Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Areál Dolních Vítkovic se za rok otevře návštěvníkům v čase mezi 16. až 19. červencem 2025. První vstupenky za nejvýhodnější cenu jsou již v předprodeji.

„Letošní ročník pro nás znamenal více soustředění, příprav, ale i rychlých rozhodnutí. Díky skvělému týmu se nám podařilo zajistit dosavadní hladký průběh. Těší nás nadšené reakce na Toma Morella, kterého jsme bleskově zařadili do programu prvního dne. Jsme rádi, že jsme pohotově zareagovali na situaci letového provozu, a páteční globální výpadky IT způsobily v našem programu jedinou změnu. Zachránili jsme koncert Sevdalizy a umělkyně vystoupí dnes před půlnocí,“ hodnotí letošní Colours of Ostrava umělecká ředitelka Zlata Holušová a doplňuje: „Osobně mě nejvíc potěšil Lenny Kravitz, o jehož účasti jsme jednali tři roky. Z jeho týmu, stejně tak jako doprovodu Sama Smithe přišla pozitivní zpětná vazba a pochvala za organizaci. Výkony interpretů byly parádní, mezi návštěvníky se strhla vášnivá debata, který večer byl lepší. Krásné ohlasy máme také od účastníků Meltingpotu, jehož program představil rekordní počet hostů. Biologovi Rupertu Sheldrakeovi jsme udělili cenu za celoživotní dílo za myšlenky, které mění svět.“

„I když nám zbývá do konce Colours of Ostrava 2024 posledních pár hodin, už teď pracujeme intenzívně na nadcházejícím ročníku. Jsme moc rádi, že můžeme zveřejnit jméno prvního interpreta, který za rok dorazí do Ostravy,“ oznamuje dramaturg festivalu Filip Košťálek. „Americká dvojice The Chainsmokers má na svém kontě nespočet hitů, které nás provázejí poslední desetiletí. Jejich kooperace s dalšími globálními hvězdami a také ocenění prestižní Grammy dokazují, že se za rok můžeme těšit na světovou show.“

Oznámení prvního účinkujícího není jedinou novinkou. Do nového roku vstoupí festival s novou vizuální identitou. Její základy představil na tiskové konferenci autor Daniel Šmíra a Zuzana Lednická za přední grafické studio Najbrt, které mimo jiné stojí také za logem města Ostravy. „Ke spolupráci s festivalem se vracíme po dvaceti letech. V roce 2004 nás oslovila Zlata Holušová a já vytvořila plakát a logo, které Colours několik let používalo. Festival se teprve rozrůstal a požadavky na vizuál byly jiné než teď. Na jaře tohoto roku se na nás obrátilo vedení festivalu s prosbou o celkový redesign. Měli jsme radost, že můžeme na spolupráci navázat, téma Colours of Ostrava je krásná výzva!!!”

Říká art direktorka Zuzana Lednická a doplňuje: „Měli jsme vytvořit vizuální systém, který bude funkční, jednoduše aplikovatelný a rozpoznatelný pro několik následujících let. Barevnost vizuálu je proto generována samotným obsahem – fotografiemi areálu, intepretů i návštěvníků. Tento obrazový materiál posouváme různými efekty dál, až do úplné abstrakce. Hudba, rytmus a zvuk se v animacích proměňují v barevné kompozice a vzájemně na sebe reagují. Přirozeně tak vzniká barevné DNA Colours of Ostrava. Každý rok trochu jiné, podle programu ročníku. Jsme stále na začátku a sami jsme zvědaví, kam nás tato cesta dovede,“ říká Zuzana Lednická.

Vstupenky na Colours of Ostrava 2025 jsou už v předprodeji. Čtyřdenní pořídíte za 3 490 Kč, čtyřdenní VIP pak za 10 990 Kč. Akce se uskuteční od 16. do 19. července 2025. Pro aktuální informace sledujte www.colours.cz.

