Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Charita Ostrava zve přednášku pro neformální pečovatele o lidi nemocné demencí

18. listopadu 2022, 12:39

Charita Ostrava ve spolupráci s partnery Vás srdečně zve na interaktivní přednášku zabývající se problematikou Alzheimerovy choroby a jiných typů demence.

Contera dává ekologii zelenou

16. listopadu 2022, 18:20

Pozitivní přístup firem k udržitelnému rozvoji už není jen součástí jejich společenské odpovědnosti a postojem k ekologii, ale stal se součástí procesu, který ve světle úspory energií nabyl nových rozměrů. Společnost CONTERA své developerské projekty zařadila do procesu certifikace BREEAM s cílem dosáhnout finálních výsledků hodnocení minimálně na úrovni VERY GOOD (velmi dobré).

Světové fórum oznámilo, že v roce 2028 budou podmínky na Zemi téměř nesnesitelné

16. listopadu 2022, 18:15

V neděli 13. listopadu 2022 se konalo světové online fórum „Globální krize. Naše záchrana je ve sjednocení", simultánně tlumočené do 150 jazyků, kterými mluví až 90 % světové populace. Během 12 hodin ukázalo řešení eskalující globální krize. Je jím změna spotřebitelského formátu společnosti na tvořivý, a to zavedením 8 osnov tvořivé společnosti do Ústavy ve všech zemích světa a následným sladěním legislativy s Ústavou. Současně model navrhuje zavést samosprávu a vytvořit elektronickou volební platformu. Politik se stane skutečným vykonavatelem vůle občanů se zodpovědností, nikoliv mocí.

Lékaři FNO poprvé aplikovali pacientovi buněčnou terapii a pokročili ve vývoji její nové generace

15. listopadu 2022, 15:55

Lékaři Kliniky hematoonkologie FN Ostrava aplikovali ženě s nádorovým onemocněním lymfatického systému poprvé v historii nemocnice buněčnou terapii. Zatím tyto preparáty, vyrobené z krve pacienta, vyrábějí jen čtyři farmaceutické firmy na světě. Mezinárodní výzkumný tým kliniky ale oznámil výrazný posun ve vývoji buněčné terapie zcela nové generace.

Atraktivní lokality pro bydlení v Moravskoslezském kraji

15. listopadu 2022, 10:17

Stěhujete se a jednou z potenciálních lokalit je Moravskoslezský kraj? Jde o skvělou volbu, která nabízí mnoho atraktivních míst nejen pro rodinné bydlení. Přinášíme několik tipů.

Dvanáct tisíc baněk na jednom místě: v Obchodním domě mají „nejvánočnější bar“

15. listopadu 2022, 10:15

Dvanáct tisíc baněk zdobí od dnešního dne prostory Baru 1931 v Obchodním domě Zlín. Unikátní výzdoba vznikla ve spolupráci s předním tuzemským výrobcem baněk Irisa z nedalekého Vsetína. Ozdoby v jemných odstínech hnědé, opálové a stříbrné barvy v kombinaci s lustry, světýlky a dalšími dekoracemi zavěšenými u stropu tvoří neobyčejnou atmosféru, díky níž nyní bar v přízemí Obchodního domu přitahuje pozornost kolemjdoucích.

Noc divadel 2022 - Divadlo naruby. Letos orientováno hlavně na mladé

15. listopadu 2022, 10:06

Aktéři z NDM, Komorní scény Aréna a Divadla Petra Bezruče obsadí 19. listopadu od 18 do 22 hodin Divadlo Antonína Dvořáka a naše „trojdivadelní“ akce bude v režii Ateliéru pro divadelní vzdělávání NDM. Divadelní svět přitom ten večer převrátíme naruby: Zájemci se do budovy dostanou pouze služebním vchodem a herci se rozhodně nechystají hrát (a když, tak v kapele nebo u baru)! Vstupné se pochopitelně neplatí. Zveme jako vždy širokou veřejnost, ale letos chceme přitáhnout hlavně mladé. V rámci večera představí Ateliér při NDM Klub mladého diváka a Činoherní studio předvede novou performanci.

Divadlo loutek Ostrava bude hrát ve španělském Bilbau

14. listopadu 2022, 18:15

Je tomu dva roky od chvíle, kdy covidová pandemie přerušila přípravy ostravského Divadla loutek na cestu do Španělského Bilbaa na tamní loutkový festival. Ostravská inscenace Fuj je to, se kterou byli divadelníci na cestu po Evropě pozváni, mezitím vysloužila představiteli pejska Haryka Karlu Růžičkovi nominaci na cenu Thalie, a přestože to chvíli vypadalo, že ze španělských plánů sejde, Haryk se nakonec na cestu do Španělska vydává. Ostravské loutkáře dělí od cesty na divadelní festival v Bilbau doslova pár dnů. Loutkáři se totiž na cestu vydávají 19.11.

Připomeňte si, kdo byli vaši blízcí

14. listopadu 2022, 17:50

Dušičky se blíží, a tak je čas si zavzpomínat na ty, kteří nás již opustili. Jenže dokážete si vybavit, jak vypadala vaše babička, nebo čím byl váš pradědeček? A co řeknete svým dětem, až se zeptají? Občas paměť nestačí, a proto je tady nová služba vzpominkynalidi.cz.

Radegast podpořil vznik tůní a výsadbu stromů v Beskydech

14. listopadu 2022, 16:17

Radegast a ČSOP Salamandr i letos pokračovaly v péči o přírodu v Beskydech. Spolupráce zahrnovala úklid tří mokřadů, vybudování 8 nových tůní, výsadbu 1 500 stromů a 950 sazenic předpěstovaných bylin a mokřadních rostlin.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více