Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

7 gastrotrendů podle Bistrotéky Valachy Zlín

Lidé si oblíbili snídaně mimo domov, rádi utratí více peněz ze netradiční pokrmy, roste zájem o brunche, kurzy vaření, kvasový chléb, ale také o low-carb obědy nebo smažák připravovaný na přepuštěném másle. Bistrotéka Valachy Zlín slaví pět let od svého založení a připravila sedm trendů, které se projevily ve zdejší gastronomii.

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu, a stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu, pekařským pultem a s teplým i studeným občerstvením. Na oběd, večeři i drink se můžete zastavit do Baru 1931. A pořádají tady také pravidelné kurzy vaření a pečení s těmi největšími mistry ve svém oboru. Na brunch, soukromou oslavu, firemní akci, ale i na výstavu lze využít Galerii Desítku – multifunkční sál s úchvatným výhledem na Zlín. Bistrotéka Valachy letos slaví pět let od svého otevření, zaměstnává na 90 lidí a pečlivě také sleduje trendy ve svém oboru. Zde je souhrn toho nejzajímavějšího, kam se zde posouvala gastronomie za posledních pět let:

1. Trend: lidé si oblíbili snídaně mimo domov

Za poslední dva roky evidujeme velmi výrazný posun v návštěvnosti snídaní. Oproti předcovidovému období se naše tržby za tyto služby více než ztrojnásobily. “Považujeme za velký trend, že lidé vyrážejí na snídaně mimo svůj domov - ať už si nakoupí něco dobrého s sebou, na chvíli si sednou a začnou den příjemně, anebo se potkají s přáteli či využijí snídaně na pracovního setkání,” říká Tomáš Blabla, Tomáš Blabla, generální ředitel Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

2. Trend: večeře jako výjimečný zážitek

Meziročně došlo v Bistrotéce k 13 % nárůstu v oblasti á la carte, zejména večeří. “Třikrát vyššího prodeje dosáhl lanýžový tatarák, což potvrzuje jeho status jako jednoho ze signature produktů Bistrotéky. Tento trend přičítáme tomu, že lidé vyrážejí na večeře jako na speciální událost, touží po výjimečném zážitku, za který jsou ochotni utratit více peněz. Tomuto odpovídá i to, že jsme za poslední tři roky zaznamenali trend rostoucí útraty za osobu,” dodává Tomáš Blabla.

3. Trend: low-carb obědy

Velkým trendem, který v Bistrotéce Valachy zaznamenali, je zájem o low-carb pokrmy v rámci obědů. “Čím dál více lidí myslí na své zdraví, sledují trendy ve stravování a to se odráží i na poptávce jídel v restauracích. Tyto trendy sledujeme a hostům vycházíme vstříc v tom, že nabízíme pokrmy se sníženým příjmem sacharidů, přílohy nahrazujeme zeleninou a nabízíme nejrůznější kombinace v menu,” vysvětluje Tomáš Blabla.

4. Trend: smažák ano, ale na přepuštěném másle

Stejně populární jsou ovšem také tradiční české pokrmy, jako je například smažený sýr. Toho v Bistrotéce Valachy loni podali hostům více než 6000 kusů a patří do top 5 nejprodávanějších pokrmů. Ovšem i tady vycházejí vstříc moderním gastronomickým požadavkům a “smažák” tady připravují na přepuštěném másle.

5. Trend: roste zájem o brunche

“Zavedli jsme pravidelné nedělní brunche (propojení snídaně a oběda) v Galerii Desítka, která se nachází v desátem patře Obchodního domu. Je odsud krásný výhled na celý Zlín, což celkový zážitek jednoznačně umocňuje. Hosté si tak vychutnají výjimečnou atmosféru u dobrého jídla a pití a s podkresem živé hudby. Nabízíme snídaňové i obědové speciality, ale také vyhlášené dezerty našich cukrářek, kávu, moravské víno, sekt, nealko nápoje – to vše je zahrnuto v ceně brunche a lidé o ně mají neskutečný zájem,” popisuje Tomáš Blabla.

