Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Soutěžní návrhy na podobu ostravského mrakodrapu jsou hotové, nyní je posoudí odborná porota

Pět studií zapojených do mezinárodní architektonické soutěže odevzdalo své návrhy na budoucí podobu mrakodrapu na Nové Karolině. Přizvaní odborníci, mezi nimiž jsou například zástupci ostravského magistrátu, experti na dopravu či požární bezpečnost staveb, ale také projektanti, rozpočtáři nebo zástupci obchodního centra Forum Nová Karolina, nyní posoudí, zda jsou předložené projekty realizovatelné a v souladu se zadáním. Tyto závěry pak obdrží porotci, kteří soutěžní návrhy ohodnotí a rozhodnou o vítězi.

V porotě zasedají kromě zástupců investorské společnosti RT TORAX Group také významné osobnosti české i světové architektury, mimo jiné Eva Le Peutrec, Michal Sedláček či Jan Magasanik. Vítězný návrh soutěže „Ostrava Towers Complex“ bude znám do konce dubna.

„Přípravě projektu výškové budovy věnujeme náležitou péči. Díky dvěma workshopům, jež se v rámci soutěže konaly, jsme měli možnost o rozpracovaných návrzích diskutovat s jejich tvůrci. Finální výstupy nyní posoudí porotci, kteří budou mít k dispozici stanoviska expertů ohledně realizovatelnosti jednotlivých návrhů,“ sdělil partner a zakladatel společnosti RT TORAX Tomáš Häring.

Výškovou budovu utvoří dvě věže – v té vyšší vzniknou byty, zatímco v nižším „sourozenci“ se počítá s kancelářemi, hotelem, restaurací, SPA, kongresovými prostory či obchody. Mezi přizvanými oborníky, kteří se budou k jednotlivým návrhům vyjadřovat, jsou také zástupci ostravského magistrátu. „Kromě architektonické podoby výškové budovy nás zajímá především dopravní řešení a propojení předmětné lokality s okolím a veřejným prostorem. Předloženými návrhy se nyní zabývají i přizvaní odborníci, mezi kterými jsou i zástupci z odboru územního plánování a odboru dopravy, kteří k nim vypracují vlastní odborné posouzení,“ uvedl primátor Ostravy Jan Dohnal.

Architektonická soutěž probíhá v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. Schválené podmínky soutěže neumožňují zveřejnit jména účastnících se studií do doby, než budou vyhlášeny výsledky. S vybraným architektonickým studiem budou poté následovat další fáze projektování a povolovacích řízení. Zahájení stavby je plánováno na rok 2028, předpokládány termín dokončení a zahájení provozu pak do roku 2032.

Nezávislí členové poroty soutěže Ostrava Towers Complex

  • Ing. arch. Eva Le Peutrec, česká rodačka momentálně žijící v Nové Kaledonii, jejíž doménou jsou mrakodrapy a jiné výškové objekty. Na kontě má přes 140 významných projektů a svůj první mrakodrap vyprojektovala v šestadvaceti letech v Šanghaji.
  • prof. Ing. arch. Michal Sedláček, Ph.D., z Ústavu architektury Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně se zkušenostmi s projektováním mrakodrapů v USA, Asii i na Blízkém východě.
  • Ing. arch. Jan Magasanik, vedoucí architekt světoznámého architektonického studia BIG v Dánsku, který spolupracoval na více než 70 projektech ve 28 zemích světa. Studio BIG v roce 2022 vyhrálo soutěž na Vltavskou filharmonii v Praze.
  • Mag. Arch. MgA. Jakub Klaška, ARB, z věhlasného ateliéru Zaha Hadid Architects, ve kterém působí již od roku 2010, navrhl například populární projekt Masaryčka v Praze.
  • Ing. arch. David Kotek, ostravský architekt a spoluzakladatel PROJEKTSTUDIA, jehož rukopis nese řada regionálních staveb. Mnohé z jeho návrhů byly oceněny v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje. Za své projekty získal také několik ocenění v prestižní tuzemské soutěži Grand prix architektů.
  • Ing. arch. Tomáš Bindr, druhý z architektů s největší vazbou na ostravský region a jeden z vedoucích architektů studia Atelier 38.

V porotě působí kromě nezávislých členů z řad architektů také tři zástupci investora – partner a zakladatel společnosti RT TORAX Tomáš Häring, člen představenstva Jakub Nosek a marketingový expert RT TORAX Jindřich Vaněk.

O RT TORAX Group

RT TORAX Group je investiční skupina založena v roce 1994 v Ostravě dvěma patrioty, Radkem Šnitou a Tomášem Häringem. Za dobu svého působení si vydobyla stabilní pozici a silnou reputaci na trhu. Investiční skupina je aktivní v mnoha oblastech včetně automotive a real estate, své aktivity rozvíjí také na dalších místech České republiky. V nedávné době do svého portfolia přidala dvě administrativní budovy v centru Ostravy – GATE Nová Karolina a NORDICA Building. Holding dále vlastní prémiové nemovitosti v Praze či Karlových Varech. Klíčovou pro RT TORAX Group však nadále zůstává Ostrava. V oblasti Nová Karolina připravuje výstavbu výškové budovy, která má ambici být nejvyšší budovou v České republice. Vedle svých obchodních aktivit RT TORAX Group pravidelně podporuje řadu sportovních i charitativních projektů.



Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Včera 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

3. října 2024 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.