21. ročník Colours of Ostrava se uskutečnil 17. až 20. července 2024 v Dolních Vítkovicích. Součástí festivalu je mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, projekce filmů z MFF KV a řada divadelních představení a uměleckých instalací. Festival se od roku 2015 koná v areálu unikátní, revitalizované, industriální oblasti Dolní Vítkovice v centru Ostravy. Na osmi hudebních scénách vystoupí každoročně více než stovka kapel, v rámci 11 scén diskusního fóra Meltingpot pak více než dvě stě řečníků z celého světa.

V projektu Colours bez bariér festival nabízí speciální služby pro návštěvníky se zdravotním znevýhodněním. V roce 2023 servisu využilo 850 osob s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením i lidé s poruchou autistického spektra. Festival tradičně nabízí sobotní vstup zdarma pro osoby starší 65 let, v roce 2023 jich bylo 1216. Pravidelně se účastní také děti, pro které festival připravuje ČEZ Family Park se speciálním dětským programem. V roce 2023 festival navštívilo celkem 4212 dětí. Kromě hlavního festivalu Colours team každoročně pořádá také mezinárodní showcase festival Czech Music Crossroads pro hudební odborníky a volně přístupný Art & Life festival v ulicích Ostravy. Team rovněž organizuje samostatné koncerty v průběhu celého roku na různých místech ČR, letos vystoupili v Praze The Longest Johns a zpěvačka LP.

Festival Colours of Ostrava se koná za podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje.



MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Rekonstrukce budovy E ostravské "filozofie" je dokončena. Vyšla na 200 milionů korun

Po 6 letech je hotovo. Filozofická fakulta Ostravské univerzity slavnostně otevřela zrekonstruovanou budovu E na třídě Čs. legií v centru Ostravy. V novém akademickém roce tak nabídne moderní zázemí pro studenty, vyučující i pracovníky děkanátu.

Butovická se s požárem vyrovnala, školáky tu přivítali

Začal nový školní rok. Slavnostně jej mohli prožít i žáci základní školy na Butovické ulici, která celé prázdniny likvidovala následky červnového požáru.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

SDH Muglinov uspořádal soutěž o putovní pohár, místní hasiči jej budou muset vybojovat zpět

Poslední prázdninový den patřil ve Slezské Ostravě dobrovolným hasičům. Muglinovský sbor uspořádal už tradiční hasičskou soutěž o ceny i putovní pohár. Ten letos bohužel ve Slezské Ostravě nezůstane a místní hasiči si jej budou muset příští rok vybojovat zpět.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gigafactory potřebujeme, nejsem ale přesvědčen, že Dolní Lutyně je ta nejlepší lokalita, říká Josef Bělica, lídr hnutí ANO v MS kraji

Podle lídra hnutí ANO v MS kraji Josefa Bělici je klíčovým problémem regionu absence absolutně připravené velké průmyslové zóny pro strategického investora.

Potřebujeme si získat srdce mladých, aby tady zůstali, říká Radek Kaňa (ODS), lídr SPOLU

Podle lídra koalice Spolu Radka Kani je možné mladé lidi v kraji udržet podporou školství, reakcí na poptávku firem po zaměstnancích a také podporou příchodu velkého investora do MS kraje.

Rychlé dopravní spojení může být motivátorem pro bydlení v MS kraji, říká Zuzana Klusová (Piráti)

Pro Piráty v MS kraji je hlavním tématem letošních krajských voleb doprava. Rychlovlaky jsou podle nich obrovskou příležitostí. Podle lídryně Zuzany Klusové chtějí Piráti zlepšit i regionální síť.

Mladým lékařům by pojišťovny neměly automaticky dávat licenci, říká Jan Síla (SPD)

Podle lídra SPD J. Síly by zdravotní pojišťovny měly dávat lékařům po škole licenci jen tehdy, pokud budou chtít pracovat “na pojišťovnu”.