Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská premiéra Lohengrina se blíží

Premiéry opery Lohengrin se konají 7. a 9. března vždy v 18.00 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Ještě předtím 25. února v 18.00 hodin hudební ředitel představí a zanalyzuje operu za klubovým pianinem v divadelním klubu Divadla Jiřího Myrona v rámci večera Robert Jindra & Lohengrin.

Jedním z vrcholů jedinečného projektu WAGNER OSTRAVA 2013, kterým Národní divadlo moravskoslezské připomíná letošní 200. výročí narození slavného skladatele, dirigenta, básníka a filozofa, je uvedení jeho vrcholného díla Lohengrin.

Tento titul se do Ostravy vrací přesně po třiceti letech a k jeho inscenování byl přizván jeden z našich nejprogresivnějších operních tvůrců současnosti Rocc: "Hlavní myšlenkou Lohengrina je věřit svému snu - žít svůj sen, a to mě zajímá! Richard Wagner je naprosto výjimečný skladatel, jehož dílo obdivuji. Moje setkání s Lohengrinem v pozici režiséra a výtvarníka je mé první setkání s Wagnerovou tvorbou vůbec a je to pro mě obrovská umělecká výzva. Navíc s Národním divadlem moravskoslezským mám výborné zkušenosti z roku 2010, kdy jsme v Ostravě uvedli Janáčkovu Šárku a Ariadnu Bohuslava Martinů. S celým týmem se mi skvěle spolupracovalo, takže nová nabídka se nedala nepřijmout."

Taktovky se ujme hudební ředitel ostravské opery Robert Jindra: „Toto dílo se vyznačuje úchvatnou hudební vroucností, melodikou i efektními sborovými scénami. Je to poslední schůdek k těm opravdu vrcholným Wagnerovým dílům, jako je Prsten Nibelungův a Parsifal. Je to obrovská výzva pro celý náš operní soubor."

Pod režijním vedením slovinského tvůrce Rocca, jenž je zároveň i autorem vizuální koncepce inscenace (na kostýmech spolupracoval s výtvarnicí Marií Vosmíkovou) se představí výjimeční sólisté Aleš Briscein / Tomáš Černý / Peter Wedd (Lohengrin), Eva Dřízgová-Jirušová / Maida Hundeling (Elsa z Brabantu), Jakub Kettner / Jacek Strauch (Hrabě Friedrich z Telramundu), Eva Urbanová / Therese Waldner (Ortrud, jeho manželka), Jimmy Holliday / Peter Mikuláš (Král Heinrich), Aleš Jenis / Svatopluk Sem (Královský hlasatel) a další. Výjimečný prostor má v opeře Lohengrin také sbor opery NDM pod vedením sbormistra Jurije Galatenka.

Operní režisér a scénický výtvarník Rocc studoval operní režii na JAMU v Brně, scénografii v Curychu a v Offenbachu nad Mohanem. Po úspěšných premiérách komorních oper Josefa Berga Eufrides před branami Tymén a Snídaně na hradě Šlankenvaldě v Brně (2004) inscenoval v ND v Praze světovou premiéru opery Markéty Dvořákové a Ivo Medka MrTVÁ? V sezóně 2005/2006 přednášel jevištní pohyb na pěveckých dílnách v německém Freyungu, kde také režíroval Lortzingovu komickou operu Zkouška na operu a Schubertův singspiel Spiklenci aneb Domácí válka. V roce 2006 inscenoval v Národním divadle Brno světovou premiéru minimalistické opery Víta Zouhara Noci Dnem, o rok později připravil pro ND v Praze inscenaci světové premiéry opery Tomáše Hanzlíka Lacrimae Alexandri Magni. Z jeho dalších inscenací jmenujme například Krásku a zvíře Philipa Glasse (ND Brno 2008), Lékárníka Josepha Haydna (Lublaň 2009), Popelku Gioachina Rossiniho (ND Brno 2010), La Dafne Tomáše Hanzlíka a Víta Zouhara (ND Brno 2011), Sedláka kavalíra Pietra Mascagniho (Bergen 2011), Elektru Richarda Strausse (ND Brno 2012) nebo Pelléa a Mélisandu Clauda Debussyho (ND v Praze 2012). V sezóně 2007/2008 působil jako dramaturg Opery Slovinského národního divadla Maribor a v sezóně 2008/2009 jako zástupce uměleckého šéfa Janáčkovy opery Národního divadla Brno, kterou v následujících dvou sezónách umělecky vedl. V současné době je uměleckým šéfem Opery Národního divadla v Praze.

Wagnerova opera Lohengrin v Ostravě:
Premiéra 22. února 1923 v Národním divadle moravsko-slezském v Ostravě (Městské divadlo)
Dirigent: Emanuel Bastl, režisér: Karel Kügler
Premiéra 18. prosince 1931 v Národním divadle moravsko-slezském v Ostravě (Městské divadlo)
Český překlad: Jaroslav Vogel, dirigent: Jaroslav Vogel, režie: Karel Kügler
Premiéra 20. ledna 1968 ve Státním divadle v Ostravě (Divadlo Zdeňka Nejedlého)
Český překlad: Anna Hostomská a Emil F. Vokálek, dirigent: Jiří Pinkas, režie: Ilja Hylas, scéna a kostýmy: Ota Schindler j. h., sbormistr: Karel Kupka
Premiéra 19. března 1983 ve Státním divadle v Ostravě (Divadlo Zdeňka Nejedlého)
Český překlad: Anna Hostomská, dirigent: Václav Návrat, režisér: Rudolf Málek, výtvarník scény: Vladimír Šrámek, výtvarník kostýmů: Alexander Babraj, sbormistři: Miroslav Kolář a Karel Kupka



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.