Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava oslavila 105 let od vzniku Československa pietním aktem a prohlídkami pěchotního srubu

Opava |

Opavané si v sobotu 28. října připomněli vznik samostatného Československa pietním aktem u pamětní desky T. G. Masaryka na budově Slezské univerzity na Masarykově třídě. V rámci oslav si mohli zdarma navštívit i pěchotní srub v Milostovicích.

Opava si připomněla 105. výročí vzniku Československa. U pamětní desky T. G. Masaryka nastoupila čestná stráž historické vojenské jednotky, vystoupil pěvecký sbor Pavla Kostery a desítky lidí si vyslechli i krátký projev vedení města.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Historie a kultura jsou dle mého názoru zcela zásadní pilíře pro svobodu jakéhokoliv státu, takže je velice důležité a obzvlášť v dnešní době, kdy já třeba osobně jsem si nemyslel, že to, co se děje ve světě, já nebo moje generace budeme ještě někdy zažívat, takže v dnešní době je velice důležité si připomínat veškeré historické události a vážit si svobody, kterou dneska máme, protože jak vidíme kolem, tak to rozhodně není samozřejmost.”
René Jahoda, náčelník štábu 53. pluku průzkumu a elektronického boje: “Tuto akci zabezpečujeme pravidelně každý rok. Je to pro nás čest, že nás město osloví k tomu, abychom mohli realizovat oslavu tohoto významného dne. Co se týče nás vojáků, je to pro nás významná událost, jelikož na základě činnosti legionářů v průběhu 1. SV docházelo k tomu, že byly vytvořeny základy vzniku československé armády.”
Jan Kadula, Oblastní výbor ČSBS Opava: “Už je jenom jedna republika, ale pořád jsme Čechoslováci, jezdíme i na Slovensko, jak je Slovenské národní povstání. Jsou to vzpomínky na celý život a jsme vlastenci. Do roka tak uděláme 30 akcí, co jezdíme po celém kraji.”

Rozdávaly se i medaile. Za dlouhodobou podporu a spolupráci s Československou obcí legionářskou si je převzali Monika Štěpánková a Marek Veselý. Vzpomínkové setkání ukončilo kladení kytic. Odpoledne byl lidem volně přístupný pěchotní srub a vedlejší řopík v Opavě Milostovicích.

René Kunštatský, člen Klubu vojenské historie: “K 28. říjnu jsme otevřeli objekt OPS-25 trigonometru pro návštěvníky. Uvidí protitankové kanony, uvidí zbraně, uvidí vybavení toho objektu a vlastně tento objekt se již 25 let Klub vojenské historie Opava snaží dát do původního stavu tak jak by vypadal po dokončení přesně v tom 38. roce.”
Karel Návoj, člen Klubu vojenské historie: “Chtěl bych vám ukázat objekt Vzor 37, který byl postavený v roce 36 a sloužil stejně jako velké opevnění k upevnění našich pozic na státní hranici. Je paradoxem, že tyto stavby jsme postavili proti Německu a je paradoxem, že je Německo využilo v roce 45 proti postupující Rudé armádě. Takže i tento objekt nese stopy těch bojů.”
anketa: návštěvníci pěchotního srubu: “Já jsem přijela z Kroměříže za maminkou tady, chtěli jsme jít původně na hřbitov, to půjdeme potom, ale kamarád, co už tady roky jezdí pořád nás sem láká, ještě nám to nikdy nevyšlo tak jsme na to zvědaví.”

Zatímco řopíků bylo postaveno asi 10 tisíc téměř po celé republice, pěchotních srubů jen 300 na nejexponovanějších úsecích.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku slaví 20 let od znovuotevření

26. října 2023 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Filmové premiéry, beseda s pamětníky, dámská jízda i jachtařská přednáška. To je jen malý výčet akcí, které zažije Kino Nová scéna Vlast v rámci jednoho týdne. Program je totiž součástí oslav 20 let od znovuotevření tohoto multifunkčního kulturního prostoru.

