Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava si připomíná Den stromů. Do oslav na ptačím vrchu se zapojily i školy a školky

Opava |

V Opavě už po třinácté oslavili Den stromů. Celosvětově se slaví od roku 1951 vždy na jaře nebo na podzim podle klimatických podmínek a doby vhodné k sázení stromů. V současné době se k tomuto svátku připojuje více než 40 zemí světa.

Okolí ptačího vrchu v Opavě ožilo už tradiční akcí Den stromů. Lidé se tak dozvěděli, jaké stromy rostou ve městě a jak se ošetřují, mohli si vyrobit krmítko pro ptáky a spoustu jiných věcí v tvořivých dílnách, nebo ochutnat regionální dobroty.

Kateřina Durčáková, odbor školství, Magistrát města Opavy: “Na tu oslavu se každý rok do naší oslavy zapojuje mnoho nejen opavských organizací. Jsou tady opavské školy a školky, ale také různé spolky, knihovny, SVČ, jsou tady odborníci jako včelaři, zahradníci, zahrádkáři, ti, kteří pečují o dřeviny jako arboristé, stromolezci a tak podobně.”
Rozálie Štajerová, žákyně ZŠ T. G. Masaryka: “My jsme škola TG. Masaryka v Opavě a máme tady pro vás připravené jídlo, občerstvení, čaj a taky tady máme z laseru, můžete si vyrobit nějakou klíčenku, potom tady máme malování na obličej a malování henou.”
Mirek Zaspal, majitel, Arboristoteles: “Pro lidi jsme si připravili standardní stromolezecké techniky. Můžou si lidi vyzkoušet, jak se ze stromů slaňuje, jak se na něm pracuje, jak se na stromě pohybuje pomocí stromolezecké techniky. Máme tady dneska k dispozici i plošinu, to znamená, že kdo nechce lézt po stromě, může se jen nechat vyvézt plošinou nahoru a ještě jsme vzali malý nakladač, díky kterému můžeme manipulovat s většími břemeny, nebo odvoz větví a podobně.”
Markéta Cichá, ekolog, Záchranná stanice Bartošovice: “Připravili jsme si tady pro vás různé aktivity od těch nejjednodušších jako skládání puzzlí, potom krmení čápů, kdy v podstatě velká část živočichů, které se k nám dostanou, jsou mláďata a ta mláďata musíme odchovat. Daří se nám to velmi dobře, tady třeba mám fotku rorýsů, kterých bývá v sezóně opravdu velké množství."

Lidé si mohli prohlédnout i hmyzí hotely, hnízda vos, sršňů, čmeláků, nebo se podívat, jak to vypadá ve včelím úlu.

anketa: návštěvníci akce: “Udělali jsme si budku, teďka tady pytlíčky, děti si tady vyzkoušely spoustu dalších věcí. Jim se tady strašně líbí, každý rok tady chodíme.”
“Je to tady super, mohli jsme si sahat na hnízdo od vos a od sršní a můžeme si tady vyrábět hodně věcí.”
“My jsme tady hlavně přišli kvůli malé a máme tady vytvořenou sovičku, vážku, něco na krk a v pohodě, máme hotovo, máme razítka a jdeme pro odměnu a domů.”
“My jsme právě přišli a šli jsme rovnou k ptačím budkám, protože loni tu byla taková fronta, že jsme se k tomu nedostali, takže jsme si to vynahradili letos.”
“Je to skvělé, právě si tady chci vzít jednu budku pro ptáčky, kterou chci dát do tomboly, když pořádáme ples a všechno jsem si tady prohlédla, je to moc krásná akce.”
“Je to tady skvělé, my jsme dělali zatím jen dekoraci a tady slaňování a vyzkoušeli jsem si tady ten bagřík. Parádní, počasí nádherné, takže super. Každý rok tady chodíme.”

Opava má zmapovaných zhruba 30 tisíc stromů.