6. trend: řemeslné produkty a kvasový chléb

Bistrotéka Valachy se specializuje na řemeslně vyráběné produkty, které vlastnoručně připravuje téměř 40 zaměstnanců v rámci centra baťovského Zlína. “Jedná se o produkty, které nabízíme v našem obchodě, ale i v dalších provozech. Hosté si tak mohou zakoupit regionální produkty, ochutnat místní speciality, ale také svou koupí podpořit udržování poctivých valašských řemesel,” upozorňuje Tomáš Blabla.

Jedním z nejvýraznějších produktů Bistrotéky Valachy je kvasový chléb, který si tady sami vyrábějí (a dokonce pořádají kurzy jeho pečení). “Oproti roku 2019 jsme navýšili jeho prodej o neuvěřitelných 240 %, přičemž cena se zvýšila, ale pořád zůstává v souladu s maximální péčí a kvalitou o tento produkt. Lidé mají náš kvasový chléb rádi a cestují za jeho nákupem mnohdy i z velké dálky,” doplňuje Tomáš Blabla.

7. trend: kurzy vaření a pečení

V rámci Bistrotéky funguje Škola vaření, která pořádá pravidelné kurzy pro nadšené kuchaře, pekaře i cukráře pod vedením špiček ve svém oboru z celé republiky. “Za rok 2023 naši školu absolvovalo přes tisíc zájemců, což je oproti začátkům v roce 2019 trojnásobný nárůst. Loni jsme uspořádali sto kurzů na 40 různých témat, pečlivě sledujeme trendy a tomu je přizpůsobujeme. V současné době patří mezi nejpopulárnější pečení kvasového chleba, kurzy zaměřené na úpravu masa a dezertů a nově také kurzy vaření pro děti,” uzavírá Tomáš Blabla.

Zdroj a foto www.bistrovalachy.cz 



Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Dnes 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Dnes 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škola zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Muž obviněný z krádeží a sprejování v Karviné čelí až pěti rokům vězení

21. listopadu 2024 13:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Třiatřicetiletý muž byl obviněn z pěti skutků majetkového charakteru a vandalismu, kterých se měl dopustit od března do září letošního roku v Karviné. Škoda způsobená krádežemi, poškozením majetku a vandalismem dosáhla téměř 300 tisíc korun. Muži hrozí až pět let vězení. Jeho jednatřicetiletý společník čelí obvinění z vloupání a hrozí mu až tři roky vězení.

Pádem ze střechy si muž v Ostravě přivodil těžká zranění

21. listopadu 2024 11:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Z výšky odpovídající 4. patru spadl v úterý večer muž, který v Mariánských Horách pracoval na střeše. Záchranáři ho museli na místě uvést do umělého spánku, zafixovat a převézt na urgentní příjem fakultní nemocnice.

Vedení MS kraje poděkovalo složkám IZS za zásahy a pomoc při povodních

21. listopadu 2024 11:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Jesenický expres

Poprvé a naposledy po zářijových povodních v neděli vyjel parní vlak na Osoblažské úzkokolejce. Vypraven byl čistě pro členy IZS, kteří při povodních pomáhali ze všech sil. Zachraňovali jak lidské životy, tak jejich obydlí.

Pytláci mořských želv byli odsouzeni díky spolupráci Zoo Liberec a ZOO Ostrava

21. listopadu 2024 8:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pytláci mořských želv v Indonésii byli odsouzeni na dva a půl roku vězení díky zásahu ochránců přírody, na kterém se podíleli i zoologové z českých zoologických zahrad v Liberci a Ostravě. Zásah proběhl v souostroví Pulau Banyak, kde čeští odborníci dlouhodobě spolupracují s indonéskými kolegy na ochraně ohrožených mořských želv.