Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Chcete zpřístupnit školu pro handicapované nebo zkvalitnit výuku fyziky? Obraťte se na Nadaci ČEZ!

Také letos mají školy možnost získat prostředky na popularizaci výuky fyziky a zlepšení přístupu hendikepovaných studentů ke vzdělání. Zájemci o podporu Nadace ČEZ totiž mohou od začátku ledna žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžová učebna
a Oranžové schody. Podávání žádostí je nyní ještě jednodušší a rychlejší, stačí jen vyplnit webový formulář. Granty jsou určeny všem základním, středním a vyšším odborným školám.

Oproti minulým letům došlo ke dvěma podstatným změnám. Nadace nově přijímá žádosti průběžně po celý rok a formuláře se nyní vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. „Celý proces podávání žádostí jsme maximálně usnadnili a zrychlili. Žadatelům chceme pomáhat, ne je zatěžovat zbytečnou byrokracií," říká Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

Každá škola může v grantovém řízení Oranžová učebna a Oranžové schody podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v minulých letech zapojí Nadace do rozhodování o obdarovaných i širokou veřejnost.

Oranžové schody zlepšují přístup hendikepovaných žáků ke vzdělání
Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů či prostřednictvím stavebních úprav.

Maximální výše příspěvku činí 1 000 000 Kč. Oproti minulým letům mohou školy žádat také o příspěvky na stavební či mechanické úpravy prostor nebo stávajících zařízení. V uplynulých letech podpořila Nadace ČEZ Základní a Mateřskou školu v Kuníně či Střední odbornou školu v Šumperku.

Žáci Základní školy v Hustopečích nad Bečvou se nemusí bát fyziky
Cílem projektu Oranžová učebna je zkvalitňovat výuku technických a přírodovědných předmětů na základních, středních a vyšších odborných školách. Školy mohou žádat o nadační příspěvek na nákup a instalaci výukových zařízení a pomůcek. Studenti tak mohou pracovat s nejmodernějším vybavením včetně speciální výpočetní techniky a seznamují se s probíraným učivem prostřednictvím zábavných pokusů a názorných ukázek.

Další Oranžové učebny vybudovali s podporou Nadace ČEZ v Lipníku nad Bečvou ve Střední průmyslové škole stavební, v Rožnově pod Radhoštěm v Základní škole 5. května, v Uherském Brodě v Gymnáziu J. A. Komenského a také v Krnově v Základní škole Žižkova. V Bílovci, Frýdku-Místku či v Písku u Jablůnkova.

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžová učebna a Oranžové schody, pravidla i formuláře naleznou zájemci na stránkách Nadace ČEZ:
http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzova-ucebna.html
http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzove-schody.html

V případě dotazů se mohou žadatelé obracet na e-mail: info@nadacecez.cz.



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Včera 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Včera 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.