Týmy, které se do 10. září přihlásí do soutěže o nejlepší kotlíkový guláš, budou soutěžit o hodnotné ceny, jimž vévodí 30litrový soudek piva z přerovského pivovaru Wurst. „Začíná se vařit v 8 hodin, ve 13 hodin bude příprava gulášů ukončena,“ konstatuje starosta Bravantic Rudolf Němec. „Pro návštěvníky, kteří si chtějí užít nejen konzumaci, ale i vaření těchto tradičních českých pokrmů, bude občerstvení připraveno už dopoledne. Samotná akce i s doprovodným programem ale bude oficiálně odstartována v okamžiku, kdy budou muset soutěžní týmy ukončit vaření, tedy ve 13 hodin. V tu chvíli se do hodnocení gulášů pustí odborná porota a spolu s ní i návštěvníci, kteří budou tvořit porotu laickou,“ upřesňuje a dodává, že oceněna bude také výzdoba stánků. „Fantazii se meze nekladou, soutěžící týmy mohou vařit i v dresech nebo kostýmech,“ podotýká Rudolf Němec a nastiňuje pestrý odpolední program. „Bavit se budou i děti, pro něž je připraveno tetování, malování na obličej nebo kolo štěstí. Spolu s rodiči si mohou rovněž prohlédnout zámek, kde se komentovaná prohlídka uskuteční ve 14 hodin, další prohlídky budou následovat podle zájmu návštěvníků. A v 17 hodin vypuknout bláznivé soutěže pro děti i pro dospělé. I v tomto případě budou ve hře zajímavé ceny,“ informuje starosta Bravantic a ujišťuje, že občerstvení rozhodně nebude postaveno jen na guláších. Na své si podle jeho slov přijdou i milovníci sladkostí, dobré kávy, langošů a klobás.
V 15 hodin bude vyhlášeno hodnocení laické i odborné poroty, bude také předána cena za nejlépe vyzdobený stánek. Členy pětičlenné odborné poroty budou rovněž zkušení profesionálové Luděk Prokeš a Martin Malota. „Hodnotit budeme nejen chuť, vůni, barvu a vzhled gulášů, ale porotu budou zajímat také použité suroviny a způsob přípravy,“ objasňuje Luděk Prokeš, který se v gastronomii pohybuje více než 20 let. Poté, co působil jako kuchař a šéfkuchař, je nyní manažerem restauračního provozu.
Tím, kdo má jednoznačně největší zkušenosti s vařením v polní kuchyni, je Martin Malota, který se jako bývalý profesionální voják zúčastnil i misí v Bosně a Afghánistánu, kde vařil pro příslušníky jednotek NATO, v Afghánistánu přitom k jeho strávníkům patřil i tým 6. polní nemocnice. A nejen to. „Po 16 letech u armády jsem dalších 15 let strávil jako vedoucí stravovacího provozu hasičského záchranného sboru v Hlučíně. Působili jsme na území celé republiky, zapojovali se i do humanitární pomoci zahraničí, takže než hlučínští hasiči přešli k moderním kontejnerovým kuchyním na opravdu špičkové úrovni, v polní kuchyni jsem i tehdy vařil mnohokrát. A na jídelníčku byla samozřejmě i česká klasika v podobě guláše,“ usmívá se a radí soutěžícím, aby v žádném případě nepodcenili sílu otevřeného ohně a guláš nepřipálili. „Stačí chvilka nepozornosti a je zle,“ nabádá k obezřetnosti.