Planetária slaví 100 let. Jejich vývoj mapuje výstava v UniPointu v OC Breda v Opavě

19. října 2023 22:40 | Opava | Yvona Fajtová

Planetária letos slaví 100 let. S jejich vývojem se můžete seznámit v univerzitním centru UniPoint v Obchodním centru Breda na výstavě 100 let planetárií.

Opava si připomíná Den stromů. Do oslav na ptačím vrchu se zapojily i školy a školky

19. října 2023 23:02 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě už po třinácté oslavili Den stromů. Celosvětově se slaví od roku 1951 vždy na jaře nebo na podzim podle klimatických podmínek a doby vhodné k sázení stromů. V současné době se k tomuto svátku připojuje více než 40 zemí světa.


Tragédie ve Frýdku-Místku: 27letý muž měl ubodat mladší partnerku a spáchat sebevraždu

Dnes 10:20 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Krajští kriminalisté prověřují násilný trestný čin, ke kterému došlo v neděli 13. října 2024 ve Frýdku-Místku. Policie na místě našla dvě mrtvé osoby, 22letou ženu a 27letého muže. Podle prvotních závěrů měl muž napadnout ženu a poté spáchat sebevraždu. Motivem tragédie byl pravděpodobně rozchod.

Sídliště v Ostravě Dubině protnul více než 100 metrů dlouhý stůl v rámci sousedské akce

V centru sídliště Dubina se v sobotu rozprostřel dlouhý stůl ozdobený květinami. Zván byl k němu každý bez vstupného či nutnosti registrace. Unikátní sousedskou událost pořádala radnice se spolkem Piána na ulici, kteří v roce 2020 uspořádali hostinu na Karlově mostě.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Ostravští policisté pátrají po svědcích nehody cyklisty a motocyklisty na ulici Francouzská

Dnes 14:45 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští dopravní policisté vyšetřují nehodu z 12. srpna 2024, při které došlo ke kolizi mezi cyklistou a motocyklistou na ulici Francouzská. Policie žádá svědky, kteří by mohli přispět k objasnění události, aby se přihlásili na tísňové lince 158.

Univerzita III. věku v Educe vzdělává zájemce více než dvacet let

V Novém Jičíně začal další semestr Univerzity III. věku. Tento vzdělávací projekt funguje více než dvacet let pod křídly Střední odborné školy Educa.

Tragická nehoda při opravě koryta řeky v Ostravě, muž zemřel po pádu nakladače ze srázu

Dnes 10:12 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Tragický pracovní úraz se odehrál včera odpoledne v ostravské části Mariánské Hory, kde řidič nakladače sjel po srázu při opravě koryta řeky Odry. Muž, který nebyl připoután, vypadl z kabiny a zůstal zaklíněn pod převráceným vozidlem. I přes snahu zdravotníků svým zraněním na místě podlehl.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Včera 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

V Karviné poděkovali pěstounům na přechodnou dobu, hledají další zájemce o pěstounství

V literárním salonku karvinské regionální knihovny se sešli zástupci města s pěstouny na přechodnou dobu, čili těch, kteří dočasně přijímají do své péče děti, které z různých důvodů nemohou žít ve své vlastní rodině. Poděkovali jim za obětavou práci při vytváření rodinného prostředí pro děti.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Včera 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Víceúčelovou halu v Opavě zaplnili žáci ZŠ. Veletrh povolání pomáhá školákům rozhodnout se kam dál

Víceúčelová hala v Opavě patřila tradičnímu Veletrhu povolání. Žákům základních škol se na něm představily střední školy a odborná učiliště nejen z Opavska, ale i MS kraje a nechyběly ani specifické obory z jiných koutů ČR.

