Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kvůli rekonstrukci zůstane ZŠ Komárov zavřená. Školáci se budou učit na obecním úřadě, v hasičárně či na faře

Opava |

Základní škola v Komárově na Opavsku prochází totální rekonstrukcí. Kvůli rozsáhlým stavebním pracím zůstane i po prázdninách zavřená. A tak se děti v září sejdou v improvizovaných třídách. Učit se budou třeba na obecním úřadě, v hasičárně či na faře.

Omšelá fasáda, dosluhující elektroinstalace, netěsnící okna či špatný stav střechy byly důvodem celkové rekonstrukce téměř 150 let staré školní budovy. Opravy mají přinést také více prostoru pro výuku.

Po dobu stavebních prací zůstane komárovská základní škola pro žáky zavřená. Děti se teď budou muset učit v náhradních prostorách. Jedna třída bude třeba na faře. Lavice zaplnily také místnost, kde zasedá obecní zastupitelstvo. Dočasně se ve školu promění také hasičská zbrojnice.

Sedmdesát  žáků prvního stupně zdejší školy stráví nadcházející měsíce v náhradních třídách, kde učitelky připravily školní atmosféru. Zdobily zdi, okna, ukládaly pomůcky. Někde to šlo jednoduše, jinde se jen těžko hledalo místo pro tabuli, která je pro školní výuku už od dob Marie Terezie nezbytná.

Kateřina Dumbrovská, učitelka 4. třídy, ZŠ Komárov: „V rámci možného už to zútulněné máme.“

Eva Ballová, učitelka 1. třídy, ZŠ Komárov: „Tady tato místnost se chystala jednoduše, protože dříve tady byla školní družina.“

Uskromnit se budou muset také učitelé. Jako sborovna jim bude sloužit jedna z tříd, ale až poté, co v ní skončí výuka. Počítače zatím nefungují, protože vázne internetové pokrytí jednotlivých učeben.

Tomáš Weicht, ředitel, ZŠ Komárov: „Problém je se zasíťováním tak, aby ve všech třídách byl internet. Protože běžně tyto místnosti neslouží k těmto účelům výuky.“

V náhradních třídách budou muset žáci strávit nadcházejících 10 měsíců.

Petr Orieščík (ČSSD), náměstek primátora Opavy: „Rekonstrukce ZŠ v Komárově je tak náročná, že se děti do lavic základní školy vrátí až v září 2022.

Do oprav se během prázdnin pustily také další opavské školy. Většina prací ale nebyla časově náročná, takže je dělníci do konce srpna stihli. Kromě komárovské základní školy zůstane zavřená ještě MŠ v Podvihově.




OPRAVY ŠKOL V OPAVĚ

léto 2021

                                                                                         v mil. Kč

ZŠ Komárov                                                                      36

- celková rekonstrukce


MŠ Podvihov                                                                  18

- celková rekonstrukce


ZŠ a MŠ Malé Hoštice                                                 9,5

- oprava pláště budovy


Zařízení šk. stravování                                              2,4

- venkovní úpravy


MŠ Mostní                                                                      2,2

- výměna oken, zateplení, nový plášť budovy


odborné učebny                                                             15

ZŠ Riegrova, ZŠ Englišova, ZŠ Otická,

ZŠ Šrámkova, ZŠ E. Beneše

Nahlásit chybu


K tématu

Mariánskohorská MŠ Gen. Janka zvýší kapacitu. Vznikají tady dvě nové třídy

26. října 2023 17:05 | Ostrava-Mariánské hory | Yvona Fajtová

MŠ Gen. Janka v Ostravě- Mariánských Horách a Hulvákách prochází rekonstrukcí. V části budovy, kterou dříve využívala hudební škola, vznikají dvě nové třídy. Jedna pro jesličky, druhá pro školku.

Domov seniorů Luna v Havířově potřebuje rekonstrukci, nejdříve radnice postaví v areálu nový pavilón

27. října 2023 15:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovský domov seniorů Luna musí projít rekonstrukcí. Proto v areálu radnice nechá postavit další pavilón, aby se klienti mohli po dobu prací přesunout. Město i nadále počítá se společným projektem s krajem na výstavbu dalšího domova.

