Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

S hutnictvím se během týdne otevřených dveří v ArcelorMittal Ostrava přišlo seznámit 670 žáků z 25 základních škol

8. listopadu 2013, 0:00

Kunčickou huť ArcelorMittal Ostrava během týdne otevřených dveří navštívilo rekordních 670 žáků z 25 základních škol z Ostravy a okolí. Týden otevřených dveří pro školy pořádá huť každoročně, v letošním roce byl ale zájem o exkurze největší. Studenti devátých ročníků, kteří se právě teď rozhodují, kam v únoru podají přihlášky, se mohli seznámit s největším průmyslovým areálem v zemi.

TRANSPORT: Na dopravní infrastrukturu v kraji půjde v příštím roce 5,6 miliardy korun

7. listopadu 2013, 0:00

Na stavby, modernizace a opravy silnic a železnic v Moravskoslezském kraji půjde v příštím roce ze Státního fondu dopravní infrastruktury ČR (SFDI) zhruba 5,6 miliardy korun. Uvedl to na mezinárodní konferenci TRANSPORT, kterou v Ostravě pořádalo 5. - 6. listopadu 2013 Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, ředitel SFDI Tomáš Čoček.

Ostravské muzeum vystavuje práce scénografky Marty Roszkopfové

7. listopadu 2013, 0:00

Ostrava - Netradiční, ale úspěšná spolupráce Ostravského muzea a Národního divadla Moravskoslezského, pokračuje výstavou prací významné české divadelní scénografky Marty Roszkopfové.
Svými 290 autorskými inscenacemi si Marta Roszkopfová vymezuje významně prostor v historii české scénografie. Podstatná část její tvorby je svázána s Divadlem Petra Bezruče a režiséry ostravských divadelních domů, zejména s Josefem Janíkem.

TRANSPORT: Ministr podepsal memorandum o zkvalitnění dopravy na železnici v kraji

6. listopadu 2013, 0:00

Ke zkvalitnění dopravy na železnici v Moravskoslezském kraji je třeba modernizovat a elektrizovat řadu tratí a vybudovat na nich nové zastávky, region také potřebuje nové moderní vlakové soupravy. Pomoci by k tomu mělo Memorandum o spolupráci při řešení rozvoje dopravní obslužnosti a železniční infrastruktury v kraji. Podepsal ho dnes na konferenci TRANSPORT ministr dopravy ČR v demisi Zdeněk Žák společně s představiteli Moravskoslezského kraje, Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

PISSOIR ART GALLERY - osvětou proti rakovině prostaty

6. listopadu 2013, 0:00

Nevšední umělecká výstava na téma „nekonvenční pojetí pisoáru" nazvaná Pissoir Art Gallery odstartovala v OC Forum Nová Karolina. Výstavu odborně zaštiťuje nadační fond MUŽI PROTI RAKOVINĚ, jehož cílem je aktivizace mužů v boji proti onkologickým onemocněním.

Jsem nadšený, byl to nejnavštěvovanější ročník, říká ředitel Svatováclavského hudebního festivalu Igor Františák

5. listopadu 2013, 0:00

Závěrečným koncertem Janáčkovy filharmonie Ostrava v ostravské katedrále Božského Spasitele včera skončil jubilejní desátý ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Přehlídka za jeden měsíc nabídla celkem 35 koncertů v 18 městech a obcích Moravskoslezského kraje.

Hra skončila - 3Ď dál!

4. listopadu 2013, 0:00

Odpadová společnost OZO Ostrava, která za podpory statutárního města Ostravy již léta obyvatele ve své svozové oblasti vede k uváženému nakládání s odpady, chtěla i letos obyvatele Ostravy vyzvat ke správnému třídění odpadu. Zároveň si ale vzala za cíl obyvatele přesvědčit, že i při třídění odpadu se může člověk pobavit. A to se jí rozhodně povedlo!

Stipendia pro jaderné inženýry

1. listopadu 2013, 0:00

Stipendijní program Vysokoškolák je určen studentům technických fakult, kteří se rozhodli pracovat v jaderné elektrárně. Patří k nim i deset posluchačů ČVUT a VUT, kteří se po škole stanou operátory sekundárního okruhu některého z reaktorů v jaderné elektrárně. Šanci podepsat pracovní smlouvu a získat podporu během studia mají i další.

Ministr dopravy Zdeněk Žák přijede na konferenci TRANSPORT

1. listopadu 2013, 0:00

Ministr dopravy ČR v demisi Zdeněk Žák přijede na konferenci Transport, kde podepíše společně s představiteli Moravskoslezského kraje, Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Memorandum o spolupráci při řešení rozvoje železniční infrastruktury v kraji.

Huť přispěla na revitalizaci Dalimilova parku v Radvanicích a Bartovicích. Relaxační centrum využijí nejen senioři a děti

1. listopadu 2013, 0:00

Zástupci společnosti ArcelorMittal Ostrava a městské části Radvanic a Bartovic dnes slavnostně otevřeli zrekonstruovaný Dalimilův park v Radvanicích a Bartovicích. Nový návrh parku připravili studenti katedry architektury Vysoké školy báňské v Ostravě. Součástí parku je venkovní relaxační centrum, které cílí nejen na seniory a děti. Městský obvod financoval projekt celkem 2,5 miliony korun, ostravská huť přispěla dalších 258 tisíc korun.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

Více