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Slouží pro vzdělávání i zábavu

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Povodeň se nevyhnula ani opavské Charitě. Voda vytopila chráněné bydlení i byty a domy zaměstnanců

12. října 2024 20:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velká voda, která se prohnala Opavou, napáchala značné škody i Charitě Opava. Voda zaplavila například dům chráněného bydlení U Trojice a vyplavila i byty nebo domy řady zaměstnanců a jejich příbuzných.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě zřídila Teens klub. Poskytuje zázemí pro setkávání, studium i zábavu

12. října 2024 19:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Knihovna města Opavy má nové teens oddělení. Vzniklo rekonstrukcí nevyužívaných prostor bývalé internetové učebny v prvním patře hlavní budovy, otevřeno je od října a už si sem našli cestu nejen náctiletí.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Opava oslavila 105 let od vzniku Československa pietním aktem a prohlídkami pěchotního srubu
Vydáno 1. listopadu 2023 17:06, Opava, Yvona Fajtová
Opavané si v sobotu 28. října připomněli vznik samostatného Československa pietním aktem u pamětní desky T. G. Masaryka na budově Slezské univerzity na Masarykově třídě. V rámci oslav si mohli zdarma navštívit i pěchotní srub v Milostovicích.

Opava si připomněla 105. výročí vzniku Československa. U pamětní desky T. G. Masaryka nastoupila čestná stráž historické vojenské jednotky, vystoupil pěvecký sbor Pavla Kostery a desítky lidí si vyslechli i krátký projev vedení města.

Pavel Meletzký (ANO), náměstek primátora Opavy: “Historie a kultura jsou dle mého názoru zcela zásadní pilíře pro svobodu jakéhokoliv státu, takže je velice důležité a obzvlášť v dnešní době, kdy já třeba osobně jsem si nemyslel, že to, co se děje ve světě, já nebo moje generace budeme ještě někdy zažívat, takže v dnešní době je velice důležité si připomínat veškeré historické události a vážit si svobody, kterou dneska máme, protože jak vidíme kolem, tak to rozhodně není samozřejmost.”
René Jahoda, náčelník štábu 53. pluku průzkumu a elektronického boje: “Tuto akci zabezpečujeme pravidelně každý rok. Je to pro nás čest, že nás město osloví k tomu, abychom mohli realizovat oslavu tohoto významného dne. Co se týče nás vojáků, je to pro nás významná událost, jelikož na základě činnosti legionářů v průběhu 1. SV docházelo k tomu, že byly vytvořeny základy vzniku československé armády.”
Jan Kadula, Oblastní výbor ČSBS Opava: “Už je jenom jedna republika, ale pořád jsme Čechoslováci, jezdíme i na Slovensko, jak je Slovenské národní povstání. Jsou to vzpomínky na celý život a jsme vlastenci. Do roka tak uděláme 30 akcí, co jezdíme po celém kraji.”

Rozdávaly se i medaile. Za dlouhodobou podporu a spolupráci s Československou obcí legionářskou si je převzali Monika Štěpánková a Marek Veselý. Vzpomínkové setkání ukončilo kladení kytic. Odpoledne byl lidem volně přístupný pěchotní srub a vedlejší řopík v Opavě Milostovicích.

René Kunštatský, člen Klubu vojenské historie: “K 28. říjnu jsme otevřeli objekt OPS-25 trigonometru pro návštěvníky. Uvidí protitankové kanony, uvidí zbraně, uvidí vybavení toho objektu a vlastně tento objekt se již 25 let Klub vojenské historie Opava snaží dát do původního stavu tak jak by vypadal po dokončení přesně v tom 38. roce.”
Karel Návoj, člen Klubu vojenské historie: “Chtěl bych vám ukázat objekt Vzor 37, který byl postavený v roce 36 a sloužil stejně jako velké opevnění k upevnění našich pozic na státní hranici. Je paradoxem, že tyto stavby jsme postavili proti Německu a je paradoxem, že je Německo využilo v roce 45 proti postupující Rudé armádě. Takže i tento objekt nese stopy těch bojů.”
anketa: návštěvníci pěchotního srubu: “Já jsem přijela z Kroměříže za maminkou tady, chtěli jsme jít původně na hřbitov, to půjdeme potom, ale kamarád, co už tady roky jezdí pořád nás sem láká, ještě nám to nikdy nevyšlo tak jsme na to zvědaví.”

Zatímco řopíků bylo postaveno asi 10 tisíc téměř po celé republice, pěchotních srubů jen 300 na nejexponovanějších úsecích.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000039891/opava-oslavila-105-let-od-vzniku-ceskoslovenska-pietnim-aktem-a-prohlidkami-pechotniho-srubu