Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dům umění v Opavě: Trans City, Jiří Sibinský a Vladana Fuchs

Opava |

Hned tři výstavy byly zahájeny vernisáží v Domě umění v Opavě. Své práce představili mladí tvůrci, kteří studovali na drážďanské Vysoké škole výtvarných umění. Prostor opanoval také výrazný malíř ostravského regionu Jiří Sibinský a svá díla zde vystavuje také opavská malířka, básnířka a grafička Vladana Fuchs.

Za velkého zájmu byly vernisáží otevřeny v Domě umění hned tři výstavy. V přízemí a v přilehlých prostorách Kostela sv. Václava představili svá díla mladí umělci. Výstava s názvem Transit City je věnována městům v blízkosti hranic, která je ukazují jako místa, kde se setkávají dvě země, dva rozdílné ekonomické i kulturní sektory, které často působí až absurdně.

Liam Floyd, kurátor výstavy: „Některá díla byla vytvořena přímo zde, pro tento prostor. Jde třeba o dílo Roberta Czolkose, který je namaloval přímo zde, v kostele.“

Malby, sochy, fotografie i prostorové instalace vytvořili autoři, které spojuje Vysoká škola výtvarných umění v Drážďanech.

Petar Bocin, malíř: „Tranzitní město pro mne bylo téma, které je spojené s cestováním, s cestou jako takovou. Proto jsem si vybral motiv svatého Kryštofa, který je vlastně patronem cestovatelů.

Dvanáctka autorů z nejrůznějších zemí vybírala jednotlivá díla pro opavskou výstavu společně.


Postřehy z krajiny – tak se jmenuje výstava digitálních tisků Jiřího Sibinského. 32 velkoformátových obrazů představuje malířovu tvorbu z posledních tří let. Vytvořil je kombinovanou technikou. Prvním krokem byla vždy klasická malba.

Jiří Sibinský, malíř: „Ta se pak oskenuje a vytiskne digitálně. No, a pokud nejsem ve shodě, jak říkám, a nelíbí se mi to, tak do toho ještě dále maluju.“

Základní linkou v Sibinského tvorbě je příroda a krajina. V začátcích ji ztvárňoval zcela realisticky, v posledním desetiletí se posunul k abstraktní tvorbě. Tentokrát ale v detailech. Autor si všímá na první pohled nevýzanmných drobností: lučních travin, padajícího listí nebo zářivých květů.

Jiří Sibinský, malíř: „Od jakživa jsem si dělal pastelové kresby, kresby tuší. Léta jsem studoval krajinu. Chodím do přírody a pozoruju ji celý rok na jaře, v létě, na podzim, i v zimě. Vnímám tu barevnost.“

Sibinský ale není jen malířem. Jeho padesáti letá tvorba obsahuje také monumentální plastiky v soukromém i veřejném prostoru, návrhy pamětních desek, medailí i plaket a věnuje se také designu.


Na „domácí půdě“ Domu umění se představuje také opavská malířka Vladana Fuchs, absolventka ostravské Fakulty umění. Vedle výtvarné tvorby se věnuje i psaní básní. V roce 2020 vydala svou první sbírku. Verše vytištěné na poloprůhledných textilích výrazně doplňují výstavu s názvem Paradise lost, tedy ztracený ráj.

Vladana Fuchs, malířka: „Já vlastně když maluju, tak nepíšu. Když píšu, tak nemaluju. A pak se to spojí, jako se to spojilo tady, na této výstavě. Takže si každý může všimnout toho propojení, které není cílené, ale je tam. Rozhodně.“

Velkou část výstavy zaujímají obrazy lesa vytvořené vyškrabávanou technikou.

Vladana Fuchs, malířka: „Já miluju hluboké, temné lesy, které mi připomínají vnitřní svět člověka, jeho psyché.“

Všechny tři výstavy v Domě umění je možné vidět za dodržení aktuálních protiepidemických opatření až do 3. dubna.


Nahlásit chybu


K tématu

Výstava Viktora Freša a ostravském Domě umění zaujme výtvarnou všestranností i multimediální tvorbou

9. června 2024 19:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi netradiční a zajímavou výstavu s názvem „Budoucí vzpomínky“ připravila ostravská Galerie výtvarných umění. Slovenský výtvarník Viktor Frešo je všestranným umělcem, zabývajícím se fotografií, malbou i sochařstvím. Ve své tvorbě využívá také multimediální nástroje a dodává svým objektům další rozměry.

Vrcholem zahájení letní výstavní sezóny je výstava „Bez tváře“ v ostravském Domě umění

7. července 2024 17:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a svým způsobem unikátní výstavou zahájila ostravská Galerie výtvarných umění letní výstavní sezónu. Výstava, která nese název Bez tváře, spojila necelou dvacítku špičkových malířů z celé ČR.

