Mléčná kuchyně získala nejen nové obklady, protiskluzové podlahy, ale také veškeré elektrospotřebiče, na kterých se strava připravuje. „Všechny přístroje jsou v nerezu, elektrické sporáky nahradily indukční plotýnky. Umývárny jsou vybaveny myčkami, které mají i dezinfekční funkci,“ vyjmenovává některé ze změn vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování Ing. Jaroslava Jaššová, MBA a dodává: „A výrazně se změnily i pracovní podmínky pro personál kuchyně. Denní světlo sem proudí pomocí světlovodů ve stropech, které nahradily původní a zcela nevyhovující světlíky. Nutriční terapeutky získaly i nové zázemí, které tady před rekonstrukcí chybělo.“
V provozu je mléčná kuchyně denně od 5 hodin ráno do 22 hodin večer. Na noc se tady připravuje okolo 90 porcí kojeneckého mléka. „Ty se šokově zchladí a v chladících boxech se pak transportují na oddělení. Na noc počítáme pro každé dítě se třemi dávkami. V průměru chystáme v jedné dávce okolo 15 druhů mlék. Záleží na tom, jaká mají hospitalizované děti omezení,“ přibližuje provoz mléčné kuchyně její vedoucí Žaneta Hrubá.
Mléčná kuchyně je součástí Centrální kuchyně FN Ostrava, která připravuje celodenní stravu pro hospitalizované pacienty i obědy pro zaměstnance. Její generální rekonstrukce by měla skončit příští rok.