Karel Kovalčík, odbor životního prostředí, Magistrát města Opavy: “Nejvíce jsou javory, lípy, jírovce, pak z jehličnanů třeba borovice, smrky. Snažíme se tu druhovost trošku i obměnit, třeba, že sázíme více druhů stromů, třešně, nebo už dřeviny, které nejsou citlivé na sucho chlorelly, svitely, aby ta druhovost, to zastoupení, aby byla daleko větší.”

V rámci oslav Dne stromů už tuto sobotu proběhne výsadba slivoní v Pustých Jakarticích a také komentovaná prohlídka Městských sadů s dendrologem.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku slaví 20 let od znovuotevření

26. října 2023 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Filmové premiéry, beseda s pamětníky, dámská jízda i jachtařská přednáška. To je jen malý výčet akcí, které zažije Kino Nová scéna Vlast v rámci jednoho týdne. Program je totiž součástí oslav 20 let od znovuotevření tohoto multifunkčního kulturního prostoru.

Hladnovské gymnázium oslavilo sedmdesátiny, láká na jazyky i dobré sportovní zázemí

10. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Přes 6000 maturantů už má ve svých záznamech renomované Gymnázium Hladnov, které právě oslavilo 70 let své existence. Vedle kvalitní výuky se snaží o budování vzájemné sounáležitosti nejrůznějšími akcemi.

Planetária slaví 100 let. Jejich vývoj mapuje výstava v UniPointu v OC Breda v Opavě

19. října 2023 22:40 | Opava | Yvona Fajtová

Planetária letos slaví 100 let. S jejich vývojem se můžete seznámit v univerzitním centru UniPoint v Obchodním centru Breda na výstavě 100 let planetárií.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně. Těžká tchnika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Dnes 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Novým senátorem na Opavsku je primátor Tomáš Navrátil

Včera 14:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Primátor Opavy Tomáš Navrátil si připsal další úspěch, Díky vašim hlasům se stal senátorem. Propojením obou funkcí se bude snažit udělat vše proto, aby se Opava i celé Opavsko ještě více rozvíjelo.

Spousta dětí z Opavy se učí v náhradních prostorách. Povodeň nejvíce zasáhla ZŠ Edvarda Beneše

1. října 2024 10:02 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Povodeň v Opavě zatopila celkem 5 základních a 6 mateřských škol. Do většiny z nich už se vrátily děti. Další musely do náhradních prostor. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců

Opava finančně pomůže lidem postiženým povodní. Každé domácnosti poskytne 20 tisíc korun

29. září 2024 19:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Radní Opavy schválili okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun pro každou domácnost, kterou ve městě postihla ničivá povodeň.

V Opavě vznikla nová odpočinková místa. Vytvořili je studenti studentům

29. září 2024 19:02 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

Projekt Opava podniká letos probíhá s mnoha změnami. Projde jím daleko více lidí

28. září 2024 18:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě probíhá už druhý ročník projektu Opava podniká. Oproti minulému ročníku došlo k mnoha změnám, díky kterým jím projde daleko větší počet lidí. Veškeré besedy jsou pro účastníky zdarma.

Opava si připomíná Den stromů. Do oslav na ptačím vrchu se zapojily i školy a školky
Vydáno 19. října 2023 23:02, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě už po třinácté oslavili Den stromů. Celosvětově se slaví od roku 1951 vždy na jaře nebo na podzim podle klimatických podmínek a doby vhodné k sázení stromů. V současné době se k tomuto svátku připojuje více než 40 zemí světa.

Okolí ptačího vrchu v Opavě ožilo už tradiční akcí Den stromů. Lidé se tak dozvěděli, jaké stromy rostou ve městě a jak se ošetřují, mohli si vyrobit krmítko pro ptáky a spoustu jiných věcí v tvořivých dílnách, nebo ochutnat regionální dobroty.

