Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hosté Grand Restaurant Festivalu „Nejí blbě!“

Nejlepší restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2013 vaří do 28. února za zvýhodněné festivalové ceny.

Do dnešního dne zaznamenal Grand Restaurant Festival přes 23 100 rezervací (za celý minulý ročník se účastnilo 22 000 hostů). Motto festivalu „Nejezte blbě!" se ukazuje jako správné. Je vidět, že Čechům přestává být jedno, co si dávají do pusy!

Grand Restaurant Festival umožňuje lidem ochutnat luxusní delikatesy a navštívit podniky, kam by se normálně na večeři nevypravili. Od zahájení prodeje (1.12. 2012) navštívilo web festivalu téměř 93 tisíc unikátních návštěvníků, oproti loňskému roku se jedná o 50% nárůst. Nejvíce rezervací má zatím pražská restaurace Bellevue - přes 1 000 degustací.

GRF probíhá po celé České republice, ve 101 restauracích a v 35 městech:Brno, Bukovany u Brna, Byšice, Bystřice pod Hostýnem, Děčín, Hluboká nad Vltavou, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Krnov, Lednice, Liberec, Litomyšl, Malé Číčovice, Mcely, Měchenice, Mnichovice, Nepomuk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Pelhřimov, Petrovice u Sušice, Plzeň, Praha, Přerov, Ratboř, Rynoltice, Sazovice, Tábor, Tisá, Velké Karlovice, Velký Újezd, Žebrák, Zlín.

V únoru vyjede Mňam Vlak
Účastníci IV. ročníku Grand Restaurant Festivalu mohou vyrazit za vysokou gastronomií opět i vlakem. „Letos jsme vyjeli z Prahy do Olomouce a chystáme se ještě do Brna. O tuto gastronomickou expedici je opět velký zájem. Mňam Vlak do Olomouce byl beznadějně vyprodán. Do Brna zbývá pár volných míst," vysvětluje Pavel Maurer. Gastronauti v obou spojích ochutnají degustační menu projektu ČD RESTAURANT a stanou se tak hosty oficiálního caterera ČD, a.s., a akciové společnosti JLV. To vše pod taktovkou slavných šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Jiřího Krále, kteří připravili menu dle letošního motta „Nejezte blbě!" ze surovin od českých farmářů. Ve vlaku lidé ochutnají marinovaná kuřecí prsíčka na tartaru z červené řepy s ořechovým olejem a rukolou, zakarpatský boršč, farmářská pečená vepřová žebra s čerstvým křenem, pečivem a ovocný knedlíkem s BIO povidly s tvarohem a šlehačkou. V Brně pak hosté navštíví 3 skvělé restaurace a dokonce vítězný podnik Grand Restaurant 2013. Průvodcem bude osobně Pavel Maurer.

Harmonogram Mňam Busů
Oblíbené jsou opět gastronomické zážitkové výpravy po Praze i mimo Prahu. Do dnešního dne si Mňam Bus zarezervovalo cca 200 gastronautů.
9. února - La Veranda, Cowboys, BAR U Staré studny, zbývá: 17 míst
10. února - Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia, Amade, Hergetova cihelna, zbývá: 5 míst
17. února - Mlýnec, Yasmin hotel, Noodles, Hergetova cihelna, zbývá: 15 míst
23. února - Bio Mňam Bus za Hankou Zemanovou, zbývá: 12 míst
24. února - Mandarin Oriental hotel, Prague, Essensia, Chateau St. Havel, Bellevue, vyprodáno

Mňam Balíčky
Velký zájem je i o letošní novinku Mňam Balíčky, které realizujeme společně s Českou centrálou cestovního ruchu - CzechTourism a projektem Czech Specials. Lidé mají unikátní možnost si vybrat balíček z luxusních hotelových komplexů: Chateau Mcely, Chateau Kotěra, Grandhotel Pupp, Radisson Blu hotel, Alcron a Aria hotel. Součástí je tříchodová festivalová degustace s ubytováním, wellness a dalším originálním programem pro dva.

Gastronomické unikáty
Pražský podnik Le Patio nabízí krabí klepeta v Singapurské tomato chilly omáčce - originální recept vyhlášené šéfkuchařky Sofie Smith. K tomuto pokrmu dostanete zástěru, speciální kleštičky. Zapomeňte na příbor, jí se rukama a ještě si u toho užijete spoustu legrace!

Restaurace Carlsbad Plaza Hotel, La Bohéme v Karlových Varech má v menu čerstvou ústřici pošírovanou v kokosovém mléce a lehký okurkový salátek.

V pražské restauraci U Bílé krávy nabízí například filátko krokodýla s lilkovým kaviárem s omáčkou demi glace, žabí stehýnko v bylinkové krustě se salátkem z řapíkatého celeru a fenyklu, kaštanové velouté s avokádovým olejem.

V jihomoravském kraji restaurant Grand Moravia v Lednici nabízí netradiční kapří klobásku.

U Štěpána v Petrovicích u Sušice připraví morkové řezy!

Rezervace degustací, Mňam Vlaků, Mňam Busů, Mňam Balíčků na www.grandrestaurantfestival.cz.



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.