Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Mediální olympiádě soutěžilo 69 družstev. Pět nejlepších jde do finále

2. února 2023, 15:06

Mediální olympiáda, kterou pořádá Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, má za sebou první kolo. Zúčastnilo se jí 69 týmů z Moravskoslezského kraje a z výsledků vyplývá, že mediální gramotnost zdejší studenti nepodceňují.

Povodí Odry s.p.: Rok 2023 bude patřit v rámci investic ke stavebně nejnáročnějšímu období

2. února 2023, 15:03

Vodohospodáři plánují pro rok 2023 investice ve výši zhruba 900 mil. Kč, z toho 318 mil. bude hrazeno z vlastních zdrojů Povodí Odry, přibližně 556 mil. Kč z dotačních prostředků Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí a na odstraňování důlních škod přispěje firma OKD a.s. kolem 24 mil. Kč. Současně plánují opravy v celkové výši necelých 146 mil. Kč financované hlavně z vlastních zdrojů podniku.

Ďábelský lazebník z Fleet Street v Divadle Jiřího Myrona od 2. února

2. února 2023, 3:00

Groteskní hororová komedie z pera Stephena Sondheima (1930–2021) a Hugha Wheelera (1912–1987) Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších muzikálů na světě. V Národním divadle moravskoslezském (i v Ostravě) bude mít dílo z roku 1979 premiéru 2. února. Poprvé v Česku je diváci uvidí na velké scéně s velkým ansámblem a orchestrem! Muzikál Národního divadla moravskoslezského tak pokračuje v uvádění top děl světového repertoáru.

Jarní prázdniny v MSK plné zábavy a sportu v Beskydech, Aquaparku Olešná a hale Polárka

1. února 2023, 15:17

Užijte si jarní prázdniny v Beskydech, Aquaparku Olešná a hale Polárka. Pokud vyrazíte do krásných beskydských hor, ať už na túru nebo lyžovat, co může být lepší, než se pak přijít zahřát do Aquaparku Olešná a zažít tak super aktivní prázdninový den.

Podcast FNO: Objev ostravských hematoonkologů získal světové uznání

1. února 2023, 14:50

Hlavním tématem tohoto podcastu je mnohočetný myelom (tedy druhé nejčastější nádorové onemocnění krve) a úspěch vědeckého týmu Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Hostem je lékař, výzkumník zmíněné kliniky, ale také vysokoškolský pedagog a čerstvý držitel akademického titulu docent - Tomáš Jelínek.

V Polance nad Odrou již posedmé poběžíme pro předčasně narozené děti

1. února 2023, 14:43

Celým výtěžkem ze startovného podpoříme neonatologické oddělení Fakultní nemocnice Ostrava a novorozenecké oddělení JIP2 Městské nemocnice Ostrava, kde se o tyto malé Kulíšky s láskou a něhou starají.

OVAK digitalizuje své služby aneb Nová aplikace Vyjadřování

1. února 2023, 14:38

Vyjadřování k napojení, umístění a povolení stavby, dotčení sítí a zařízení OVAK již vyřídíte z pohodlí vašeho domova. Automatizovaná vyjadřovací služba společnosti OVAK úspěšně funguje od roku 2019, přičemž za dobu svého provozu vystavila již bezmála 10 000 vyjádření k existenci sítí.

innogy WINTER RUN OSTRAVA už tuto sobotu v Komenského sadech. Přijďte i s dětmi :-)

31. ledna 2023, 9:39

Už 8. ročník innogy Winter run Ostrava ovládne v sobotu 4. února Komenského sady. Neseďte doma a přijďte si užít trasy dlouhé tak akorát na nevlídnou únorovou sobotu:-). Závody na 8 nebo 4 kilometry, 800 nebo 400 m pro děti, štafeta ve dvou, ale taký závod v rodinném týmu. Běžíme za každého počasí.

Vyrazte v sobotu 4. 2. na testování skialpů do Velkých Karlovic

30. ledna 2023, 16:34

VELKÉ KARLOVICE - Lákají vás skialpy? A chtěli byste si tento sport vyzkoušet? V sobotu 4. února máte ideální příležitost v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Na sjezdovce Razula se uskuteční testování skialpů Dynafit. Rovnou se pak můžete zapojit i do závodu na skialpech a také se dovybavit vhodným sportovním oblečením, protože se svým stánkem přijede oblíbená značka Kilpi.

Výstavu Josefa Lady doplní večerní komentované prohlídky s hudebním doprovodem

30. ledna 2023, 16:29

ZLÍN – Jedinečnou výstavu Josefa Lady, která probíhá do 19. března v Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín, doprovodí také speciální večerní komentované prohlídky. V únoru se budou konat každý čtvrtek, ta nejbližší je 2. února od 18:30 hodin a zbývá na ni posledních pár míst. Kapacita prohlídek je omezená, nutná je rezervace předem.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více