Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nástěnné malby architektonických skvostů Opavy dělají radost pacientům i návštěvám SNO

Opava |

Slavnostním předáním nástěnných maleb skončil projekt Opava na dlani Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové. Díky němu se pacienti i návštěvníci geriatrického a doléčovacího oddělení Slezské nemocnice mohou projít Opavou aniž by opustili pavilon.

Po dvou letech práce jsou nástěnné malby kompletní. Díla výtvarníka Libora Škrlíka, na kterých jsou vyobrazeny architektonické skvosty Opavy, dělají radost nejen pacientům, ale i návštěvám.

Karel Siebert, ředitel SNO: “Já jsem moc rád, že jsme mohli realizovat tento projekt, protože díky tomu se nám podařilo zajistit úžasné malby, které jednak můžou připomenout jaká jsou krásná místa v Opavě a v jeho okolí a jednak určitě zpříjemní pobyt pacientům a návštěvníkům celého oddělení. Chtěli bychom po dohodě s panem malířem rozšířit tyto úžasné malůvky a malby i na další oddělení.”
Libor Škrlík, výtvarník: “Nejdříve jsem si myslel, že se to bude malovat na velkoformátové desky, což jsem začal dělat v ateliéru u nás a po 2 měsících jsem si řekl, že to není úplně ono a jak se říká kyselé víno se musí vylít, tak jsem je rozřezal, vzal jsem štětce a přijel jsem tady na místo udělat nástěnné malby. Opavu jsem si zamiloval, Opava se mi líbí a mám rád Opaváky.”
Monika Janáčová, vrchní sestra, geriatrické a doléčovací oddělení SNO: “Nápad byl tak nějak týmový. Vzhledem k tomu, že jsme oddělení geriatrie, tak jsme nechtěli, aby to vypadalo nějak infantilně. Přece jenom pacienti na našem oddělení mají svůj věk odžitý a nástěnné malby mají být takovou vzpomínkou třeba na jejich život.”

Malé repliky nástěnných maleb jsou pak umístěny na pokojích pacientů, aby si je mohli prohlédnout i ti, kteří nejsou schopni se přijít podívat na schodiště.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Je to nádherný počin, protože ti lidé si můžou zavzpomínat na to, co zažili, co viděli kolem sebe a je to určitě jedna z nejlepších věcí, které se mohly pro toto město a pro tuto nemocnici udělat.”

Poslední nástěnnou malbou je kaple svaté Anny, která se nachází ve Stěbořicích u Opavy a tady na geriatrickém oddělení ji najdete ve 3. patře.

Libor Škrlík, výtvarník: “Jsou to fasádní barvy a je to potom zafixované lakem, aby v rámci údržby se to jenom otřelo dezinfekcí a fungovalo to dál. Má to velmi dlouhou životnost a jediné nebezpečí je mechanické poškození a i to se dá opravit, takže přijedu, opravím a rád Opaváky zase uvidím.”

Atmosféru slavnostního odpoledne zpříjemnil houslový virtuos Jaroslav Svěcený spolu s akordeonistou Ladislavem Horákem, kteří celou akci provázeli hudebně.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskou nemocnici v Opavě navštívili Mikuláš s čertem a andělé. Dětem vykouzlili úsměvy na tváři

6. prosince 2023 20:07 | Opava | Yvona Fajtová

Mikuláš s čertem a anděly zavítali i do opavské Slezské nemocnice, kde potěšili nemocné děti, které tento předvánoční čas nemohou trávit doma se svými rodiči.

VISEGRAD CUP měl i charitativní podtext. Část výtěžku z aukce dresů putovala na dětské oddělení SNO

8. listopadu 2023 15:36 | Opava | Yvona Fajtová

Letošní 10. ročník fotbalového turnaje VISEGRAD CUP, který se přesunul z Kravař do Malých Hoštic, měl jako každoročně charitativní podtext. Výtěžek z aukce dresů, sportovních knih a relikvií putoval na Domov pro seniory v Kravařích a na dětské oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Fotbalisté SFC Opava uspořádali sbírku pro SNO. Hospitalizovaným dětem donesli spoustu dárků

9. prosince 2023 18:13 | Opava | Yvona Fajtová

Děti hospitalizované ve Slezské nemocnici v Opavě dostaly krásný předvánoční dárek. Se spoustou dárků je navštívili fotbalisté Slezského FC Opava.


Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Dnes 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Dnes 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Podvody prostřednictvím sociálních sítích už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Obranářský speciál plní svůj úkol už 30 let. I letos precizně prověřil služební psy

V kynologickém areálu ve Studénce se konal Obranářský speciál. Jedná se o prestižní soutěž psovodů policie a dalších ozbrojených složek, která prověřuje vycvičenost služebních psů už 30 let.

IT pracovník neoprávněně dobíjel herní účty a prosázel 4,5 milionu, peníze šly jeho matce

Dnes 8:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté obvinili 33letého IT pracovníka a jeho 55letou matku z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovým systémům. Muž měl zneužít svou pracovní pozici k dobíjení herních účtů navzdory tomu, že byl veden v rejstříku vyloučených osob. Celkově prosázel přibližně 4,5 milionu korun.

Jesle Frýdek-Místek za provozu rekonstruovaly hospodářskou budovu

Jesle Frýdek-Místek dokončují další velkou rekonstrukci. Po budovách, kde jsou dětské skupiny, nyní přišla na řadu hospodářská budova. Tady byla nejdůležitější nová elektroinstalace a namontování vzduchotechniky. Práce probíhaly za plného provozu.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Nástěnné malby architektonických skvostů Opavy dělají radost pacientům i návštěvám SNO
Vydáno 22. června 2023 14:05, Opava, Yvona Fajtová
Slavnostním předáním nástěnných maleb skončil projekt Opava na dlani Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové. Díky němu se pacienti i návštěvníci geriatrického a doléčovacího oddělení Slezské nemocnice mohou projít Opavou aniž by opustili pavilon.

Po dvou letech práce jsou nástěnné malby kompletní. Díla výtvarníka Libora Škrlíka, na kterých jsou vyobrazeny architektonické skvosty Opavy, dělají radost nejen pacientům, ale i návštěvám.

Karel Siebert, ředitel SNO: “Já jsem moc rád, že jsme mohli realizovat tento projekt, protože díky tomu se nám podařilo zajistit úžasné malby, které jednak můžou připomenout jaká jsou krásná místa v Opavě a v jeho okolí a jednak určitě zpříjemní pobyt pacientům a návštěvníkům celého oddělení. Chtěli bychom po dohodě s panem malířem rozšířit tyto úžasné malůvky a malby i na další oddělení.”
Libor Škrlík, výtvarník: “Nejdříve jsem si myslel, že se to bude malovat na velkoformátové desky, což jsem začal dělat v ateliéru u nás a po 2 měsících jsem si řekl, že to není úplně ono a jak se říká kyselé víno se musí vylít, tak jsem je rozřezal, vzal jsem štětce a přijel jsem tady na místo udělat nástěnné malby. Opavu jsem si zamiloval, Opava se mi líbí a mám rád Opaváky.”
Monika Janáčová, vrchní sestra, geriatrické a doléčovací oddělení SNO: “Nápad byl tak nějak týmový. Vzhledem k tomu, že jsme oddělení geriatrie, tak jsme nechtěli, aby to vypadalo nějak infantilně. Přece jenom pacienti na našem oddělení mají svůj věk odžitý a nástěnné malby mají být takovou vzpomínkou třeba na jejich život.”

Malé repliky nástěnných maleb jsou pak umístěny na pokojích pacientů, aby si je mohli prohlédnout i ti, kteří nejsou schopni se přijít podívat na schodiště.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Je to nádherný počin, protože ti lidé si můžou zavzpomínat na to, co zažili, co viděli kolem sebe a je to určitě jedna z nejlepších věcí, které se mohly pro toto město a pro tuto nemocnici udělat.”

Poslední nástěnnou malbou je kaple svaté Anny, která se nachází ve Stěbořicích u Opavy a tady na geriatrickém oddělení ji najdete ve 3. patře.

Libor Škrlík, výtvarník: “Jsou to fasádní barvy a je to potom zafixované lakem, aby v rámci údržby se to jenom otřelo dezinfekcí a fungovalo to dál. Má to velmi dlouhou životnost a jediné nebezpečí je mechanické poškození a i to se dá opravit, takže přijedu, opravím a rád Opaváky zase uvidím.”

Atmosféru slavnostního odpoledne zpříjemnil houslový virtuos Jaroslav Svěcený spolu s akordeonistou Ladislavem Horákem, kteří celou akci provázeli hudebně.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000037864/nastenne-malby-architektonickych-skvostu-opavy-delaji-radost-pacientum-i-navstevam-sno