Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva. V regionálním kole se utkalo 8 týmů. Soutěžící museli načepovat pivo a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má nápoj správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob servírování.

Přestože ještě pivo ochutnat kvůli nízkému věku nemohou, už jej umí předpisově načepovat. V regionální soutěži Zlatovar Cup se utkali studenti z odborných učilišť i středních hotelových škol z Moravskoslezského kraje. Ještě předtím, než se postavili za pípu, museli zvládnout teoretickou část soutěže.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Všechno to jsou otázky, které se dotýkají piva. Tzn. výroby, skladování, sanitace plus nějaké slangové výrazy.“

Do soutěže se přihlásilo 8 tříčlenných týmů. Každý soutěžící musel za tři minuty před pozorným zrakem poroty připravit dva ukázkové půllitry. Pro hodnocení pak vybral ten povedenější.

David Ludvík, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba: „To druhé pivo mi nevyšlo, ale s tím prvním jsem spokojený.“
Nikola Dvořáková, soutěžící, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Nejdůležitější je mít čistou sklenici, mokrou, studenou. A potom to hezky načepovat.“

Porota sledovala nejen způsob čepování, ale také servírování nápoje. A posuzovala i celkový dojem.

Ludmila Černínová, předsedkyně poroty: „Hodnotíme kvalitu načepovaného piva. Tzn. výšku pěny, hustotu pěny a také krémovitost u pěny. Také hodnotíme dodržení míry, aby bylo pivo čepováno po rysku.“

Důležitý je úhel, pod kterým stéká pivo do sklenice. Měl by být 45 stupňů. Půllitr by měl hospodský natočit na dvakrát. Jinak zlatavý mok ztratí říz.  Studenti se to učí v rámci odborné praxe. Porovnat své schopnosti mohou už po patnácté. Na opavské hotelové škole se letos setkali po dvouleté koronavirové pauze.

Martin Ruský, ředitel Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Soutěž znovu navazuje na tradici předkovidového období, protože teď byla na dva roky přerušena. Má velký význam nejen pro žáky, kteří si mohou po dlouhé době zasoutěžit, a přejít od distančního vzdělávání k praktickým dovednostem, ale také pro jejich učitele.“
Pavel Cieslar, Albrechtova střední škola, Český Těšín: „Jsme strašně rádi za každou příležitost. A to je jedna z příležitostí se setkat.“

Porota sledovala jednotlivé výkony pozorně od úvodního představení přes práci za pípou až po servírování nápoje a rozloučení.

Denis Willert, soutěžící, Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: „Nejdůležitější je pak se usmívat na tu porotu a být milý.“

Příjemné vystupování se Denisi Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vyplatilo. Jeho pivo bylo mezi 24 soutěžícími jednotlivci nejlepší. Tímto umístěním pomohl své škole k vítězství mezi týmy. Opavská hotelová škola obsadila 2. místo. Třetí byli studenti vyšší odborné a střední školy DAKOL z Petrovic u Karviné.



KRAJSKÉ KOLO ZLATOVAR CUP OPAVA 2022

soutěž jednotlivců:

1. Willert Denis, SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                    2. Držiaková Daniela, VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné                                                                                                                                                    3. Dvořáková Nikol, SŠHS a VOŠ Opava

soutěž družstev:

1. SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                                           2. SŠHS a VOŠ Opava                                                                                                                                                                                                                     3. VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné

Zdroj: SŠHS a VOŠ Opava




Nahlásit chybu


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Dnes 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Studenti soutěžili v čepování piva
Vydáno 22. února 2022 16:11, Opava, Katka Geryková
Studenti hotelových škol i odborných učilišť soutěžili v čepování piva. V regionálním kole se utkalo 8 týmů. Soutěžící museli načepovat pivo a pak jej servírovat. Porota hodnotila nejen zda má nápoj správnou míru, ale také hustotu pěny a způsob servírování.

Přestože ještě pivo ochutnat kvůli nízkému věku nemohou, už jej umí předpisově načepovat. V regionální soutěži Zlatovar Cup se utkali studenti z odborných učilišť i středních hotelových škol z Moravskoslezského kraje. Ještě předtím, než se postavili za pípu, museli zvládnout teoretickou část soutěže.

Jiří Vizauer, organizátor soutěže, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Všechno to jsou otázky, které se dotýkají piva. Tzn. výroby, skladování, sanitace plus nějaké slangové výrazy.“

Do soutěže se přihlásilo 8 tříčlenných týmů. Každý soutěžící musel za tři minuty před pozorným zrakem poroty připravit dva ukázkové půllitry. Pro hodnocení pak vybral ten povedenější.

David Ludvík, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba: „To druhé pivo mi nevyšlo, ale s tím prvním jsem spokojený.“
Nikola Dvořáková, soutěžící, Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Nejdůležitější je mít čistou sklenici, mokrou, studenou. A potom to hezky načepovat.“

Porota sledovala nejen způsob čepování, ale také servírování nápoje. A posuzovala i celkový dojem.

Ludmila Černínová, předsedkyně poroty: „Hodnotíme kvalitu načepovaného piva. Tzn. výšku pěny, hustotu pěny a také krémovitost u pěny. Také hodnotíme dodržení míry, aby bylo pivo čepováno po rysku.“

Důležitý je úhel, pod kterým stéká pivo do sklenice. Měl by být 45 stupňů. Půllitr by měl hospodský natočit na dvakrát. Jinak zlatavý mok ztratí říz.  Studenti se to učí v rámci odborné praxe. Porovnat své schopnosti mohou už po patnácté. Na opavské hotelové škole se letos setkali po dvouleté koronavirové pauze.

Martin Ruský, ředitel Střední škola hotelnictví a služeb a VOŠ Opava: „Soutěž znovu navazuje na tradici předkovidového období, protože teď byla na dva roky přerušena. Má velký význam nejen pro žáky, kteří si mohou po dlouhé době zasoutěžit, a přejít od distančního vzdělávání k praktickým dovednostem, ale také pro jejich učitele.“
Pavel Cieslar, Albrechtova střední škola, Český Těšín: „Jsme strašně rádi za každou příležitost. A to je jedna z příležitostí se setkat.“

Porota sledovala jednotlivé výkony pozorně od úvodního představení přes práci za pípou až po servírování nápoje a rozloučení.

Denis Willert, soutěžící, Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka: „Nejdůležitější je pak se usmívat na tu porotu a být milý.“

Příjemné vystupování se Denisi Willertovi ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vyplatilo. Jeho pivo bylo mezi 24 soutěžícími jednotlivci nejlepší. Tímto umístěním pomohl své škole k vítězství mezi týmy. Opavská hotelová škola obsadila 2. místo. Třetí byli studenti vyšší odborné a střední školy DAKOL z Petrovic u Karviné.



KRAJSKÉ KOLO ZLATOVAR CUP OPAVA 2022

soutěž jednotlivců:

1. Willert Denis, SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                    2. Držiaková Daniela, VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné                                                                                                                                                    3. Dvořáková Nikol, SŠHS a VOŠ Opava

soutěž družstev:

1. SŠSS Ostrava - Hrabůvka                                                                                                                                                                                                           2. SŠHS a VOŠ Opava                                                                                                                                                                                                                     3. VOŠ a SŠ DAKOL, Petrovice u Karviné

Zdroj: SŠHS a VOŠ Opava




Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000029985/studenti-soutezili-v-cepovani-piva