Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Chirurgické klinice FN Ostrava vznikla další stálá expozice fotografií

Celkem 13 fotografií fotografa RNDr. Libora Krále nově zdobí chodby a jídelnu Stanice B Chirurgické kliniky FN Ostrava. Autor je pořídil mezi lety 2013 a 2023 při svých cestách po Evropě a Spojených státech amerických.

Snímky zachycují například známý německý hrad Eltz, maják na mysu svatého Vincenta v Portugalsku nebo malebné přírodní scenérie na Havaji. „Snažím se v nich zprostředkovávat dojmy, kterými to místo na mě působilo. Nejde úplně o dokumentární fotografii, protože většinou je tam nějaký post-processing, aby fotky působily vizuálně zajímavě,“ popisuje Libor Král a dodává: „Pro účel výstavy jsem vizuálně sjednotil fotografie, které poblíž sebe visí na zdi. Šlo o to, aby měly podobné barvy nebo vyznění.“


Na finálním výběru snímků se podílely i zdravotní sestry Stanice B. Celkem se rozhodovaly mezi padesátkou fotografií. „Kolegyně mají skvělé oko a společně s panem fotografem vše sladily tak, aby se pacienti měli na co dívat. Samozřejmě lékařská a ošetřovatelská péče tvoří základ medicíny. Z mého pohledu má ale příjemné prostředí velmi pozitivní vliv na zdravotní stav pacientů,“ doplňuje vrchní sestra Chirurgické kliniky Mgr. Hana Horelová, MBA.

Výstava Libora Krále není jedinou svého druhu. Stálé expozice od fotografů Tomáše Neuwirtha a Kateřiny Skalíkové totiž zkrášlují chodby i dalších chirurgických stanic ve FN Ostrava.

Podívejte se i na zajímavé video z vernisáže výstavy: https://youtu.be/fSw6f-_mMTU.



Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Dnes 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Karlovická historická rychta je zachráněna díky aktivitám hnutí Duha Jeseníky

Devastovaná budova historické rychty v Karlovicích je zachráněna. Dům z poloviny 17. století zakoupilo v roce 2018 hnutí Duha Jeseníky a spustilo sérii záchranných akcí k obnovení života vzácné památky. Akce Probouzení rychty byla poděkováním všem, kteří pomohli.

Bruntálský jazzový festival se stal již tradiční a oblíbenou akcí v městském parku

V bruntálském městském parku proběhl tradiční jazzový festival za účasti velmi kvalitních interpretů a velkého zájmu diváků. Festival se konal opět na dvou proti sobě postavených pódiích, aby se kapely mohly lépe střídat. Oproti loňskému roku mu navíc přálo i nádherné počasí.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.

Nové molo mohou lidé využívat i na Těrlické přehradě a brzy bude i na Žermanické

Těrlická přehrada má další atrakci, kterou mohou lidé využívat i mimo koupací sezonu. Nově tam návštěvníkům začalo sloužit molo, na kterém jsou lavičky a také žebřík do vody.

Obchodní akademii v Českém Těšíně zachvátil velký požár

31. července 2024 19:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obchodní akademii Český Těšín zachvátil ve středu večer velký požár. Plameny šlehaly ze střechy školy a na místo se postupně sjel větší počet profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Hasiči s požárem bojovali celou noc a zásah probíhá i v průběhu čtvrtku. Oheň totiž přeskočil i na budovu vedlejší základní školy.

Senior se zřítil ze srázu v údolí řeky Moravice a vážně se zranil

31. července 2024 15:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

71letý muž se v údolí řeky Moravice na Opavsku míjel s cyklistou a přitom spadl ze srázu. Vážně se zranil a zůstal uvězněný v těžce přístupném terénu. Na jeho záchraně se podíleli se záchranáři i policisté a hasiči. Do nemocnice pak seniora přepravil vrtulník.