Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zahájení festivalu CIRKULUM: Slezskoostravský hrad pohltil svět nového cirkusu

Pod magickou kupolí plného šapitó odstartoval festival CIRKULUM nezapomenutelným večerem, který rozezněl Slezskoostravský hrad emocemi a úžasem. Circo Zoé se svým fascinujícím představením Deserance přivedlo diváky na hranici snu a reality, kde každý okamžik balancoval mezi jemnými detaily a vášnivými výbuchy. Publikum bylo nadšené a plné emocí, které zůstaly ještě dlouho po skončení vystoupení.

Slavnostní zahájení obohatily inspirující proslovy, kdy na pódium vystoupili principál festivalu Václav Pokorný, náměstek hejtmana Lukáš Curylo a starostka městského obvodu Ostrava-Poruba Lucie Baránková. Jejich slova byla plná vděčnosti a radosti z toho, co festival CIRKULUM pro Ostravu a její obyvatele znamená. Zahájení festivalu bylo nejen oslavou umění a kultury, ale také společným sdílením okamžiků, které budou rezonovat po celý následující týden.

„Jsme nesmírně rádi, že jsme mohli přivítat Circo Zoé, kteří k nám přivezli své vlastní šapitó se svým vystoupením Deserance. Přinášejí do Ostravy představení plné hudby, vzrušení a akrobacie na hraně. Věřím, že v divácích nechají silné dojmy i dlouho po skončení festivalu,“ řekl Václav Pokorný, principál festivalu Cirkulum.

Návštěvníci, kteří vystoupení Circo Zoé nestihli ve středu nemusí zoufat. Představení Deserance budou hrát každý den festivalu až do neděle. Společně s nimi jsou v areálu nachystaná i další dvě šapita, ve kterých se představí finská Race Horse Company a Cia PakiPaya ze Španělska.

Zahájení přineslo i generální zkoušku Létající Citadely, která proběhla při romantickém západu slunce. Akrobaté, balancující na horkovzdušném balónu, vytvořili fascinující podívanou, která kombinovala fyzickou zdatnost a uměleckou eleganci. Přestože premiéry tohoto unikátního představení jsou naplánována až na 6. a 7. června ve 21 hodin, zkouška již naznačila, že se mají diváci na co těšit.

Na festivalu CIRKULUM je pro vás připravený bohatý a rozmanitý doprovodný program, který rozhodně stojí za vidění. Ostravská company BoCirk uvede poprvé své „work in progress“ vystoupení v podání dvojice PiTiPALDi. Adam Holub, všestranný parkourista, a Jan Vrbacký, herec a kaskadér, vás vezmou na cestu plnou cirkusových experimentů a odhalí vám možnosti a hranice práce s různými cirkusovými pomůckami. Toto představení je teprve v přípravě a jeho oficiální premiéra je plánována na podzim, ale vy budete mít jedinečnou příležitost vidět části této show již nyní.

Doprovodný program nabídne také mnoho zahraničních umělců. Andrej Tomše, provazochodec, který vás vtáhne do svého světa, kde budete moci hledat jeho ztracený klobouk a pochopit, že nový

cirkus je týmová disciplína. Argentinský showman Manteca al Dente přinese svou pouliční show plnou energie a humoru, která rozzáří každodenní nudu. A z Japonska k nám přiletělo duo Sublimit, které vám předvede japonský cirkus s tradičním nádechem, balancující předměty na deštnících, vějířích, nebo dokonce na samurajském meči.

Pro děti jsou připravená představení Motýlí svět a show Poppy a Adélka. Dále si můžete vyzkoušet různé novocirkusové disciplíny na našich workshopech, zatímco se vaši nejmenší zabaví na Herništi. A kdo by odolal výborné kávě v naší kavárně nebo chutnému jídlu v řecké taverně? Pro ty nejpozornější máme i speciální překvapení – možná zahlédnete obří létající husu!

Přijďte a zažijte festival CIRKULUM se vším, co nabízí. Vstupenky jsou stále k dispozici na webových stránkách festivalu a také na místě přímo ve festivalové pokladně. Těšíme se na vaši návštěvu a věříme, že tyto dny budou plné nezapomenutelných okamžiků, radosti a nadšení. Více informací o účinkujících a programu najdete na našem webu www.cirkulum.cz.



Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Studenti z Jižní Koreje se učili základy české kuchyně

Včera 11:59 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Šest školských organizací zřizovaných krajem se podílelo na zajištění a realizaci odborných gastro workshopů ve školách a doprovodného programu mimo školu pro korejskou delegaci z partnerského regionu provincie Ulsan v Jižní Koreji.