Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bylinková premiéra na nádvoří zámku v Bravanticích se uskuteční o Víkendu otevřených zahrad

K vytvoření bylinkové zahrady u zámku v Bravanticích na Novojičínsku, která bude veřejnosti poprvé představena 8. a 9. června o Víkendu otevřených zahrad, přispěly finanční prostředky Nadace Via a České spořitelny.

„Díky Nadaci Via jsme na bylinkovou zahradu získali 200 tisíc korun. Polovinu z této částky nám věnovala přímo nadace, 30 tisíc odpracovali členové Zámeckého spolku Bravantice, 10 tisíci korunami přispěla obec. A dárcovská výzva, kterou nám Nadace Via pomohla založit, znamenala dalších 60 tisíc korun. Z toho se 40 tisíc korun podařilo vybrat, 20 tisíci nás podpořila Česká spořitelna, která ke každé z prvních 20 tisíc vybraných korun přidala korunu další,“ informuje Věra Šustková, členka Zámeckého spolku Bravantice a zároveň místostarostka obce. A dodává, že na vytvoření bylinkové zahrady se podíleli členové spolku, dobrovolníci i zástupci obce. „Vedle budovy bývalého pivovaru jsme vyklidili a vyčistili prostor, který je teď ohraničen cihlovou zídkou. Bylinky jsou vysázeny ve vyvýšených, vlastnoručně vyrobených záhonech. Naším cílem bylo vytvořit příjemný prostor, kde si lidé mohou jen tak posedět, odpočinout, pozorovat rostliny a hmyz, užívat si vůni a půvab bylin,“ vysvětluje.

Premiéru bylinkové zahrady, která zkrášlí nádvoří bravantického zámku, bude provázet víkendový program. V sobotu 8. června návštěvníci během komentované prohlídky, která bude zahájena ve 14 hodin, projdou zámecký park a budou mít výjimečnou příležitost rozhlédnout se po kraji z věže zdejšího kostela sv. Valentina. V neděli 9. června ve 14 hodin bude slavnostně otevřena bylinková zahrada. „Je připraven výtvarný workshop pro děti i beseda s výtvarnicí a ilustrátorkou dětských knih Ivanou Hoňkovou, v jejímž připravovaném cestopisu pro děti se objeví také náš zámek,“ sděluje Věra Šustková a pokračuje ve výčtu pestrého programu konajícího se v zámeckém areálu. „V 15 hodin vystoupí pod vedením Jiřího Krále dechový orchestr Základní umělecké školy Vítkov, jehož koncert bude plný filmových melodií. Chybět nebude ani komentovaná prohlídka zámku, návštěvníci si budou moci prohlédnout zámecký park, nebo posedět na lavičkách v nové bylinkové zahradě,“ zmiňuje.

  • Obec získala zámek do svého majetku v červenci 2021.
  • Zámecký spolek Bravantice, z. s., k jehož prioritním cílům patří záchrana zdejšího zámeckého areálu, byl založen 2. září 2022.
  • Spolek měl 24 zakládajících členů, nyní je jich 35.
  • Kromě záchrany zámeckého areálu se spolek chce soustředit také na vznik muzea a zámeckých expozic a na vybudování poznávacích stezek a relaxačních zón jak v okolí zámku, tak v jiných částech obce. K jeho cílům patří podpora turistického ruchu v Poodří a pomoc při vybudování návštěvnické infrastruktury v okolí zámku a kostela svatého Valentina.
  • O víkendech zde probíhají komentované prohlídky, které začínají ve 14 hodin. Vstupné je dobrovolné. Prohlídku si lze domluvit na e-mailové adrese zamek@bravantice.cz, nebo telefonicky na tel. č. 556 417 052.
  • Návštěvníci se seznámí se syrovou skutečností léta neopravovaných historických objektů, které se po roce 1948 staly sídlem státního statku, i s nepopíratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu.
  • Prohlídku lze absolvovat i se psy.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.