Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

Opava |

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí zve na dobré jídlo, pití a zábavu

Frýdek-Místek plný chutí. Jeden z největších gastrofestivalů opět ovládne Zámecké náměstí, frýdecký zámek i jeho okolí. Láká na bohatý program plný dobrého jídla, pití i hudby. V sobotu 17. srpna tak zabaví celou rodinu.

Největší gastrofestival v kraji Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí

Dobré jídlo, pití i zábava pro celou rodinu. Takový byl další ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Více než 60 stánků a další zapojené podniky v okolí udělaly z akce největší gastrofestival v kraji. Událost si tradičně nenechaly ujít davy návštěvníků.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy
Vydáno 17. června 2023 17:09, Opava, Adéla Pluhaříková
Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Akce proběhla na zahradě hotelové školy, která byla pomyslně rozdělena na poloviny. Na jedné se podávala káva, alkoholické i nealkoholické drinky, pivo a víno. A naproti si návštěvníci vybírali z pestré palety pokrmů. U každého stánku kromě šéfkuchaře byli také studenti, kteří před zraky hostů připravovali speciality.

Milan Šmíd, zástupce ředitele, SŠHS a VOŠ Opava: "Naše škola je o tom, co se ti žáci naučí, jaké mají dovednosti, jak mohou fungovat v reálu a to je to, co bychom chtěli té veřejnosti ukázat. To si myslím, že by mělo být hlavní smysl té akce."
Adéla Pardy, studentka: "Pekli jsme koláče a tady připravujeme oplatky a na ochutnání z praxí máme fidorky, oreo a hvězdičky."

Z dalších dobrot, které studenti nabízeli návštěvníkům, to byla vepřová žebra, nakládaný hermelín, ale i kančí paštika, zvěřinový guláš nebo luštěninová polévka s rajčaty.

Václav Šmiček, šéfkuchař: "A další produkt, který nabízíme je vegetariánská verze masa. Jmenuje se to naturli a je to sójový a hrachový protein s jasmínovou rýží a s teryaki omáčkou."

Lidé za jídlo a pití platili speciální měnou, takzvaným hotelákem. Platidlo si museli předem koupit.

Anketa: "Vždycky je moc hezké, moc zajímavé, spousta dobrotek, vína, pití i pro děti zábava."

"Tak já jsem mile překvapen a spokojen, protože jsem přišel domů a potkal jsem kamaráda Marka, který mě nalákal. On je vlastně učitel hotelové školy. A vůbec jsem nevěděl, že to tady je."

Zpestřením akce byla barmanská show v podání studentů Terezy Vaňkové a Adama Černocha. Toho jsme představili jako vítěze Barmanské soutěže Opavské hotelové školy v minulém díle expresu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000037771/sefkuchari-predstavili-speciality-na-gastrodni-nechybely-vegetarianske-pokrmy