Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sourozenecké duo zahájí koncert skladbou pro housle a varhany

Absolutní vítězství v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 1993 - to byl hlavní impuls pro houslistku Alenu Čechovou a klavíristu a varhaníka Petra Čecha, aby se ještě intenzivněji ponořili do studia komorní hudby.

O své mistrovství, kterého od té doby sourozenecké duo dosáhlo a potvrdilo na mnoha dalších soutěžích a koncertních vystoupeních po celém světě, se podělí s ostravským publikem 4. března od 19 hodin ve společenském sále DKMO. Koncert v netradiční nástrojové sestavě je dramaturgicky ojedinělý, což potvrzuje už výběr úvodní skladby z pera německého houslisty a varhaníka Gustava Jensena - Arioso a rondo patetico pro housle a varhany. Dále zazní skladby Liszta, Brahmse a Schumanna.

***

Společenský sál DKMO
Pondělí 4. března 2013 v 19 hodin
5. koncert předplatitelské skupiny K
Cyklus komorních koncertů 2012/2013

Program:
Gustav Jensen
Arioso a rondo patetico pro housle a varhany op. 40

Ferenc Liszt
Fantasie a fuga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam" z Meyerbeerovy opery „Prorok" pro varhany

- přestávka -

Johannes Brahms
Sonáta č. 2 pro klavír a housle A dur op. 100
Allegro amabile
Andante tranquillo - Vivace
Allegretto grazioso (quasi andante)

Robert Schumann
Sonáta č. 1 pro klavír a housle a moll op. 105
Mit leidenschaftlichem Ausdruck
Allegretto
Lebhaft

Účinkují:
Alena Čechová - housle
Petr Čech - varhany, klavír

***
Alena Čechová je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě (Vítězslav Kuzník), bakalářského stupně na Akademii múzických umění v Praze (Nora Grumlíková), magisterského studia na Hochschule für Musik C.M.von Weber v Drážďanech (Ivan Ženatý) a Mistrovské třídy na téže hudební škole. V roce 2010 úspěšně zakončila doktorandská studia na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě (Jozef Kopelman).

Výrazných soutěžních úspěchů dosahuje Alena již od svých desíti let, kdy se stala laureátkou ve dvou ročnících Mezinárodní Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí. Následují prvenství v Mezinárodní houslové soutěži Akademie Louise Spohra ve Freiburgu, Diplom Evropské hudební akademie v Bonnu, dva laureátské tituly a absolutní vítězství z Mezinárodní rozhlasové soutěže „Concertino Praga" i laureátství v Mezinárodní soutěži „O evropskou hudební cenu" v Luxemburgu. Po concertinovském triumfu následují úspěšná vystoupení sólová i v rámci sourozeneckého dua s Petrem na prestižních hudebních festivalech v Evropě i zámoří - Pražské jaro, Janáčkův máj, Europäische Musikwochen Passau, Le Festival International du Domaine Forget v Kanadě. Jsou také nositeli Ceny Nadace Leoše Janáčka a Nadace Bohuslava Martinů. Spolupracuje se symfonickými a komorními orchestry u nás i v zahraničí a pedagogicky působí na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě.

Petr Čech absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klavír (Marta Toaderová) a varhany (Jan Hora), Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze a Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst ve Stuttgartu u vynikajícího norského varhaníka Jona Laukvika, v roce 2011 úspěšně ukončil doktorandské studium na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě ve třídě Imricha Szabó.

Je nositelem cen mnoha mezinárodních soutěží: Ve varhanním oboru získal již v roce 1996. 1. cenu v Soutěži mladých varhaníků Opava 96, stal se nositelem 2. ceny na Mezinárodní varhanní soutěži v Brně a v roce 2004 laureátem mezinárodní varhanní soutěže J. P. Sweelincka v Gdaňsku. Laureátského titulu také dosáhl v Mezinárodní soutěži O evropskou hudební cenu v Luxemburgu. V roce 2006 zvítězil a stal se nositelem titulu Laureát na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro. Sólově i v komorním duu se sestrou Alenou (housle-klavír, housle-varhany) úspěšně vystupuje na prestižních hudebních festivalech a koncertech u nás i v zahraničí. Do objevné dramaturgie svých koncertů zařazuje velmi často soudobá díla našich i světových autorů, za něž obdržel cenu Českého hudebního fondu, Fondu Leoše Janáčka, Nadace Bohuslava Martinů a zvláštní prémii aktivu mladých Lucemburská hudební současnost. Varhanní tvorbu 20. století i díla autorů přítomnosti nahrál na zvukové nosiče našich i zahraničních hudebních vydavatelství (CD ed. Vixen s varhanními opusy Aloise Háby, první CD v rámci projektu HAMU představuje s tvorbou Petra Ebena, CD švýcarské společnosti RC s varhanními kompozicemi O. A. Tichého a P. Ebena s žesťovým kvintetem České filharmonie). Působí jako varhaník Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze, pedagogicky pak na Pražské konzervatoři.



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Včera 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Včera 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.