Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Harta a Kružberk zvýší průtok v Odře, kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě

Mimořádná povodeň 09/2024 významně překročila stoletý průtok, což byl návrhový průtok pro pravobřežní ochranné hráze kolem Odry v Ostravě, a tak docházelo k jejich přelévání a neodvratně k jejich postupnému rozplavení. Jednalo se o neodvratitelný přírodní jev a o vyšší moc, která je zvláštní právní skutečností, a proto došlo k zaplavení a vyřazení z provozu Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě - Přívoze (ÚČOV). Po dobu odstávky ÚČOV, která je nyní předpokládána na dobu do jara 2025, jsou odpadní vody vypouštěny přímo do vodního toku Černý příkop, který ústí do Odry nad Ostravicí, a proto

Nalepšený průtok bude zmírňovat negativní vliv přímého vypouštění odpadních vod do Odry. Údolní nádrže státního podniku Povodí Odry zásobují vodou jak průmyslové subjekty Moravskoslezského kraje, tak zejména z vodárenských nádrží dodávají surovou povrchovou vodu pro výrobu pitné vody pro více než 1 milión obyvatel regionu. Tyto účely zůstávají prioritou a nebudou ohroženy.

„Po provedené analýze hospodaření s vodou ve Vodohospodářské soustavě povodí Odry je tato manipulace možná, a to z kaskády Slezská Harta - Kružberk na řece Moravici, kdy na uvedené období je garantován průtok v hraničním profilu Odra - Bohumín tak, aby neklesl pod hodnotu 11,3 m3/s (Q330d), a to nadlepšováním z této kaskády až o cca 6 m3/s.,“ informoval technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček a dodal: „Prioritou státního podniku Povodí Odry je zajištění dostatečného množství vody pro celý náš region, a to jednak pro obyvatelstvo, tak samozřejmě i pro průmyslové odběratele. Nadlepšování do oddáleného profilu si můžeme dovolit s ohledem na znalost tisíciletých řad, které byly vygenerovány z dlouhodobých měřených průtoků a mohou se tak provádět predikce hladinových stavů při hospodaření s vodou na našich nádržích v řádu jednotek měsíců dopředu“.

Díky vodním dílům jako je Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Žermanice, Olešná a Těrlicko, ale i Baška, vybudovaným v padesátých až devadesátých letech 20. století má Moravskoslezský kraj dostatek vody a umí zajistit obyvatelům a průmyslu vodní bohatství a garantovat bezpečnou a nepřetržitou dodávku pitné vody. Děje se tak za spolupráce s firmou SmVaK Ostrava a.s., kdy na jedinečnou soustavu státního podniku Povodí Odry navazuje obdobný jedinečný systém Ostravského oblastního vodovodu.

Dalším neméně podstatným úkolem vodních nádrží v povodí Odry je ochrana před povodněmi, což se opět prokázalo v září letošního roku, kdy všechna vodní díla v kraji zafungovala na výbornou, díky optimální manipulaci zachránila náš region před daleko většími škodami, a buď některá údolí zcela ochránila (údolí Moravice, Ostravice, Morávky, Olešné, Lučiny a Stonávky) nebo jinde umožnila včasnou evakuaci a zachránila lidské životy (Bohumínsko).

Právě nalepšování průtoků v řekách pod přehradami v době sucha patří k dalším úkolům technických vodohospodářských děl. V současnosti tak zvýšené průtoky napomáhají zlepšit kvalitu vody v řece Odře.


  • Za 4 dny od čtvrtku 12. 9. do neděle 15. 9. spadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosáhly úhrnů i více než 500 mm a jejich celkový objem byl kolem 1,5 miliardy m3 vody.
  • Do dostoupení návrhových průtoků a návrhových hladin byly ochranné říční hráze bezpečně provozovány bez jakýchkoliv závad.
  • Význam údolních nádrží a spolupráce Vodohospodářské soustavy povodí Odry a Ostravského oblastního vodovodu je zdůrazněna skutečností, že povodní 09/2024 byl zasažen a odstaven zdroj podzemní vody a výroba pitné vody z ní v úpravně vody Nová Ves pro město Ostravu, kdy dodávku pitné vody pro krajské město bez zájmu veřejnosti a médií na 100% nahradily státní podnik Povodí Odry s firmou SmVaK Ostrava a.s. Stalo se tak jen díky profesionalitě těchto firem a jejich připravenosti.


Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Dálnici z Ostravy na Olomouc nad ránem zatarasil převrácený kamion a jeho náklad

Dnes 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik hodin trvalo vyšetřování a odklízení trosek po nehodě kamionu na dálnici D1 na úrovni Nové Vsi v Ostravě. Provoz ve směru na Olomouc byl zastaven a odkláněn na objízdné trasy.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Technologie v CEETe mění budoucnost energetiky

Centrum energetických a environmentálních technologií – Explorer (CEETe) vzniklo zásluhou vědců Centra energetických a environmentálních technologií v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a od svého otevření v říjnu 2023 se zaměřuje na výzkum a vývoj nízkouhlíkových technologií, které mají nahradit fosilní paliva a přispět k udržitelné energetice, a to jak na národní, tak mezinárodní úrovni.

Příroda pohlcuje méně uhlíku, může za to oteplování

Cíl dosáhnout čisté nuly z pohledu uhlíkových emisí v roce 2050 kalkuluje i s tím, že část vypuštěného CO2 pohltí lesy a oceány. Vědci se ale obávají, že celý proces zachytávání CO2 přírodou by mohl v důsledku klimatické změny zkolabovat. Křehkost ekosystému se ukázala v minulém roce, kdy se pohlcování uhlíku půdou prokazatelně snížilo.

Opravené a rekonstruované divadlo v Bruntále zahájilo provoz

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Den archeologie na bruntálském zámku bavil a poučil

Na zámku v Bruntále navštívíme Den archeologie. Je to již pravidelná akce, která se však každý rok zaměřením tematicky liší. Ve sklepeních zámku najdou návštěvníci nejen poučení, ale i zábavu a možnosti vlastního tvoření.

V krnovském Střeleckém domě proběhlo setkání starostů povodní postižených obcí a měst s ministry vlády

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem v Krnově jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci vedení měst Moravskoslezského kraje.