Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nové semafory měly zlepšit průjezd Opavou. Zatím ale naopak komplikují život řidičům i dopravnímu podniku

Opava |

Vybrané křižovatky v Opavě prošly výměnou semaforů. Ty už byly hodně zastaralé a hrozil tak blackout. Výměna se ale o více než rok protáhla a město tak přišlo o část dotace, kterou na projekt s názvem Telematika získalo. Navíc nedopadla podle očekávání.

Projet ve špičku Opavou vyžaduje pevné nervy. Průjezd zkomplikovala výměna starých semaforů za nové na vybraných křižovatkách. Město zakázku převzalo s řadou výhrad a se zhotovitelem díla řeší odstranění nedostatků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: Je to složité, protože máme dneska dva dodavatele, dva provozovatele těch systémů a hledá se způsob tak, aby řádně a správně komunikovaly ty systémy mezi sebou. Takže je tam nějaký plán, jízdní plán, který modifikuje ty křižovatky navzájem a ty semafory. Měl by nastavit lepší průjezdnost Opavou. To se zatím nedaří, musí se ty plány aktualizovat, musí tam správně fungovat načítací čidla, které načítají auta a tím říkají takové informace, hele tady je moc aut, pusť to, tady je málo aut, můžeš zastavit a dát přednost protijedoucím vozidlům.”

Špatně seřízené semafory dělají problémy i Městskému dopravnímu podniku. Trolejbusy kvůli nim nabírají i několika minutová zpoždění.

Pavel Gebauer, ředitel MDPO Opava: “Určitá úprava se teďka udělala v rámci Telematiky, ale není to všude ideální na všech křižovatkách. Nejhorší křižovatka je u východního nádraží, potom Praskova-Komenského. To jsou takové dvě nejvytíženější křižovatky, které dělají trolejbusům problémy, autobusových je samozřejmě víc. Pokud to je ve špičku, to znamená kolem té 3. hodiny, čtvrté, tak klidně i 10 minut zpoždění můžou nabrat.”

Výměna semaforů začala na jaře roku 2021 a skončit měla už loni v červenci, což se ale nestalo.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Firma byla víc než rok ve skluzu a dneska je ve velkých milionových sankcích, my jsme přišli také o dotaci v tuto chvíli v řádech zhruba 4 milionů korun a toto musíme se zhotovitelem díla dojasnit a budeme hledat možnou shodu jak bychom našli nějakou dohodu společnou a pokud tomu tak nebude, tak nám nezbyde jiná možnost než celou záležitost řešit u soudu.”

Město zakázku vysoutěžilo za 34,5 milionu korun a získalo na ni dotaci z Evropského strukturálního a investičního fondu ve výši 85 procent.

Nahlásit chybu


K tématu

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

20. září 2024 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

Semafory v Opavě stále nefungují tak jak mají. S občasnými výpadky pomáhá i policie

1. února 2024 10:45 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Světelné křižovatky v Opavě stále nefungují tak jak mají. Problémy jsou se systémem řízení dopravy, který se nedaří vyladit tak, aby zajistil plynulejší provoz i rychlejší průjezd záchranářům, hasičům a MHD. Pokračují proto jednání města se zhotovitelem díla, společností AŽD Praha.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Nebe nad frýdlantským letištěm patřilo drakům

Areál letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí patřil po roce opět dětem a jejich rodičům. Společně zdolávali nejrůznější soutěže a ve finále pouštěli draky. Přestože vanul jen velmi slabý vítr, dobře připravení draci zaplnili oblohu.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

Včera 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Nové semafory měly zlepšit průjezd Opavou. Zatím ale naopak komplikují život řidičům i dopravnímu podniku
Vydáno 4. října 2023 15:03, Opava, Yvona Fajtová
Vybrané křižovatky v Opavě prošly výměnou semaforů. Ty už byly hodně zastaralé a hrozil tak blackout. Výměna se ale o více než rok protáhla a město tak přišlo o část dotace, kterou na projekt s názvem Telematika získalo. Navíc nedopadla podle očekávání.

Projet ve špičku Opavou vyžaduje pevné nervy. Průjezd zkomplikovala výměna starých semaforů za nové na vybraných křižovatkách. Město zakázku převzalo s řadou výhrad a se zhotovitelem díla řeší odstranění nedostatků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: Je to složité, protože máme dneska dva dodavatele, dva provozovatele těch systémů a hledá se způsob tak, aby řádně a správně komunikovaly ty systémy mezi sebou. Takže je tam nějaký plán, jízdní plán, který modifikuje ty křižovatky navzájem a ty semafory. Měl by nastavit lepší průjezdnost Opavou. To se zatím nedaří, musí se ty plány aktualizovat, musí tam správně fungovat načítací čidla, které načítají auta a tím říkají takové informace, hele tady je moc aut, pusť to, tady je málo aut, můžeš zastavit a dát přednost protijedoucím vozidlům.”

Špatně seřízené semafory dělají problémy i Městskému dopravnímu podniku. Trolejbusy kvůli nim nabírají i několika minutová zpoždění.

Pavel Gebauer, ředitel MDPO Opava: “Určitá úprava se teďka udělala v rámci Telematiky, ale není to všude ideální na všech křižovatkách. Nejhorší křižovatka je u východního nádraží, potom Praskova-Komenského. To jsou takové dvě nejvytíženější křižovatky, které dělají trolejbusům problémy, autobusových je samozřejmě víc. Pokud to je ve špičku, to znamená kolem té 3. hodiny, čtvrté, tak klidně i 10 minut zpoždění můžou nabrat.”

Výměna semaforů začala na jaře roku 2021 a skončit měla už loni v červenci, což se ale nestalo.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Firma byla víc než rok ve skluzu a dneska je ve velkých milionových sankcích, my jsme přišli také o dotaci v tuto chvíli v řádech zhruba 4 milionů korun a toto musíme se zhotovitelem díla dojasnit a budeme hledat možnou shodu jak bychom našli nějakou dohodu společnou a pokud tomu tak nebude, tak nám nezbyde jiná možnost než celou záležitost řešit u soudu.”

Město zakázku vysoutěžilo za 34,5 milionu korun a získalo na ni dotaci z Evropského strukturálního a investičního fondu ve výši 85 procent.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039438/nove-semafory-mely-zlepsit-prujezd-opavou-zatim-ale-naopak-komplikuji-zivot-ridicum-i-dopravnimu-podniku