Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eva Dřízgová-Jirušová přednese Straussovy Čtyři poslední písně

Janáčkova filharmonie Ostrava uvede na přelomu února (28. 2.) a března (1. 3.) ve společenském sál Domu kultury města Ostravy další z koncertů Velkého symfonického cyklu.

Po několika letech uvítají posluchači za dirigentským pultem Charlese Olivieri-Munroa, dirigenta kanadského původu, který se však po studiu dirigování u Otakara Trhlíka usadil natrvalo v České republice. Charles Olivieri-Munroe je v současné době šéfdirigentem Severočeské filharmonie v Teplicích, v minulosti se stal vítězem dirigentské soutěže „Pražské jaro" a je častým hostem našich i zahraničních orchestrů.

Sólistkou večera bude přední česká sopranistka, dvojnásobná nositelka ceny Thálie Eva Dřízgová - Jirušová, která přednese Čtyři poslední písně Richarda Strausse. Tato vyhledávaná interpretka operního i koncertního repertoáru v loňském roce oslavila neuvěřitelné životní jubileum - abrahámoviny. A jak podle ní lze zůstat mladým? „Důležitá je psychická pohoda a zdraví. Mám to štěstí, že nejenom zpívám v divadle, ale také učím, takže jsem často mezi mladými lidmi, což si myslím, že je velmi dobře. Mladým mohu předávat rady a pěvecké zkušenosti a já zase nabírám od nich energii a vidím, jak oni vnímají život, což mi také pomáhá," říká Eva Dřízgová-Jirušová. Je sólistkou opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a stálým hostem Národního divadla, Státní opery Praha a Janáčkovy opery v Brně. Její mimořádné hlasové a muzikální dispozice ji přivedly ke spolupráci s předními orchestry a festivaly v tuzemsku i v zahraničí.

Straussovy Čtyři poslední písně v programu doplní Dvořákova Píseň bohatýrská a jedna z nejhranějších a nejoblíbenějších skladeb Leoše Janáčka Taras Bulba.

Koncerty začínají v 19 hodin a vstupenky v ceně 180-220 korun jsou k dostání v pokladně DKMO a pobočkách Ostravského informačního servisu.

***

28. 02 a 01. 03. 13
VELKÝ SYMFONICKÝ CYKLUS
společenský sál Domu kultury města Ostravy
program:
A. Dvořák: Píseň bohatýrská
R. Strauss: Čtyři poslední písně
L. Janáček: Taras Bulba

účinkují:
Eva Dřízgová-Jirušová - soprán
Janáčkova filharmonie Ostrava
Charles Olivieri-Munroe - dirigent

***
Eva Dřízgová-Jirušová patří k vyhledávaným pěvkyním operního i koncertního repertoáru. Je hostem mnoha operních scén a spolupracuje s nejlepšími našimi orchestry včetně České filharmonie, Symfonického orchestru Hl. m. Prahy FOK, Brněnské filharmonie, nebo Janáčkovy filharmonie v Ostravě.

Její hlasové a technické dispozice jí umožňují interpretovat velmi široký repertoár jak v operní, tak kantátové, oratorní a písňové tvorbě, nevyjímaje symfonická díla R. Strausse a G. Mahlera. Díky své muzikálnosti je zároveň vyhledávanou interpretkou současné hudby. Zpívala téměř ve všech zemích Evropy, ale také v Japonsku, kde se mimo jiné představila v titulní roli Janáčkovy Lišky Bystroušky v japonské premiéře s Tokijským symfonickým orchestrem. Jednou z jejích nejvýznamnějších rolí je Rusalka, kterou zpívala na řadě scén (ND Praha, Brno, Ostrava, Český Krumlov, Loket, Karlsruhe, L´Opera di Roma). Hostovala s mnoha zahraničními orchestry (například Mnichovská filharmonie, Filharmonický orchestr v Kolíně nad Rýnem, Göteborgs Symfoniker, Odense Symfoniorkester, Slovenská filharmonie a další).

V roce 1996 obdržela prestižní Cenu Thálie za nejlepší ženský výkon roku v oboru opera za roli Mimì v Pucciniho opeře La bohème a v roce 1998 tutéž cenu za titulní roli v Debussyho opeře Pelléas et Mélisande. Spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem.
Od roku 2000 se datuje její pedagogická činnost, a to na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, a od roku 2008 také na katedře sólového zpěvu Ostravské univerzity.

Od roku 2011 působí Charles Olivieri-Munroe jako šéfdirigent ve Philharmonie Südwestfalen. Současně vykonává od roku 1997 stejnou funkci v Severočeské filharmonii Teplice. Pod jeho vedením se těleso významně rozrostlo a získalo vysoký kredit doma i v zahraničí. Uznání budí nahrávací projekty, díla objednaná u soudobých autorů, světové premiéry, živá vysílání. Od roku 2005 je Charles Olivieri-Munroe spjat i s Texas Round Top Festival Institute jako jeho stálý dirigent.

V nedávné minulosti byl hlavním dirigentem mezinárodního festivalu „Crested Butte" v Coloradu (2008), uměleckým ředitelem tělesa „Interregionales Jugendsinfonieorchester" se sídlem v Německu (2008), šéfdirigentem Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu (2001-2004), a také stálým dirigentem Filharmonie Brno (1995-97) a Karlovarského symfonického orchestru (1993-95).

Během své dosavadní kariéry spolupracoval se špičkovými orchestry pěti kontinentů (např. Izraelská filharmonie, Česká filharmonie, Montrealský symfonický orchestr, Německý symfonický orchestr Berlín, Filharmonie St. Petěrburg, Dánský rozhlasový orchestr, Symfonický orchestr města Budapešť, Varšavská filharmonie, Královská filharmonie v Bruselu, orchestry v Torontu, Oregonu, New Yorku, Amsterdamu, Frankfurtu, Aténách, Istanbulu, Lisabonu, Tokiu, Soulu a Santiagu). Jako dirigent operních produkcí spolupracoval s Berlínskou komickou operou (Verdiho Falstaff), pracoval v Miláně (Mozartův Don Giovanni), na festivalu Lago di Como (Aida) či v benátském Il Teatro Fenice. V Amsterdamu připravil s Nizozemským národním baletem crossover nazvaný Tělo a hlas. Pracoval také v pražském Národním divadle a ve Státní opeře. V roce 2010 byl jmenován hudebním ředitelem Varšavské komorní opery; publiku se představil v nové produkci Stravinského Života prostopášníka. O rok později dirigoval ve Varšavském národním divadle Stravinského operu Slavík.

Charles Olivieri-Munroe je dnes nepřehlédnutelnou uměleckou osobností, spjatou s předními hudebními institucemi České republiky, včetně Akademie múzických umění v Praze, kde působí od roku 2011 jako pedagog na katedře dirigování. Jeho nahrávky pro společnosti SONY, RCA Red Seal, NAXOS, SMS Classical a Naive Records vysílají po celém světě rozhlasové stanice zaměřené na klasickou hudbu.



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.