Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Participativní rozpočet vyzývá Opavany k předložení nápadů, jak vylepšit veřejný prostor

Opava |

Také letos mohou Opavané přispět svým nápadem, jak vylepšit veřejný prostor ve městě. Až do 1. března mají možnost podávat své návrhy. O tom, které z nich pak budou financované v rámci participativního rozpočtu města, rozhodne on-line hlasování na jaře .

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Rozhodnout o investici finančních prostředků v rámci participativního rozpočtu mají letos Opavané už po šesté. Proměnily se nějak během těch šesti let návrhy co ve městě vylepšit?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Samozřejmě, za 6 let se Nápady pro Opavu změnily. Nejdříve jsme museli vychytat dětské nemoci. Asi k největší změně došlo, když jsme před dvěma lety rozdělili nápady na velké do 400 000 Kč a malé do 100 000 Kč."

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Nápadů, co zlepšit ve městě je spousta. Ne všechny lze ale realizovat. Které mají šanci uspět?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: "Největší šanci uspět mají ty nápady, které se dotknou nejvíce lidí. Obecně můžu říct, že nápady musí být na majetku a pozemcích města. A nesmí to být nic, co je v rozporu se strategickými či investičními plány města.                                                                                                                              V minulých letech měly velkou podporu zejm. dětská a sportovní hřiště. Vzpomínám si, že vůbec první hřiště, které se opravovalo, bylo v městské části Suché Lazce. Velkou podporu získalo workoutové hřiště, které se připravuje v Městských sadech a nebo taneční parket, který se bude také v Městských sadech realizovat.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Podněty pro realizaci projektů může podat na radnici kdokoliv, kdo je starší 15 let. Co to přesně obnáší?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Základní podmínkou je tedy věk 15 let. Každý člověk může podat jeden nápad. Podmínky či pravidla jsou jednoduchá: musí sehnat 15 podpisů, musí to být nápad, který se týká majetku města či pozemku města. A v případě městských částí musí být souhlas starosty s tím, aby se nápad na obecním pozemku či majetku uskutečnil.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: V letošním roce došlo k drobné změně: seznam podporovatelů může mít místo dřívějších 30 podpisů pouze polovinu. Proč jste tuto podmínku upravili?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Současná doba neprospívá sociálním kontaktům. Snažili jsme se ta pravidla zjednodušit tak, aby se lidé nemuseli stýkat. Proto jsme snížili počet lidí, kteří musí svým podpisem projekt podpořit z 30 na 15.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: O částku 1,5 milionu korun se, stejně jako v minulých dvou letech, podělí hned několik projektů. Je ta částka dostačující?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Musíme si uvědomit, že v prvním roce to bylo 300 000 korun, nyní to je 1,5 mil. korun. Nárůst je tam vysoký. Na druhou stranu, Opavané jsou aktivní občané, kteří se zajímají o to, jak jejich město prospívá, takže jsem přesvědčen, že i kdyby ta částka byla desetinásobná, tak se najde dostatek kvalitních nápadů na to, aby Nápady pro Opavu mohly fungovat dál.“


NÁPADY PRO OPAVU – participativní rozpočet 2022
částka: 1.500.000,- Kč

ukončení příjmu projektů: 1. 3. 2022

veřejné hlasování: 1. 6. 2022 – 15. 6. 2022

zveřejnění výsledků: 16.6. 2022

Nahlásit chybu


K tématu

V Havířově bylo otevřeno nové workoutové hřiště z participativního rozpočtu

7. listopadu 2023 16:27 | Havířov | Bára Kelnerová

V rámci participativního projektu byl v Havířově dokončen další projekt. A tím je workoutové hřiště v areálu minigolfu. Časem tam přibude i parkourové hřiště, o kterém opět rozhodli lidé.

Lidé rozhodli. Vítězným návrhem letošního projektu Náš Jih je Moře na Jihu

8. listopadu 2023 15:07 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu Náš Jih skončilo. Zapojilo se do něj rekordní počet lidí, kteří do finále poslali celkem 10 projektů z 32, které prošly technickou analýzou.