V areálu domova seniorů Luna v Havířově radnice postaví další pavilón

25. října 2023 12:07 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovský domov seniorů Luna musí projít rekonstrukcí. Proto v areálu radnice nechá postavit další pavilon, aby se klienti mohli po dobu prací přesunout. Město i nadále počítá se společným projektem s krajem na výstavbu dalšího domova.


Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepy i ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který poveden napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Kvůli rekonstrukci zůstane ZŠ Komárov zavřená. Školáci se budou učit na obecním úřadě, v hasičárně či na faře
Vydáno 1. září 2021 6:40, Opava, Katka Geryková
Základní škola v Komárově na Opavsku prochází totální rekonstrukcí. Kvůli rozsáhlým stavebním pracím zůstane i po prázdninách zavřená. A tak se děti v září sejdou v improvizovaných třídách. Učit se budou třeba na obecním úřadě, v hasičárně či na faře.

Omšelá fasáda, dosluhující elektroinstalace, netěsnící okna či špatný stav střechy byly důvodem celkové rekonstrukce téměř 150 let staré školní budovy. Opravy mají přinést také více prostoru pro výuku.

Po dobu stavebních prací zůstane komárovská základní škola pro žáky zavřená. Děti se teď budou muset učit v náhradních prostorách. Jedna třída bude třeba na faře. Lavice zaplnily také místnost, kde zasedá obecní zastupitelstvo. Dočasně se ve školu promění také hasičská zbrojnice.

Sedmdesát  žáků prvního stupně zdejší školy stráví nadcházející měsíce v náhradních třídách, kde učitelky připravily školní atmosféru. Zdobily zdi, okna, ukládaly pomůcky. Někde to šlo jednoduše, jinde se jen těžko hledalo místo pro tabuli, která je pro školní výuku už od dob Marie Terezie nezbytná.

Kateřina Dumbrovská, učitelka 4. třídy, ZŠ Komárov: „V rámci možného už to zútulněné máme.“

Eva Ballová, učitelka 1. třídy, ZŠ Komárov: „Tady tato místnost se chystala jednoduše, protože dříve tady byla školní družina.“

Uskromnit se budou muset také učitelé. Jako sborovna jim bude sloužit jedna z tříd, ale až poté, co v ní skončí výuka. Počítače zatím nefungují, protože vázne internetové pokrytí jednotlivých učeben.

Tomáš Weicht, ředitel, ZŠ Komárov: „Problém je se zasíťováním tak, aby ve všech třídách byl internet. Protože běžně tyto místnosti neslouží k těmto účelům výuky.“

V náhradních třídách budou muset žáci strávit nadcházejících 10 měsíců.

Petr Orieščík (ČSSD), náměstek primátora Opavy: „Rekonstrukce ZŠ v Komárově je tak náročná, že se děti do lavic základní školy vrátí až v září 2022.

Do oprav se během prázdnin pustily také další opavské školy. Většina prací ale nebyla časově náročná, takže je dělníci do konce srpna stihli. Kromě komárovské základní školy zůstane zavřená ještě MŠ v Podvihově.




OPRAVY ŠKOL V OPAVĚ

léto 2021

                                                                                         v mil. Kč

ZŠ Komárov                                                                      36

- celková rekonstrukce


MŠ Podvihov                                                                  18

- celková rekonstrukce


ZŠ a MŠ Malé Hoštice                                                 9,5

- oprava pláště budovy


Zařízení šk. stravování                                              2,4

- venkovní úpravy


MŠ Mostní                                                                      2,2

- výměna oken, zateplení, nový plášť budovy


odborné učebny                                                             15

ZŠ Riegrova, ZŠ Englišova, ZŠ Otická,

ZŠ Šrámkova, ZŠ E. Beneše

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000027234/kvuli-rekonstrukci-zustane-zs-komarov-zavrena-skolaci-se-budou-ucit-na-obecnim-urade-v-hasicarne-ci-na-fare