Výstava americké poválečné fotografky Ruth Orkin zachycuje poválečnou atmosféru Ameriky

9. března 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

V ostravském Domě umění je právě instalována ojedinělá výstava americké poválečné fotografky Ruth Orkin. Jde o první výstavu u nás a ke shlédnutí jsou opravdu unikátní fotografie, které nás doslova vtáhnou do poválečné nálady 40. a 50. let minulého století.


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Dnes 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Dům umění v Opavě: Trans City, Jiří Sibinský a Vladana Fuchs
Vydáno 29. ledna 2022 9:25, Opava, Katka Geryková
Hned tři výstavy byly zahájeny vernisáží v Domě umění v Opavě. Své práce představili mladí tvůrci, kteří studovali na drážďanské Vysoké škole výtvarných umění. Prostor opanoval také výrazný malíř ostravského regionu Jiří Sibinský a svá díla zde vystavuje také opavská malířka, básnířka a grafička Vladana Fuchs.

Za velkého zájmu byly vernisáží otevřeny v Domě umění hned tři výstavy. V přízemí a v přilehlých prostorách Kostela sv. Václava představili svá díla mladí umělci. Výstava s názvem Transit City je věnována městům v blízkosti hranic, která je ukazují jako místa, kde se setkávají dvě země, dva rozdílné ekonomické i kulturní sektory, které často působí až absurdně.

Liam Floyd, kurátor výstavy: „Některá díla byla vytvořena přímo zde, pro tento prostor. Jde třeba o dílo Roberta Czolkose, který je namaloval přímo zde, v kostele.“

Malby, sochy, fotografie i prostorové instalace vytvořili autoři, které spojuje Vysoká škola výtvarných umění v Drážďanech.

Petar Bocin, malíř: „Tranzitní město pro mne bylo téma, které je spojené s cestováním, s cestou jako takovou. Proto jsem si vybral motiv svatého Kryštofa, který je vlastně patronem cestovatelů.

Dvanáctka autorů z nejrůznějších zemí vybírala jednotlivá díla pro opavskou výstavu společně.


Postřehy z krajiny – tak se jmenuje výstava digitálních tisků Jiřího Sibinského. 32 velkoformátových obrazů představuje malířovu tvorbu z posledních tří let. Vytvořil je kombinovanou technikou. Prvním krokem byla vždy klasická malba.

Jiří Sibinský, malíř: „Ta se pak oskenuje a vytiskne digitálně. No, a pokud nejsem ve shodě, jak říkám, a nelíbí se mi to, tak do toho ještě dále maluju.“

Základní linkou v Sibinského tvorbě je příroda a krajina. V začátcích ji ztvárňoval zcela realisticky, v posledním desetiletí se posunul k abstraktní tvorbě. Tentokrát ale v detailech. Autor si všímá na první pohled nevýzanmných drobností: lučních travin, padajícího listí nebo zářivých květů.

Jiří Sibinský, malíř: „Od jakživa jsem si dělal pastelové kresby, kresby tuší. Léta jsem studoval krajinu. Chodím do přírody a pozoruju ji celý rok na jaře, v létě, na podzim, i v zimě. Vnímám tu barevnost.“

Sibinský ale není jen malířem. Jeho padesáti letá tvorba obsahuje také monumentální plastiky v soukromém i veřejném prostoru, návrhy pamětních desek, medailí i plaket a věnuje se také designu.


Na „domácí půdě“ Domu umění se představuje také opavská malířka Vladana Fuchs, absolventka ostravské Fakulty umění. Vedle výtvarné tvorby se věnuje i psaní básní. V roce 2020 vydala svou první sbírku. Verše vytištěné na poloprůhledných textilích výrazně doplňují výstavu s názvem Paradise lost, tedy ztracený ráj.

Vladana Fuchs, malířka: „Já vlastně když maluju, tak nepíšu. Když píšu, tak nemaluju. A pak se to spojí, jako se to spojilo tady, na této výstavě. Takže si každý může všimnout toho propojení, které není cílené, ale je tam. Rozhodně.“

Velkou část výstavy zaujímají obrazy lesa vytvořené vyškrabávanou technikou.

Vladana Fuchs, malířka: „Já miluju hluboké, temné lesy, které mi připomínají vnitřní svět člověka, jeho psyché.“

Všechny tři výstavy v Domě umění je možné vidět za dodržení aktuálních protiepidemických opatření až do 3. dubna.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000029631/dum-umeni-v-opave-trans-city-jiri-sibinsky-a-vladana-fuchs