Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Outlet Arena Moravia oslaví a „osleví“ už čtvrté narozeniny

14. listopadu 2022, 15:48

Třetí listopadový víkend bude v Outlet Arena Moravia ve znamení oslav čtvrtých narozenin s velkolepou show. Letošní kouzelné narozeniny odstartují Nightshoppingem v pátek 18. listopadu a vyvrcholí v sobotu 19. listopadu atraktivním programem s moderátorem Patrikem Hezuckým v hlavní roli.

Programy Strom života a Planeta Oxidan opět ve školách

14. listopadu 2022, 15:23

Poslední dva roky byly poznamenány řadou protipandemických opatření, v důsledku čehož byla omezena možnost realizovat ve školách v moravskoslezském regionu vzdělávací programy o významu vody pro člověka a životní prostředí Strom života a Planeta Oxidan. V předcovidovém období si získaly programy takovou popularitu, že bývaly všechny termíny pro školní rok pravidelně beznadějně obsazeny. Ukázalo se, že učitelé na unikátní program nezapomněli a pro aktuální školní rok jsou zarezervovány až na výjimky všechny nabízené termíny.

Nedejte mrazu šanci. Chraňte svůj vodoměr i rozvody

14. listopadu 2022, 15:20

Teploty pod bodem mrazu jsou nebezpečím pro vodoměry a vodovodní rozvody. Každý majitel objektu s vodovodní přípojkou by si měl dát tu práci a na mrazy se připravit. Ideální je dopřát vodoměru i rozvodům, kde hrozí zamrznutí, kvalitní izolaci a průběžně kontrolovat, zda je vše v pořádku. Pár minut času může předejít velmi nepříjemným starostem v případě zamrznutí vodoměru či přípojky.

Výlov Petrova rybníka u Krnova byl úspěšně proveden

14. listopadu 2022, 8:46

Vodohospodáři z Povodí Odry obhospodařují celkem 10 rybníků o výměře cca 50 hektarů, z nichž pouze na Petrově rybníku u Krnova chovají z větší části tržní ryby (kapr, amur, tolstolobik a lín). Ostatní rybníky slouží k chovu násad a také pro produkci dravých druhů (štika, candát, bolen, sumec) pro vodárenské nádrže. Výlov Petrova rybníka proběhl začátkem listopadu, kdy bylo vyloveno celkem 38 tun ryb (v roce 2021 to bylo 55 tun), které jsou určeny také na vánoční stůl.

Alchymie na zámku v Bravanticích, dědictví barona Trencka a baronka v pytli

14. listopadu 2022, 8:41

V pátek 18. listopadu v 17.30 hodin se v kulturním domě v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční přednáška Jaroslava Zezulčíka, kastelána kunínského zámku, na téma Rodina Řeplínských z Berečka na bravantickém zámku a další zajímavosti z dějin zámku. Vstupné dobrovolné.

Na preventivní onkologické vyšetření v Nemocnici AGEL Nový Jičín přispívají pojišťovny až 3000 korun

11. listopadu 2022, 16:18

Rakovina je v české populaci stále častější a dnes dokonce každý třetí Čech v průběhu života rakovinou onemocní. Ve čtvrtině případů přitom pacienti bohužel této nemoci podlehnou. Faktorem, který šance na uzdravení dramaticky zvyšuje, a mnohdy o přežití přímo rozhoduje, je přitom včasný záchyt. Právě na něj se proto aktuálně soustředí Nemocnice AGEL Nový Jičín, která nabízí zájemcům balíčky preventivních vyšetření a na prevenci apeluje i kampaní na sociálních sítích.

Kozmické ptačí louky: unikátní lokalita v našem regionu

11. listopadu 2022, 16:16

Netradičně proběhla říjnová porada managementu společnosti SmVaK Ostrava, která se přesunula z Ostravy – Mariánských Hor na Hlučínsko. A ne do lecjaké lokality, ale do území Kozmických ptačích luk ležících jen několik set metrů od místa, kde řeka Opava obkružuje svým tokem Hlučínské jezero (Štěrkovnu).

Prvotřídní trio Dřízgová, Františák a Kozák rozezní chrámy Moravskoslezského kraje

11. listopadu 2022, 16:11

Hudební výlety SHF přinesou hned do čtyř kostelů intimní program Duše baroka výjimečné trojice moravskoslezských interpretů. Ostravské centrum, Orlovou, Frýdek-Místek a Kopřivnici navštíví během tří dnů 18.–20. listopadu.

FN Ostrava provádí transplantace už 30 let

11. listopadu 2022, 15:52

Transplantační centrum FN Ostrava v těchto dnech slaví 30 let od svého založení. Nejmladší ze 7 center v České republice si tuto událost připomnělo na slavnostní konferenci v Domě kultury Poklad v Ostravě – Porubě, kam přijala pozvání téměř stovka odborníků z této oblasti.

Diabetes podle dat ČPZP postihuje stále více lidí. Rostou i počty dětských diabetiků

10. listopadu 2022, 14:59

Lidí s diabetem, lidově cukrovkou, podle dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) přibývá. Loni jich pojišťovna registrovala už 82 721, což je meziročně o téměř 2 500 více. Rostou i počty dětských diabetiků a se zvyšujícím množstvím pacientů současně stoupají i náklady na jejich léčbu.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více