Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

Opava |

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí zve na dobré jídlo, pití a zábavu

Frýdek-Místek plný chutí. Jeden z největších gastrofestivalů opět ovládne Zámecké náměstí, frýdecký zámek i jeho okolí. Láká na bohatý program plný dobrého jídla, pití i hudby. V sobotu 17. srpna tak zabaví celou rodinu.

Největší gastrofestival v kraji Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí

Dobré jídlo, pití i zábava pro celou rodinu. Takový byl další ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Více než 60 stánků a další zapojené podniky v okolí udělaly z akce největší gastrofestival v kraji. Událost si tradičně nenechaly ujít davy návštěvníků.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.


Domovy pro seniory čeká po povodních ještě spousta práce. Na obnovu lze přispět na transparentní účty

Zářijové podvodně v Ostravě zatopily také dva domovy pro seniory - Iris v Mariánských Horách a Slunovrat v Přívozu. Do obou už se sice klienti mohli vrátit, ale ještě stále je před nimi spousta práce. Na jejich obnovu mohou zájemci přispívat na transparentní účty.

Policisté zajistili doprovod do nemocnice řidiči, který vezl tatínka s mrtvicí

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Muž v Ostravici dostal těžkou mozkovou mrtvici, ale nebyla volná sanitka. Syn ho proto naložil do auta a jel do nemocnice. Cestou požádal o pomoc dopravní policisty, kteří vůz doprovodili do nemocnice. Díky souhře rychlé pomoci muž přežil a už je v pořádku. Policistům zaslal i děkovný dopis.

Petr Vícha skončí po 30 letech ve funkci starosty Bohumína

Dnes 12:35 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V nejlepším se má přestat. To oznámil v novoročním proslovu starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM). Starostu města byl dlouhých 30 let a nyní se rozhodl dobrovolně rezignovat.

V letošním roce se začne společnost OKD připravovat na ukončení těžby

Společnost OKD loni na Karvinsku vytěžila 1,202 milionu tun černého uhlí, čímž splnila plán. Letos se chystá vytěžit 1,145 milionu tun především koksovatelného uhlí. V druhé polovině roku se bude věnovat výstavbě hrází a přípravám na ukončení těžby.

Nový Jičín už je vlastníkem svého budoucího kulturního domu

Nový Jičín už je oficiálním majitelem objektu Nového Slunce. Původním vlastníkům za něj zaplatil 28 milionů korun. Tato budova se stane kulturním domem města.

Opava se připravuje na demolici povodněmi poškozeného mostu na Ratibořské ulici

15. ledna 2025 16:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě běží přípravy na demolici mostu na Ratibořské ulici v Opavě-Kateřinkách. Ta by měla začít už tuto sobotu a zcela omezí jak osobní, tak městskou hromadnou dopravu na této frekventované komunikaci.

Úlovek vedení HC VÍTKOVICE: získalo trenéra Václava Varaďu

Bombastickou posilu do kabiny se podařilo získat vedení HC VÍTKOVICE RIDERA. Novým trenérem týmu se stal Václav Varaďa, který bude zároveň zastávat funkci sportovního manažera.

Nemocnice ve Frýdku-Místku má novou JIP a Stanici jednodenní péče za 52 milionů

Nemocnice ve Frýdku-Místku má za sebou další velkou rekonstrukci. Otevřela Jednotku intenzivní péče neoperačních oborů a lůžkovou Stanici jednodenní péče. Modernizace vyšla na 52 milionů korun. Zvětšil se prostor, komfort i počet lůžek.

Dobrovolní hasiči z Krásného Pole dostali novou cisternu. Ta původní už slouží 40 let

Ostrava pokračuje v obměně techniky dobrovolných jednotek hasičů na svém území. Tentokrát získalo novou cisternovou stříkačku Krásné Pole, které tak může do důchodu poslat původní 40 let starý stroj.

V Ostravě-Mariánských Horách je díky domovníkům preventistům bezpečněji

V ostravském městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky je čím dál bezpečněji. Velkou zásluhu na tom mají domovníci preventisté, kteří působí ve vybraných lokalitách a mají tak přehled co se děje v bytových domech i mimo ně.

Seniorcentrum Opava modernizuje své prostory. Po 20 letech má i nové logo

Seniorcentrum Opava má po více než 20 letech nové logo a modernizuje kuchyni. Rekonstrukcí projde i vstupní hala a společenský sál.

Na opavský magistrát zavítali Tři králové v kostýmech Kašpara, Baltazara a Melichara

15. ledna 2025 16:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na opavský magistrát zavítali Tři králové v kostýmech Kašpara, Baltazara a Melichara. Jejich návštěva je součástí každoroční charitativní Tříkrálové sbírky. Na Hlásku přinesli radost a požehnání.

Seniorcentrum Opava má nové logo a modernizuje své prostory

15. ledna 2025 16:13 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Seniorcentrum Opava má po více než 20 letech nové logo a modernizuje kuchyni. Rekonstrukcí projde i vstupní hala a společenský sál.

O tomto víkendu začne demolice mostu na Ratibořské ulici v Opavě. Bude zcela neprůjezdný

15. ledna 2025 10:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě běží přípravy na demolici mostu na Ratibořské ulici v Opavě-Kateřinkách. Ta by měla začít už tuto sobotu a zcela omezí jak osobní, tak městskou hromadnou dopravu na této frekventované komunikaci.

Řidič BMW zapnul ostřikovače a srazil ženu, která přecházela mimo přechod

13. ledna 2025 12:08 | Opava | Jiří Cileček

Mladý řidič BMW srazil v pondělí brzy ráno chodkyni v Opavě. Údajně ji neviděl, protože zrovna zapnul ostřikovače a stěrače. Žena přecházela navíc mimo přechod pro chodce. V ohrožení života byla přepravena do nemocnice.

Opava chce omezit zneužívání sběrných dvorů lidmi odjinud. Začne vydávat odpadové karty

12. ledna 2025 22:57 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opava vyrazila do boje proti zneužívání sběrných dvorů ve městě. Odpady do nich neoprávněně vozí nejen obyvatelé jiných obcí, ale i podnikatelé. Změnit to má odpadová karta.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy
Vydáno 17. června 2023 17:09, Opava, Adéla Pluhaříková
Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000037771/sefkuchari-predstavili-speciality-na-gastrodni-nechybely-vegetarianske-pokrmy