Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

FN Ostrava posílí téměř 70 absolventů středních a vysokých škol

Na kliniky a oddělení Fakultní nemocnice Ostrava nastoupilo téměř 70 čerstvých absolventů lékařských fakult a středních i vyšších odborných zdravotnických škol. Největší počet nově přijatých lékařů přichází z domovské Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Celkem 40 nově promovaných lékařů posílí od srpna a září lékařské týmy nemocnice. Jejich almou mater je nejčastěji Lékařská fakulta Ostravské univerzity nebo Univerzita Palackého v Olomouci. A 4 absolventi přišli z Univerzity P. J. Šafárika v Košicích. Tu absolvovala také nová lékařka Neurochirurgické kliniky MUDr. Terézia Hrobáková. „Neurochirurgie je krásný obor, na kterém mě fascinuje zejména možnost razantního zásahu do života pacienta a rychlý efekt operační léčby. Na rozdíl od jiných chirurgických oborů využívá práci s mikroskopem, kde se více než hrubá síla cení preciznost a jemná motorika,“ popsala svůj vztah k oboru lékařka, která bude zároveň přednášet na lékařské fakultě.

Stejně jako její nový kolega, čerstvý absolvent UP v Olomouci, MUDr. Jan Krahulík. I on úspěšně prošel výběrovým řízením absolventského programu, který je společným projektem FN Ostrava a LF OU, a od zimního semestru se zapojí i do výuky mediků. „Do absolventského programu jsem se přihlásil, protože jsem viděl možnost, jak upevnit a propojit teoretické znalosti z anatomie s prací na klinice. Myslím si, že je to skvělá příležitost, jak zapracovat na svých teoretických, ale i praktických znalostech, které mohu využít například ve svém budoucím postgraduálním vzdělávání,“ přiblížil svůj zájem o práci na fakultě mladý lékař, kterému neurochirurgie učarovala už během studia. „Tady v nemocnici jsem si mohl vyzkoušet mikrochirurgické techniky, ale i fyzicky náročné operace hlavy a páteře. Tato komplexnost oboru mě přesvědčila, že je to pro mě to pravé.“

Do absolventského programu bylo letos přijato celkem 5 lékařů. Kromě tří neurochirurgů je to ještě lékařka z Chirurgické kliniky a absolvent, který nastoupil na Kliniku dětského lékařství. „Tímto projektem chceme ještě více prohloubit propojení naší nemocnice s lékařskou fakultou. Vybraným absolventům jsou vytvořeny podmínky jak pro růst profesní, tak i v oblasti vědy a výuky,“ přiblížil projekt, který v nemocnici funguje od roku 2022, ředitel FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA.

Noví absolventi jsou také mezi nelékařským personálem. Celkem 6 letos promovaných radiologických asistentů a dalších 22 převážně všeobecných nebo praktických sester, které posílí kliniky a oddělení napříč nemocnicí.



ON-LINE: Zatopené domy, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 22:02, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vydatný déšť zvedá hladiny řek v celém Moravskoslezském kraji. Několik měst a obcí hlásí řadu zaplavených lokalit. Na některých místech byla z bezpečnostních důvodů nařízena i evakuace obyvatel. Lidé opustili své domy i samovolně. Někteří to ale odmítají. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Dnes 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Dnes 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 16:42, vydáno dnes 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Dnes 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.