Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Premiéry závodních speciálů

Návštěvníci se mohou těšit zejména na nový závodní speciál, který bude mít na Colours of Ostrava veřejnou premiéru. „Na příští ročník Rallye Dakar připravujeme nový závodní kamion. Je to úplně nová generace závodní techniky. Moc klukům z týmu Fesh Fesh děkuji, že ho stihli na tuto významnou událost dokončit. Na Coloursech má premiéru záměrně, jsme ostravský tým a tento festival je jednou z nejvýznamnějších událostí ve městě i v celém regionu,“ říká Tomáš Vrátný, předseda představenstva společnosti Ostra Group a zároveň majitel a pilot závodního týmu Fesh Fesh. „Po festivalu budeme pokračovat v intenzivních přípravách, je potřeba kamion otestovat, připravit software pro motor a převodovku, nastavit správně podvozek a spoustu dalšího. V srpnu nás čekají závody v Polsku, v říjnu vyrazíme do Maroka a 3. ledna 2025 se postavíme na start slavné Rallye Dakar, která se v příštím roce pojede opět v Saudské Arábii,“ představuje plány týmu Tomáš Vrátný, který v roce 2023 získal titul vicemistra světa ve FIA šampionátu v dálkových rallye.

V Ostra Dakar Zóně se návštěvníků představí i motocyklový kaskadér, vicemistr Evropy a několikanásobný vicemistr ČR ve stunt ridingu, Adam Peschel. Ten zde osobně ukáže návštěvníkům svůj nový závodní stroj.

V Ostra Dakar Zóně mohou návštěvníci vidět i jedno z dopro-vodných vozidel, dále se na chvíli mohou stát posádkou závodního speciálu a budou moci také ochutnat arabskou kávu připravovanou v rámci workshopů v džezvě.

Colours bez bariér – servis pro vozíčkáře a Albert Llovera na Meltingpotu

V rámci projektu Colours bez bariér bude v Ostra Dakar Zóně v provozu také servis invalidních vozíků. „Na takovýchto festivalech servisujeme především defekty pneumatik, pomáháme s dobitím baterií či s dalšími drobnějšími závadami. Náš tým se servisním vozidle se ale bude snažit vyjít vstříc i při složitějších závadách,“ říká Marek Mikulka ze společnosti Ortoservis, která bude servis vozíků v Ostra Dakar Zóně zajišťovat. Ostra tento projekt podporuje i z toho důvodu, že v rámci závodního týmu Fesh Fesh působí Albert Llovera, který jako první vozíčkář dokončil Rallye Dakar v kategorii kamionů v roce 2016. V loňském roce dokončil v rámci klasifikace Dakar Experience závod na 17. místě. Albert Llovera bude také hostem diskuzního fóra Meltingpot, které na festivalu hostí zajímavé osobnosti z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Albert Llovera vystoupí na Livingstone Stage v sobotu od 12.00 hodin a pak bude k dispozici návštěvníkům v Ostra Dakar Zóně.

Colour Art – pastelky pomáhají

Druhým rokem spolupracuje Ostra Group s ostravským ilustrátorem a kreslířem Honzou Šádkem. Ten v areálu festivalu vystavuje reprodukce svých ilustrací formou velkoplošných bannerů. „Řada lidí se o mé ilustrace zajímá, chce je mít doma či ve firmě. Tady mají možnost získat tyhle bannery, které jsou vystaveny v areálu. Pokud má někdo zájem, stačí přispět jedné ze tří neziskových organizací (Mobilní hospic Ondrášek, Míša pomáhá a Mikasa) a jako poděkování mu pak vybraný poster pošleme,“ říká Honza Šádek k projektu, který vloni pomohl výše zmíněným organizacím získat přes 120 tisích korun. „Informace předají naše pastelkové hlídky, které se budou u posterů pohybovat,“ dodává Honza Šádek.

O společnosti Ostra Group a.s.

Skupina spolupracujících společností patří mezi největší poskytovatele služeb pro osobní a nákladní dopravu. V roce 2023 dosáhly tržby 4,63 mld. Kč a skupina zaměstnávala kolem 850 zaměstnanců. Skupina Ostra se zaměřuje také na výstavbu a pronájem nemovitostí a vývoj a výrobu speciálních komponentů pro vozidla. Podporuje řadu sportovních i kulturních projektů – závodní tým Fesh Fesh, basketbalový tým NH Ostrava, tenisové turnaje Ostra Group Open a Tenisová extraliga, patří mezi významné partnery Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a festivalu Colours of Ostrava a podporuje řadu dalších kulturních akcí a podporuje neziskové organizace poskytující služby mentálně či fyzicky hendikepovaným lidem.



MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Rekonstrukce budovy E ostravské "filozofie" je dokončena. Vyšla na 200 milionů korun

Po 6 letech je hotovo. Filozofická fakulta Ostravské univerzity slavnostně otevřela zrekonstruovanou budovu E na třídě Čs. legií v centru Ostravy. V novém akademickém roce tak nabídne moderní zázemí pro studenty, vyučující i pracovníky děkanátu.

Butovická se s požárem vyrovnala, školáky tu přivítali

Začal nový školní rok. Slavnostně jej mohli prožít i žáci základní školy na Butovické ulici, která celé prázdniny likvidovala následky červnového požáru.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

SDH Muglinov uspořádal soutěž o putovní pohár, místní hasiči jej budou muset vybojovat zpět

Poslední prázdninový den patřil ve Slezské Ostravě dobrovolným hasičům. Muglinovský sbor uspořádal už tradiční hasičskou soutěž o ceny i putovní pohár. Ten letos bohužel ve Slezské Ostravě nezůstane a místní hasiči si jej budou muset příští rok vybojovat zpět.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gigafactory potřebujeme, nejsem ale přesvědčen, že Dolní Lutyně je ta nejlepší lokalita, říká Josef Bělica, lídr hnutí ANO v MS kraji

Podle lídra hnutí ANO v MS kraji Josefa Bělici je klíčovým problémem regionu absence absolutně připravené velké průmyslové zóny pro strategického investora.

Potřebujeme si získat srdce mladých, aby tady zůstali, říká Radek Kaňa (ODS), lídr SPOLU

Podle lídra koalice Spolu Radka Kani je možné mladé lidi v kraji udržet podporou školství, reakcí na poptávku firem po zaměstnancích a také podporou příchodu velkého investora do MS kraje.

Rychlé dopravní spojení může být motivátorem pro bydlení v MS kraji, říká Zuzana Klusová (Piráti)

Pro Piráty v MS kraji je hlavním tématem letošních krajských voleb doprava. Rychlovlaky jsou podle nich obrovskou příležitostí. Podle lídryně Zuzany Klusové chtějí Piráti zlepšit i regionální síť.

Mladým lékařům by pojišťovny neměly automaticky dávat licenci, říká Jan Síla (SPD)

Podle lídra SPD J. Síly by zdravotní pojišťovny měly dávat lékařům po škole licenci jen tehdy, pokud budou chtít pracovat “na pojišťovnu”.