Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Objevte Valašsko na elektrokole – 8 nejlepších cyklotras

“Popularita elektrokol roste, protože se díky nim dostanete na místa, kam byste jinak vlastními silami dojeli stěží nebo vůbec. Můžete si tak užít i terénní cyklistiku na horách. Elektrokola vyhledávají méně zdatní cyklisté, senioři a stále častěji páry, v nichž jeden je aktivní sportovec a ten druhý se zdráhá jezdit na společné výlety, protože nechce být pomalejším tempem na obtíž. S elektrokolem si krásy cyklistiky užijí všichni,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, který provozuje půjčovnu elektrokol a připravil mapu 8 cyklostezek, na něž se můžete vydat.

Elektrokola jsou hitem posledních let. Jde o jízdní kola, která jsou na rozdíl od těch klasických doplněna o elektromotor a usnadňují tak jízdu díky pomocnému elektrickému pohonu. Elektromotor je instalován na rámu kola, při aktivním šlapání se sám iniciuje, při vyšší rychlosti se sám vypne a šetří baterii, stejně jako při jízdě z kopce.

“Síla, kterou vydáte při šlapání, se díky elektromotoru násobí, což samozřejmě nejvíc oceníte při jízdě do kopce, zvláště v takovém terénu, jakým jsou právě Beskydy. I méně zdatní cyklisté a všichni, kteří by jinak na kole sotva dojeli nebo se při jízdě pořádně zapotili, tak mohou obdivovat krásy nedotčené krajiny Valašska. Baterie elektrokola obvykle vydrží více než 100 kilometrů, a nemusíte se bát ani když jí dojde energie, protože ve Velkých Karlovicích je jedna z deseti beskydských dobíjecích stanic a jejich použití je zdarma,” dodává Tomáš Blabla z Resortu Valachy.

Pokud vlastní elektrokolo nemáte, můžete si je zamluvit v půjčovně u Wellness hotelu Horal, kde vás vybaví i helmou, na kole je držák na nápoje, brašnička s nářadím a zámek. Dál už si můžete vybrat ze sítě 8 krásných cyklotras v okolí, které pro vás připravili odborníci z Resortu Valachy – unikátní cyklomapu si můžete vyzvednout na recepci hotelů Horal či Lanterna, nebo si ji můžete jednoduše stáhnout do svého mobilu.

8 nejlepších cyklotras Resortu Valachy

1. Okruh pro bikery (délka trasy 31 km, časová náročnost 2:30 h, obtížnost vyšší)

Cyklotrasa vede po hřebeni Vsackých Beskyd s výhledy na hřeben Javorníků i Beskyd. Po zelené turistické značce vystoupáte k chatě Třeštík, ze Soláně sjedete po silnici k cyklostezce Bečva, občerstvit se můžete na Třeštíku, v hotelu Čarták či v restauraci U Muzea.

2. Pro pokročilé cyklisty (délka trasy 17,5 km, časová náročnost 1:33 h, obtížnost střední)

Cyklotrasa vede od hotelu Horal po cyklostezce Bečva, stoupá údolím Hanzlůvky k Laďovu prameni a vede k chatě Třeštík. Občerstvíte se v hotelu Sůkenická (blízko je rozhledna), vystoupáte od chaty Celnica a sjedete údolím Babská zpět k cyklostezce Bečva a k Horalu.

3. K valašskému Balatonu (délka trasy 44,1 km, časová náročnost 3:21 h, obtížnost střední)

Pod hotelem Lanterna se vydáte směr Malé Karlovice, po lesní cestě dojedete na Příschlop se studánkou, klesnete do Stanovnic, objedete přehradu směr Karolinka k jezeru Na Stanoch, jemuž se přezdívá Balaton, kde se vykoupete a občerstvíte. Vracíte se po cyklostezce Bečva.

4. Na vrchol Javorníků (délka trasy 33,9 km, časová náročnost 2:48 h, obtížnost vyšší)

Kolem pralesa Razula dojedete k hraničnímu přechodu Pod Lemešnou. Stoupáte přes Butorky k hotelu Fran, kde se můžete občerstvit, na sedlo Gežov na hřebeni až na vrchol Velký Javorník. Vracíte se k chatě Bačkárka a klesnete do údolí Podťaté k cyklostezce Bečva.

5. Trasa pro rodiče s dětmi (délka trasy 21,9 km, časová náročnost 1:39 h, obtížnost nižší)

Od hotelu Horal vede okruh kolem pralesa Razula, občerstvit se můžete za pivovarem Pod Pralesem, přejedete po lávce k hotelu Galik, za Velkou Hanzlůvkou je malé stoupání, zajet můžete k rozhledně Miloňová a vrátit se po cyklostezce Bečva.

6. Trail kolem Horalu (délka trasy 8 km, časová náročnost 1:00 h, obtížnost vyšší)

Celkem 8kilometrová trasa na vrchol Pod Dupačkou, kde se stáčí dolů a po červené turistické značce místy ostřeji klesá na křižovatku U Tabulí a dál k bike trailu Valašsko. O kousek dál si můžete zkusit kratší trail vedoucí na cestu kolem Bečvy.

7. Trasa pro rodiny (délka trasy 30,8 km, časová náročnost 2:30 h, obtížnost nižší)

Trasa vede od Horalu směr Makov – Kopanice, přes hřeben k rozhledně Štiavnik s krásnými výhledy. Na Kasárnách se občerstvíte, sjedete do Podťatého, vrátíte se po cyklostezce Bečva.

8. Horská trasa (délka trasy 30,8 km, časová náročnost 2:30 h, vysoká obtížnost po hřebeni)

Od hotelu Horal jedete k Makovskému průsmyku na Bumbálku a po hřebenové cestě s výhledy na Lysou horu po hraniční trase k Masarykově chatě a k chatě Kmínek (v obou se můžete občerstvit). Stoupáte na Korytovo, jedete hraničním hřebenem, dál do údolí Velké Smradlavy a směr chata Celnica. Údolím Babská dojedete k cyklostezce Bečva a k Horalu.

Tip navíc: Cyklostezka Bečva je ideální trasa pro rodiny s dětmi!

Pokud hledáte skutečně pohodovou trasu, zůstaňte na cyklostezce Bečva. Vede krásným údolím a vy si můžete projet třeba její úsek z Velkých Karlovic do Karolinky (tam a zpět najedete 8 km) po lesních cestách, kolem luk, mezi valašskými chalupami s romantickými horskými zákoutími, čekají vás výhledy do údolí i na hřeben vsetínských Beskyd…

Kde se ubytovat:

Resort Valachy leží uprostřed krásné přírody CHKO Beskydy, v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích, jen pár kilometrů od hranice se Slovenskem. Sdružuje tři hotely, z nichž si vybere každý: Spa hotel Lanterna je ideální pro ty, kdo si chtějí odpočinout od civilizace v maximálním komfortu se špičkovým wellness i gastronomií. Hotel Horal je skvělým zázemím pro rodiny s dětmi a najdete zde vyhlášené “valašské moře” s termálními bazény a wellness světem. Hotel Galik je určen aktivním a méně náročným cyklistům a turistům. Více na www.valachy.cz



Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.