Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

7 gastrotrendů podle Bistrotéky Valachy Zlín

Lidé si oblíbili snídaně mimo domov, rádi utratí více peněz ze netradiční pokrmy, roste zájem o brunche, kurzy vaření, kvasový chléb, ale také o low-carb obědy nebo smažák připravovaný na přepuštěném másle. Bistrotéka Valachy Zlín slaví pět let od svého založení a připravila sedm trendů, které se projevily ve zdejší gastronomii.

Bistrotéka Valachy sídlí v citlivě zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Kdysi sem chodili obědvat Baťovi zaměstnanci, dnes je místem setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii. Pod jednou střechou propojuje několik provozů: Bistro restauraci nabízející snídaně, polední menu, a stálý jídelní lístek, obchod s vlastní pekárnou, kavárnu, pekařským pultem a s teplým i studeným občerstvením. Na oběd, večeři i drink se můžete zastavit do Baru 1931. A pořádají tady také pravidelné kurzy vaření a pečení s těmi největšími mistry ve svém oboru. Na brunch, soukromou oslavu, firemní akci, ale i na výstavu lze využít Galerii Desítku – multifunkční sál s úchvatným výhledem na Zlín. Bistrotéka Valachy letos slaví pět let od svého otevření, zaměstnává na 90 lidí a pečlivě také sleduje trendy ve svém oboru. Zde je souhrn toho nejzajímavějšího, kam se zde posouvala gastronomie za posledních pět let:

1. Trend: lidé si oblíbili snídaně mimo domov

Za poslední dva roky evidujeme velmi výrazný posun v návštěvnosti snídaní. Oproti předcovidovému období se naše tržby za tyto služby více než ztrojnásobily. “Považujeme za velký trend, že lidé vyrážejí na snídaně mimo svůj domov - ať už si nakoupí něco dobrého s sebou, na chvíli si sednou a začnou den příjemně, anebo se potkají s přáteli či využijí snídaně na pracovního setkání,” říká Tomáš Blabla, Tomáš Blabla, generální ředitel Bistrotéky Valachy ve Zlíně.

2. Trend: večeře jako výjimečný zážitek

Meziročně došlo v Bistrotéce k 13 % nárůstu v oblasti á la carte, zejména večeří. “Třikrát vyššího prodeje dosáhl lanýžový tatarák, což potvrzuje jeho status jako jednoho ze signature produktů Bistrotéky. Tento trend přičítáme tomu, že lidé vyrážejí na večeře jako na speciální událost, touží po výjimečném zážitku, za který jsou ochotni utratit více peněz. Tomuto odpovídá i to, že jsme za poslední tři roky zaznamenali trend rostoucí útraty za osobu,” dodává Tomáš Blabla.

3. Trend: low-carb obědy

Velkým trendem, který v Bistrotéce Valachy zaznamenali, je zájem o low-carb pokrmy v rámci obědů. “Čím dál více lidí myslí na své zdraví, sledují trendy ve stravování a to se odráží i na poptávce jídel v restauracích. Tyto trendy sledujeme a hostům vycházíme vstříc v tom, že nabízíme pokrmy se sníženým příjmem sacharidů, přílohy nahrazujeme zeleninou a nabízíme nejrůznější kombinace v menu,” vysvětluje Tomáš Blabla.

4. Trend: smažák ano, ale na přepuštěném másle

Stejně populární jsou ovšem také tradiční české pokrmy, jako je například smažený sýr. Toho v Bistrotéce Valachy loni podali hostům více než 6000 kusů a patří do top 5 nejprodávanějších pokrmů. Ovšem i tady vycházejí vstříc moderním gastronomickým požadavkům a “smažák” tady připravují na přepuštěném másle.

5. Trend: roste zájem o brunche

“Zavedli jsme pravidelné nedělní brunche (propojení snídaně a oběda) v Galerii Desítka, která se nachází v desátem patře Obchodního domu. Je odsud krásný výhled na celý Zlín, což celkový zážitek jednoznačně umocňuje. Hosté si tak vychutnají výjimečnou atmosféru u dobrého jídla a pití a s podkresem živé hudby. Nabízíme snídaňové i obědové speciality, ale také vyhlášené dezerty našich cukrářek, kávu, moravské víno, sekt, nealko nápoje – to vše je zahrnuto v ceně brunche a lidé o ně mají neskutečný zájem,” popisuje Tomáš Blabla.

6. trend: řemeslné produkty a kvasový chléb

Bistrotéka Valachy se specializuje na řemeslně vyráběné produkty, které vlastnoručně připravuje téměř 40 zaměstnanců v rámci centra baťovského Zlína. “Jedná se o produkty, které nabízíme v našem obchodě, ale i v dalších provozech. Hosté si tak mohou zakoupit regionální produkty, ochutnat místní speciality, ale také svou koupí podpořit udržování poctivých valašských řemesel,” upozorňuje Tomáš Blabla.

Jedním z nejvýraznějších produktů Bistrotéky Valachy je kvasový chléb, který si tady sami vyrábějí (a dokonce pořádají kurzy jeho pečení). “Oproti roku 2019 jsme navýšili jeho prodej o neuvěřitelných 240 %, přičemž cena se zvýšila, ale pořád zůstává v souladu s maximální péčí a kvalitou o tento produkt. Lidé mají náš kvasový chléb rádi a cestují za jeho nákupem mnohdy i z velké dálky,” doplňuje Tomáš Blabla.

7. trend: kurzy vaření a pečení

V rámci Bistrotéky funguje Škola vaření, která pořádá pravidelné kurzy pro nadšené kuchaře, pekaře i cukráře pod vedením špiček ve svém oboru z celé republiky. “Za rok 2023 naši školu absolvovalo přes tisíc zájemců, což je oproti začátkům v roce 2019 trojnásobný nárůst. Loni jsme uspořádali sto kurzů na 40 různých témat, pečlivě sledujeme trendy a tomu je přizpůsobujeme. V současné době patří mezi nejpopulárnější pečení kvasového chleba, kurzy zaměřené na úpravu masa a dezertů a nově také kurzy vaření pro děti,” uzavírá Tomáš Blabla.

Zdroj a foto www.bistrovalachy.cz 



Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD

Dnes 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Dnes 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.