová.

O přestávce si děti nachystaly ke svačině španělské jednohubky tapas se sýrem, olivami, sušenými rajčaty a česnekovou pomazánkou. Kuchaři ve školní jídelně se ovšem také činili a připravovali tří chodové menu. Pěkně podle španělských receptur. A tak se trochu neobvyklá pro zimní dny mohla zdát studená zeleninová polévka gazpacho z paprik, rajčat a okurek.

“Je to velmi typické jídlo. Gazpacho je specialitou Andalúzie, které je na jihu Španělska. Je to studená polévka, velice osvěžující,“ říká Pilar Barrero García, atašé pro vzdělávání, Velvyslanectví Španělska v ČR.

Pro kuchaře a kuchařky ze školní jídelny to byla velká premiéra: je to pro nás zcela netypické jídlo. Polévku jsme ochutili šafránem, který vůbec běžně nepoužíváme. Přidali jsme také čerstvou mátu,” dozvěděli jsme se od hlavního kuchaře Jakuba Petrovského.

Jako druhý chod pak děti mohly ochutnat paellu a na závěr je čekal jednoduchý, ovšem překvapivě chutný dezert v podobě pomeranče zakápnutého olivovým olejem a medem.

Takovýto projektový den, kdy se propojí výuka s jídelním lístkem, probíhá na mnoha školách v republice. Výjimečné menu má zpestřit běžný jídelníček. Kuchaři se jej učili vařit pod dohledem odborníků.

„My musíme přizpůsobit to zahraniční menu naši zvyklostem a hlavně, aby splňovalo jakousi nutriční matici,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Tady, na kylešovické základní škole mohli už vloni žáci ochutnat čtyř chodové norské menu. Pokud se jejich škola do projektu zapojí i příští rok, může se zdejších 450 strávníků těšit na mexické pokrmy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000011778/zaci-ochutnali-spanelskou-kuchyni