Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gospelové koncerty SMArt Gospel pro děti se spinální muskulární atrofií

Pět gospelových souborů a jejich hostů se na koncertech SMArt Gospel spojí, aby pomohly dětem se spinální muskulární atrofií.
Těsně před začátkem adventu, prvního prosince letošního roku, se ve čtyřech českých a moravských kostelích bude na benefičních koncertech zpívat gospel.

Projekt SMArt Gospel má za cíl podpořit rodiny dětí, které se narodily s vzácnou, dědičnou a smrtelnou nemocí - se spinální muskulární atrofií. (SMA).

Koncerty se uskuteční v Praze, Plzni, Olomouci a Ostravě a začnou v šest hodin večer, s výjimkou Prahy, kde je začátek koncertu o hodinu později. V Praze se lidé mohou těšit na Gospel Limited, Maranatha Gospel Choir a duo T´n´T a přijít v sedm hodin večer do modlitebny Církve bratrské v Soukenické 15 v Praze 1.

V Plzni vystoupí sbor Touch of Gospel s hostující dánskou sólistkou Sarou Moshage v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici, v Olomouci zazpívá v kostele ČCE v Blahoslavově brněnský sbor Brno Gospel Choir a konečně v Ostravě můžete přijít do katedrály Božského Spasitele a vychutnat si nejen vystoupení sboru Keep Smiling Gospel z Orlové, ale i vokálního souboru Sluníčko z Bohumína, bluegrassové skupiny BG Styl, Divadla loutek nebo Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava.

Partnerem ostravského koncertu je i Unie českých pěveckých sborů a OSA. Výtěžek z dobrovolného vstupného ze všech koncertů poputuje na konto Kolpingovy rodiny ve Smečně, organizace, která pečuje o rodiny, ve kterých se narodily děti se spinální muskulární atrofií (SMA). Více o nemoci a programu Kolpingovy rodiny na podporu těchto dětí na www.dumrodin.cz

SMA je vzácné, dědičné a fatální onemocnění, které postihuje 1 z 6000 narozených dětí. Je to onemocnění neuronů, které odpovídají za vědomé pohyby svalů, jako např. běhání, pohyby hlavy a polykání. SMA postihuje všechny kosterní svaly. Nemoc má několik typů, u některých se děti dožívají třeba jen jednoho roku věku, u jiného umírají postižení později, průměrně mezi 20. - 30. rokem věku, mohou mít problémy s dýcháním ve spánku a příčinou úmrtí je často právě tento problém nebo nějaká infekce dýchacích cest. Intelekt postižen není, naopak - děti se SMA jsou zpravidla velice chytré a komunikativní.

„Angličtina by takové šikovné děti popsala jako „smart", říká Alena Dobrovolná z občanského sdružení Gospel Train, která produkci koncertů koordinuje. „I proto jsme náš projekt na pomoc těmto dětem nazvali SMArt Gospel. Rádi bychom pomohli dětem se vzácnou nemocí, o které se mnoho neví ,a proto může být získávání jakékoli podpory nesmírně obtížné. Máme za to, že projekt, ve kterém se spojí celkem pět gospelových souborů a jejich hostů rovnou na čtyřech místech po celé zemi, může pomoci nejenom finančně, ale i tak, že přispějeme k povědomí o problémech, se kterými se lidé s touto vzácnou nemocí potýkají. Je to poprvé, co organizujeme něco takového a bylo velice příjemné, že se sbory v jednotlivých městech připojily k projektu s velkým nadšením a iniciativou."

Ondřejka Ondrišová z Keep Smiling Gospel Orlová, která se stará o produkci ostravského koncertu, dodává: „Celý projekt funguje tak, že za každým koncertem stojí konkrétní lidé z konkrétního sboru, který na daném koncertě vystupuje. Znamená to tedy pro všechny docela dost práce. Přesto se mě už nyní lidé ptají, zda akci za rok zopakujeme a musela jsem některé zájemce o účinkování na letošním koncertě i odmítnout. Přijďte se tedy podívat, jak se vydaří náš koncert letošní - jak doufáme, první z celé dlouhé řady dalších."

Kontakt pro informace o celém projektu: Mgr. Alena Dobrovolná, e-mail: alena.dobrovolna@gmail.com, tel. 604460736

Ostrava
Čas začátku: 18 hodin
Místo: Katedrála Božského Spasitele, Nám. Mgre Šrámka, Ostrava
Bezbariérový přístup? : Ano
Účinkující: Keep Smiling Gospel Orlová, BG Styl, Sluníčko Bohumín, Divadlo loutek, Lidová konzervatoř a Múzická škola Ostrava
Kontakt: Ondřejka Ondrišová (e-mail: o7777@seznam.cz, tel: 739524573).

 



V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Včera 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

7. října 2024 9:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

7. října 2024 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

7. října 2024 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.