Zahrada okolo Komunitního centra Anima viva není velká. Ale využitý je tady každý kout. Pokochat se tady můžete omamnou vůní růží, natrhat si můžete čerstvé bylinky na čaj. Nyní zdejší zahradníci sklízejí ze záhonů poslední zeleninu.
Do zdejšího zařízení přicházejí lidé, kteří se kvůli svému duševnímu či fyzickému postižení nemohou o sebe postarat. Právě tady se mohou naučit mnohým dovednostem: vaření, vedení domácnosti nebo i zahradničení.
O rajčata, papriky, mrkev, dýně, brambory či pórek se tady společně starali s klienty centra v rámci terapie také zdejší zaměstnanci.
„Klienti si pěstují zeleninu a následně ji používají pro vaření v soc. Rehabilitaci,“ doplňuje ředitelka Šárka Hrušková.
Úrodu mohou ochutnat také v zdejší kavárny, která zaměstnává lidi s pracovním omezením. Teď, na podzim je velmi populární zeleninový fresh plný vitamínů. Obsluha jej připravuje vždy čerstvý.
„Používáme hlavně mrkev, červenou řepu a jablko. Tuto kombinaci máme v kavárně osvědčenou,“ říká asistentka v tréninkové kavárně Eva Hrbáčová a zároveň zdobí sklenici květem lichořeřišnice ze zdejší zahrádky.
Sklizní zeleniny ale práce nekončí. Klienti a zaměstnanci komunitního centra teď připraví zahradu na zimu, aby se na jaře zase mohli pustit do sázení.