Kateřina Durčáková, odbor školství, Magistrát města Opavy: “Na tu oslavu se každý rok do naší oslavy zapojuje mnoho nejen opavských organizací. Jsou tady opavské školy a školky, ale také různé spolky, knihovny, SVČ, jsou tady odborníci jako včelaři, zahradníci, zahrádkáři, ti, kteří pečují o dřeviny jako arboristé, stromolezci a tak podobně.”
Rozálie Štajerová, žákyně ZŠ T. G. Masaryka: “My jsme škola TG. Masaryka v Opavě a máme tady pro vás připravené jídlo, občerstvení, čaj a taky tady máme z laseru, můžete si vyrobit nějakou klíčenku, potom tady máme malování na obličej a malování henou.”
Mirek Zaspal, majitel, Arboristoteles: “Pro lidi jsme si připravili standardní stromolezecké techniky. Můžou si lidi vyzkoušet, jak se ze stromů slaňuje, jak se na něm pracuje, jak se na stromě pohybuje pomocí stromolezecké techniky. Máme tady dneska k dispozici i plošinu, to znamená, že kdo nechce lézt po stromě, může se jen nechat vyvézt plošinou nahoru a ještě jsme vzali malý nakladač, díky kterému můžeme manipulovat s většími břemeny, nebo odvoz větví a podobně.”
Markéta Cichá, ekolog, Záchranná stanice Bartošovice: “Připravili jsme si tady pro vás různé aktivity od těch nejjednodušších jako skládání puzzlí, potom krmení čápů, kdy v podstatě velká část živočichů, které se k nám dostanou, jsou mláďata a ta mláďata musíme odchovat. Daří se nám to velmi dobře, tady třeba mám fotku rorýsů, kterých bývá v sezóně opravdu velké množství."

Lidé si mohli prohlédnout i hmyzí hotely, hnízda vos, sršňů, čmeláků, nebo se podívat, jak to vypadá ve včelím úlu.

anketa: návštěvníci akce: “Udělali jsme si budku, teďka tady pytlíčky, děti si tady vyzkoušely spoustu dalších věcí. Jim se tady strašně líbí, každý rok tady chodíme.”
“Je to tady super, mohli jsme si sahat na hnízdo od vos a od sršní a můžeme si tady vyrábět hodně věcí.”
“My jsme tady hlavně přišli kvůli malé a máme tady vytvořenou sovičku, vážku, něco na krk a v pohodě, máme hotovo, máme razítka a jdeme pro odměnu a domů.”
“My jsme právě přišli a šli jsme rovnou k ptačím budkám, protože loni tu byla taková fronta, že jsme se k tomu nedostali, takže jsme si to vynahradili letos.”
“Je to skvělé, právě si tady chci vzít jednu budku pro ptáčky, kterou chci dát do tomboly, když pořádáme ples a všechno jsem si tady prohlédla, je to moc krásná akce.”
“Je to tady skvělé, my jsme dělali zatím jen dekoraci a tady slaňování a vyzkoušeli jsem si tady ten bagřík. Parádní, počasí nádherné, takže super. Každý rok tady chodíme.”

Opava má zmapovaných zhruba 30 tisíc stromů.

Karel Kovalčík, odbor životního prostředí, Magistrát města Opavy: “Nejvíce jsou javory, lípy, jírovce, pak z jehličnanů třeba borovice, smrky. Snažíme se tu druhovost trošku i obměnit, třeba, že sázíme více druhů stromů, třešně, nebo už dřeviny, které nejsou citlivé na sucho chlorelly, svitely, aby ta druhovost, to zastoupení, aby byla daleko větší.”

V rámci oslav Dne stromů už tuto sobotu proběhne výsadba slivoní v Pustých Jakarticích a také komentovaná prohlídka Městských sadů s dendrologem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039697/opava-si-pripomina-den-stromu-do-oslav-na-ptacim-vrchu-se-zapojily-i-skoly-a-skolky