Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival malých i velkých vynálezců a inovací Maker Faire již podruhé v Ostravě.

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá v sobotu 1. června do Ostravy. Druhý ročník se letos opět koná za finanční podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje v industriálních prostorách Trojhalí Karolina. Na ostravském Maker Faire se představí přes 60 makerů z kraje i celé České republiky, VŠB - TUO zóna a připraven bude také kovářský workshop, workshopy 3D tisku, pájení nebo výroby vodních raketek. Vstupenky za zvýhodněnou cenu lze zakoupit na Goout.net.

Máme radost, že se Maker Faire opět po roce vrací do Ostravy. Letošní ročník vychází na Den dětí a my můžeme s jistotou potvrdit, že se u nás chytře zabaví nejen malé děti, ale také rodiče, ať už na různých workshopech, programování robotů i při rukodělných aktivitách. Na jednom místě se budou moci setkat s technologiemi, 3D tiskem i kovářem, u kterého si budou moci zkusit ukovat srdce do řetězu a nebo se seznámit s tvořením mechárií a modelařinou či prací s dřevem nebo 3D tiskem. Festival Maker Faire je totiž místem, kde může každý nahlédnout pod pokličku technologických i řemeslných projektů a projevit svou kreativitu skrze tvorbu.” říká pořadatelka festivalu Ilona Tandlerová.

Na ostravském Maker Faire představí své projekty především místní tvůrci, festival nabídne bohatý celodenní program. Na co se lze letos těšit?

VŠB - TUO zóna plná technologií a materiálů

Zóna místní vysoké školy nabídne nabitý program plný robotů i poznávání materiálů, návštěvníci se mohou těšit na robotického psa, robota pianistu i portrétistu nebo digitální lavičku. Seznámí se s netradičními materiály, budou si moci vyzkoušet 3D tisk silikátů a zjistí, že práce s rozmanitými materiály rozhodně nemusí být nuda. V zóně studentských projektů nebudou chybět ani studentská formule a buggyna ze Student Car. „VŠB-TUO, jakožto technická univerzita, chce na Maker Faire demonstrovat, že technických oborů se není nutné obávat. V naší VŠB-TUO zóně široké veřejnosti představíme a zprostředkujeme krásu techniky v rámci nabitého programu. Bez technických disciplín se v budoucnu neobejdeme, a to nejen v našem kraji, ale i v celém světě..” doplňuje motivaci k zapojení školy Ing. Klára Drobíková, Ph.D. z materiálově-technologické fakulty VŠB-TUO.

Další místní lídři v oblasti inovací a tvorby - Fajna Dílna a IdeaHUB budou mít i letos připraven atraktivní program v podobě střelby ze vzduchových děl, 3D skenování i základů šití. Moravskoslezské inovační centrum představí návštěvníkům projekt EduBox, který slouží jako podpora odborného vzdělávání. Všichni kritici se tak také vyřádí při poskytování zpětné vazby a zkoušení EduBoxu.

Český studentský tým LASAR sklidil v dubnu 2024 mezinárodní uznání v soutěži Conrad Challenge pořádané Houstonovým vesmírným centrem NASA, kde vyhrál dvě ze tří hlavních cen. Teď si jejich kosmický projekt může vyzkoušet i česká veřejnost.

Co dál neminout?

Návštěvníci tíhnoucí spíše k rukodělným aktivitám rozhodně nemusí mít strach, že by byl Maker Faire pouze o technologiích - budou si moci vyzkoušet modelařinu, práci se dřevem i kůží, šití, práci na keramickém kruhu. Děti se pak jistě rády zapojí do tvorby velkého draka, který na konci dne vznikne právě za jejich pomoci. Chybět nebudou ani přednášky s různou tematikou, vzdělávání v technologiích od GUG.cz i informace o možnostech práce v EU.

Workshopy po celý den

3D tisk je trendy a naučit se ho může každý právě na workshopech, které jsou naplánovány na celý den. Rodiče s dětmi i začátečníci se během necelé hodiny naučí na tiskárnách od generálního partnera Maker Faire, společnosti Prusa Research, vytisknout klíčenku se jménem. Kdo není fanoušek 3D tisku, rád se zapojí do workshopů pájení. Venku si budou moci děti vytvářet vodní raketky a za pomoci rodičů ukovat srdce na kovářském workshopu.

O Maker Faire

Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit, a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř vše si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design. Tento festival je součástí celosvětové sítě Maker Faires původem z USA, který se po premiéře v Praze v roce 2018 začal konat v dalších menších městech po celé republice. Organizátoři vždy kladou důraz na místní tvůrce (makery), firmy a startupy. Pro festival připravují program, který zabaví celou rodinu, ale díky své pestrosti zaujme také odborníky a profesionály. Festivaly Maker Faire Česká republika organizuje Make More s.r.o. Mimo festivaly se věnují také tématice otevřených dílen, organizaci konference fab2025.cz a vzdělávání v oblasti STEM.

Vstupenky za zvýhodněnou cenu lze zakoupit na Goout.net.

Web: makerfaire.cz

Facebook: facebook.com/MakerFaireCZ

FB Events: facebook.com/MakerFaireCZ/events

Instagram: instagram.com/makerfaire.cz/

Twitter: twitter.com/MakerFaireCZ

Tik Tok: tiktok.com/@postavtesi



V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.