Obyvatelé Ostravy-Jihu hlasují o úpravách obvodu, mají na to 13 milionů korun

31. října 2023 16:50 | Ostrava-Jih | Petr Kůdela

Obyvatelé Ostravy-Jihu i letos rozhodují o tom, jak se změní jejich okolí - parky, hřiště, dětské koutky, sportoviště, okolí školních budov i domů. Zda přibudou včelíny, meditační zahrady či veřejné kurníky. Hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu končí už v neděli 5. listopadu.


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Dnes 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Participativní rozpočet vyzývá Opavany k předložení nápadů, jak vylepšit veřejný prostor
Vydáno 26. ledna 2022 16:26, Opava, Katka Geryková
Také letos mohou Opavané přispět svým nápadem, jak vylepšit veřejný prostor ve městě. Až do 1. března mají možnost podávat své návrhy. O tom, které z nich pak budou financované v rámci participativního rozpočtu města, rozhodne on-line hlasování na jaře .

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Rozhodnout o investici finančních prostředků v rámci participativního rozpočtu mají letos Opavané už po šesté. Proměnily se nějak během těch šesti let návrhy co ve městě vylepšit?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Samozřejmě, za 6 let se Nápady pro Opavu změnily. Nejdříve jsme museli vychytat dětské nemoci. Asi k největší změně došlo, když jsme před dvěma lety rozdělili nápady na velké do 400 000 Kč a malé do 100 000 Kč."

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Nápadů, co zlepšit ve městě je spousta. Ne všechny lze ale realizovat. Které mají šanci uspět?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: "Největší šanci uspět mají ty nápady, které se dotknou nejvíce lidí. Obecně můžu říct, že nápady musí být na majetku a pozemcích města. A nesmí to být nic, co je v rozporu se strategickými či investičními plány města.                                                                                                                              V minulých letech měly velkou podporu zejm. dětská a sportovní hřiště. Vzpomínám si, že vůbec první hřiště, které se opravovalo, bylo v městské části Suché Lazce. Velkou podporu získalo workoutové hřiště, které se připravuje v Městských sadech a nebo taneční parket, který se bude také v Městských sadech realizovat.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: Podněty pro realizaci projektů může podat na radnici kdokoliv, kdo je starší 15 let. Co to přesně obnáší?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Základní podmínkou je tedy věk 15 let. Každý člověk může podat jeden nápad. Podmínky či pravidla jsou jednoduchá: musí sehnat 15 podpisů, musí to být nápad, který se týká majetku města či pozemku města. A v případě městských částí musí být souhlas starosty s tím, aby se nápad na obecním pozemku či majetku uskutečnil.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: V letošním roce došlo k drobné změně: seznam podporovatelů může mít místo dřívějších 30 podpisů pouze polovinu. Proč jste tuto podmínku upravili?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Současná doba neprospívá sociálním kontaktům. Snažili jsme se ta pravidla zjednodušit tak, aby se lidé nemuseli stýkat. Proto jsme snížili počet lidí, kteří musí svým podpisem projekt podpořit z 30 na 15.“

Kateřina Geryková, redaktorka TV POLAR: O částku 1,5 milionu korun se, stejně jako v minulých dvou letech, podělí hned několik projektů. Je ta částka dostačující?

Roman Konečný, koordinátor projektu, mluvčí Magistrátu města Opavy: „Musíme si uvědomit, že v prvním roce to bylo 300 000 korun, nyní to je 1,5 mil. korun. Nárůst je tam vysoký. Na druhou stranu, Opavané jsou aktivní občané, kteří se zajímají o to, jak jejich město prospívá, takže jsem přesvědčen, že i kdyby ta částka byla desetinásobná, tak se najde dostatek kvalitních nápadů na to, aby Nápady pro Opavu mohly fungovat dál.“


NÁPADY PRO OPAVU – participativní rozpočet 2022
částka: 1.500.000,- Kč

ukončení příjmu projektů: 1. 3. 2022

veřejné hlasování: 1. 6. 2022 – 15. 6. 2022

zveřejnění výsledků: 16.6. 2022

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000029590/participativni-rozpocet-vyzyva-opavany-k-predlozeni-napadu-jak-vylepsit-verejny-prostor