Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Unikátní výrobna luxusních svíček láká návštěvníky k prohlídce dílny

Když se řekne Rožnov pod Radhoštěm, většina lidí si ho okamžitě spojí s Valašským muzeem v přírodě. My vás však do Rožnova pozveme do míst, kde vznikají luxusní doplňky interiéru pro movité zákazníky z celého světa.

Nádherné kolekce svíček, které jsou určené například pro luxusní prostory orientálních paláců, hotelů nebo soukromých jachet, mohou na vlastní oči vidět lidé, kteří navštíví Rožnov pod Radhoštěm. Voskové skvosty často posázené drahými kameny se v tamním horském údolí v lokalitě Dolní Paseky vyrábějí už přes 30 let.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Ta výroba je od počátku otevřená veřejnosti a je možné do ní kdykoliv vejít. Je možné se objednat i pro větší skupiny lidí. Pokud přijdou ti lidé sólo, tak není problém říct na prodejně, že chtějí jít do té výroby i na galerii a my je provedeme. Uvidí v podstatě celou tu technologii, jak se ty svíčky vyrábí a pro koho se vyrábí. Pak je tu samozřejmě i prodejna, kde si mohou něco koupit.”

Firma pořádá v průběhu roku několik tematických akcí, které jsou s výrobou svíček přímo spojené. Patří mezi ně například sraz motorkářů nebo adventní setkání.

Jarmila Vičanová, účastnice akce: “My tady chodíme pravidelně každý rok, protože se nám ty akce velice líbí. Do prodejny chodíme většinou pravidelně na letní zboží a teď na vánoční zboží a opravdu bychom se velmi velmi rádi podívali i do výrobny, protože nás to jako Rožnováky zajímá. Mám doma samozřejmě ozdobné svíčky, které jsou nádherné, které úplně dotvářejí atmosféru domova a máme i svíčky, které zapalujeme a hoří fantastickým plamínkem a úplně navozují pohodovou atmosféru.”

Když budou mít návštěvníci štěstí, provede je unikátní výrobnou svíček přímo majitel firmy Miroslav Šupler.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Jelikož už déle než 10 let tady pracuje ve firmě můj syn, tak mám víc času na to, že vás můžu provést tou vyrobou sám. Když budete mít štěstí, že tady zrovna budu, tak se určitě vás ujmu a udělám vám exkurzi přímo s veškerými informace, co jsem za těch 30 let tady nasbíral. Vždycky tady uvidí ti zákazníci něco nového, něco zajímavého. Teď ještě v lednu a únoru tady bude k vidění výroba kolekce pro velice zajímavého zákazníka v Dubaji. Ty svíčky jsou ve výrobě a celá ta kolekce do jednotlivých těch místností je tady vystavena v té výrobě, takže pokud to stihnou, tak to tady ještě uvidí. Pokud ne, tak některé z těch výrobků je možné vidět na té galerii.”
Petr Solanský, účastník akce: “Manželka tady chodí pravidelně utrácet penízky. Mají tady krásné věci, ručně dělané. Doporučuji každému. Dneska jsme si taky koupili při té příležitosti. Ve výrobě už jsme byli, známe to tady, protože jsme místní, takže dneska jsme vynechali a dali si raději punč.”

Přestože se firma zaměřuje především na větší zakázky, nebrání se ani individuálním zákazníkům.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Samozřejmě i pro lidi, kteří tady potom vidí ty věci, jak se dělají a jaké jsou možnosti, kdy ta technologie je velice moderní a promyšlená a je možné dělat tisk na svíčky individuálně. Takže jsme schopni tisknout fotku na svíčku a díky zákazníkům, kteří se podstatě účastní na placení těchto technologických možností, tak jsme schopni potom pro zákazníky dělat i individuální věci už za relativně nízké ceny.”

Informace pro návštěvníky jsou uvedené na webových stránkách firmy. Domluvit je tam možné i exkurzi do výrobny.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Firma Unipar byla založena před více než 30 lety v roce 1991, respektive 1992 a už na počátku se předurčil ten sortiment pro zákazníky, kteří mají vysoké nároky a to zejména proto, že celá technologie Unipar je vedena nekontinuálním způsobem a vyrábíme si i tu surovinu. Takže vlastně celá ta technologie vytváří výrobek, který správně funguje a dodáváme svíčky pro interiéry z nejnáročnějších zákazníků, ať to jsou jejich jachty, paláce nebo jsou to šejci. Tam děláme ty výrobky přímo na interiér. Takže my dostáváme fotky těch interiérů, popřípadě popsané ty události, všechno o designu, architektuře toho zákazníka a na základě toho mu vytvoříme design. Takže je to zakázková výroba, která směřuje přímo do interiéru těchto zákazníků, přesně pro jejich styl a design. My tady ty svíčky děláme trochu jinak, než by lidé čekali. Ony se neodlévají, ale lisují se za studena z materiálu, který je v prášku a ten si vyrábíme sami. Ten rozdíl nebo ta funkce toho materiálu je v tom, že je zbaven síry a oleje a díky tomu při hoření nevznikají toxické plyny. Další věcí je, že ta svíčka má radikálně změněný systém hoření, který nefunguje tím klasickým způsobem, jak funguje knot, kdy nasávají ta bavlněná vlákna a výpary hoří. Tam se totiž stává to, že ten knot nasaje více, než se stačí odpařit, on ztěžkne a utopí se. My ten knot máme obrácený opačně, aby se neutápěl v těch svíčkách při hoření. My jsme otočili tu funkci opačně, nevyužíváme savosti těch vláken, ale mezery mezi vlákny. My ta vlákna umíme zbavit té savosti a potom vlastně máme možnost řídit přísun toho paliva přes velikost a množství kapilár. Takže my jsme získali kontrolu nad hoření svíčky, aniž by se ten knot utápěl. Využíváme přirozený vzlínací tlak, který nám ten knot napíná, drží ho pořád v mírném napětí a pak máme možnost také regulovat právě ten přísun paliva přes velikost a počet kapilár. To jsou v podstatě dva zásadní technologické momenty technologie Unipar a díky tomu vlastně ta svíčka dělat to, co ten zákazník opravdu čeká."


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

Včera 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.