Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Historická Vila Dvořákova se dočká rekonstrukce, sloužit bude stejně jako v minulosti bydlení

Developerská skupina Antracit představuje nový bytový projekt v historickém jádru Ostravy. Vila Dvořákova, nacházející se na rohu Dvořákovy a Přívozské ulice, se dočká kompletní rekonstrukce a přístavby. Tato vila z roku 1895, která původně sloužila jako rodinné bydlení s jedinečnou zahradou, je již řadu let opuštěná a ve špatném stavu. Původní vila zůstane zachována, dojde však k její kompletní rekonstrukci a přístavbě, čímž vznikne nový bytový objekt, který nejen obnoví původní krásu této historické budovy, ale také ji přizpůsobí současným standardům moderního bydlení.

Vila stojí na nárožním pozemku v srdci historického centra Ostravy, přičemž ulice Dvořákova na jižní straně je frekventovanější, zatímco na západní straně hraničí s parkovou plochou Husova sadu, oblíbeným místem pro odpočinek v této části města. Blízkost nábřeží řeky Ostravice a snadná dostupnost služeb a městské hromadné dopravy činí tuto lokalitu perfektním místem pro život.

Vila je situována v městské památkové zóně, a tak i cesta k její rekonstrukci vede přes orgány památkové péče. „Přiznávám, že původním záměrem bylo využít pozemek k rodinnému bydlení, starý objekt odstranit a postavit moderní vilu, která by splňovala současné technologické i technické standardy. Nakonec jsme však vyslyšeli apel orgánů ochrany památkové péče na zachování budovy z 19. století a hledali řešení, které bude vyžadovat pouze její rekonstrukci. Výsledkem je atraktivní bytový komplex. Zároveň tímto projektem rozšiřujeme naše portfolium nemovitostí v Ostravě, což je jeden ze směrů, kterými se naše developerská divize v současné době více zabývá,“ popisuje Jan Hasík, předseda představenstva Purposia Group a.s., která je mateřskou společností skupiny ANTRACIT.

„V rámci návrhu řešení jsme pracovali s předem stanovenými limity orgánů památkové péče jako jsou výšky objektu či možnosti na zásahy do vnější fasády původního objektu. Akcentovali jsme také využití původní zahrady. Oslovili jsme několik architektů, a nakonec jsme vybírali ze 7 variant řešení od 5 architektonických studií z Ostravy, Brna a Prahy. Vybrané ostravské studio Ark prezentuje decentní, ale zároveň odvážné a čitelné spojení historického objektu se soudobou přístavbou. Jednotlivé byty chceme primárně nabízet k dlouhodobému pronájmu,“ dodává Zuzana Bajgarová, ředitelka mezinárodní developerské skupiny ANTRACIT pro Českou republiku a Slovensko.

VILA DVOŘÁKOVA nabídne 7 bytů o velikosti 70 až 160 m2, s vlastními prostornými lodžiemi, terasami a společnou zahradou. Každý byt bude disponovat prostornou terasou s orientací do ulice, parku nebo dvora. Objekt bude připravován s cílem dosáhnout nejlepšího energetického standardu, předpokládá se využití tepelných čerpadel, fotovoltaické elektrárny. Přilehlá zahrada si zachová kaskádovitý charakter i původní vzrostlé stromy. Zahrada bude vybavena aktivními prvky a posezením pro obyvatele domu. Ve sklepní části objektu budou umístěné komfortní sklepní prostory i menší fitness prostor a parkoviště pro obyvatele domu. Vítězný návrh projektu se bude dále rozpracovávat, developerská skupina ANTRACIT v tuto chvíli představila první verzi návrhu ze studie.

Stávající řešení vily svou hmotou, výškou i orientací spíše připomíná solitérní stavbu, podobně jako další stavby vilového charakteru v okolí. Výrazným rysem je téměř slepá fasáda na východní straně Vily Dvořákova, která naznačuje původní záměr doplnit blokovou zástavbu ulice Dvořákova. „Návrh spojuje mnoho vstupních faktorů a požadavků kladených na dané místo v jednotný funkční komplex. Stávající historickou vilu doplňujeme o nové současné hmoty přístavby a nástavby, čímž reagujeme na požadavky klienta v rámci maximalizace užitné plochy, a zároveň na limity památkové péče v rámci jejich výškového uspořádání. Přístavbou doplňujeme uliční čáru, a nástavbou rozšiřujeme vilu o další samostatnou bytovou jednotku. V provozním a funkčním řešení klademe důraz na kvalitní typologii všech bytů i jejich komfortní obsluhu a související zázemí. Minimalistické architektonické pojetí si klade za cíl, vytvořit vyvážený vztah mezi historickým a novým tak, aby si obě roviny nekonkurovaly, a naopak se navzájem plnohodnotně doplňovaly,“ objasňuje architekt Petr Kundrát ze studia Ark.

„V tuto chvíli probíhá projektová příprava na povolení záměru, samotná stavba by mohla být zahájena v roce 2025 a dokončena do dvou let,“ uzavírá Zuzana Bajgarová.

Developerská skupina ANTRACIT

Developerská skupina ANTRACIT Je československou developerskou společností v jejímž portfoliu naleznete logistické, výrobní a administrativní budovy a areály na území české a Slovenské republiky. Pro koncové klienty připravuje nájemní prostory od zajištění území až po předání do užívání koncovému nájemci. Zajišťuje kompletní proces přípravy projektu, povolení i vlastní výstavbu objektů.

Developerská skupina ANTRACIT je součástí stavebního holdingu PURPOSIA Group.

Referenční projekty: ANTRACIT House, Ostrava; IANP, Ostrava; ANTRACIT Point, Žilina.



Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Dnes 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Karlovická historická rychta je zachráněna díky aktivitám hnutí Duha Jeseníky

Devastovaná budova historické rychty v Karlovicích je zachráněna. Dům z poloviny 17. století zakoupilo v roce 2018 hnutí Duha Jeseníky a spustilo sérii záchranných akcí k obnovení života vzácné památky. Akce Probouzení rychty byla poděkováním všem, kteří pomohli.

Bruntálský jazzový festival se stal již tradiční a oblíbenou akcí v městském parku

V bruntálském městském parku proběhl tradiční jazzový festival za účasti velmi kvalitních interpretů a velkého zájmu diváků. Festival se konal opět na dvou proti sobě postavených pódiích, aby se kapely mohly lépe střídat. Oproti loňskému roku mu navíc přálo i nádherné počasí.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.

Nové molo mohou lidé využívat i na Těrlické přehradě a brzy bude i na Žermanické

Těrlická přehrada má další atrakci, kterou mohou lidé využívat i mimo koupací sezonu. Nově tam návštěvníkům začalo sloužit molo, na kterém jsou lavičky a také žebřík do vody.

Obchodní akademii v Českém Těšíně zachvátil velký požár

31. července 2024 19:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obchodní akademii Český Těšín zachvátil ve středu večer velký požár. Plameny šlehaly ze střechy školy a na místo se postupně sjel větší počet profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Hasiči s požárem bojovali celou noc a zásah probíhá i v průběhu čtvrtku. Oheň totiž přeskočil i na budovu vedlejší základní školy.

Senior se zřítil ze srázu v údolí řeky Moravice a vážně se zranil

31. července 2024 15:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

71letý muž se v údolí řeky Moravice na Opavsku míjel s cyklistou a přitom spadl ze srázu. Vážně se zranil a zůstal uvězněný v těžce přístupném terénu. Na jeho záchraně se podíleli se záchranáři i policisté a hasiči. Do nemocnice pak seniora přepravil vrtulník.