Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klavír, klarinet, saxofon a Májovák

V úvodu třetího koncertu cyklu Janáčkovy filharmonie Ostrava Jeunesses musicales 14. března od 18 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy se představí tři mladinké klavíristky, které se podělí o jednotlivé věty Mozartova Klavírního koncertu A dur.

Klara Dedoni studuje klavír na ZUŠ E. Runda u H. Kundrátové a v Itálii u K. Arima. Je vítězkou několika mezinárodních klavírních soutěží v Miláně, Benátkách, Padově a Ostravě a v jejím podání posluchači uslyší první větu. Interpretace druhé věty se ujme reprezentantka havířovské ZUŠ B. Martinů Lada Bubíková, která se také může pochlubit úspěchy z klavírních soutěží. Oceněním jejích hudebních úspěchů bylo v roce 2012 udělení titulu „Talent roku" města Havířova. Třetí do party je dívka s cizokrajným jménem Dung Hoang Phan, která se hře na klavír věnuje pod vedením I. Hrbáčkové na ZUŠ Sokolská.

Příležitost dostanou konečně také dechové nástroje. Jejich prezentaci zahájí klarinetistka Barbora Durďáková, vyslankyně Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě ze třídy P. Bohuše. O tom, že Barbora klarinet ovládá skutečně výborně, svědčí dlouhá řada cen. Druhým dechařem je Lukáš Kolek, rovněž student Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě. Na saxofon začal hrát v 6. třídě základní školy. Ale nevěnuje se pouze tomuto nástroji - začínal se zobcovou flétnou, o rok později přidal keyboard a ještě později pak cimbál. Na všechny nástroje hraje dodnes, jen keyboard před časem nahradil klavír.

Taktovky se ujme Aleš Kománek - absolvent Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a AMU v Praze, kde studoval pod vedením T. Koutníka, L. Svárovského a J. Bělohlávka. Ve studiu pokračoval ve Vídni.
Vstupenky v ceně 160 korun lze zakoupit v obvyklých předprodejích.

***
Cyklus Jeunesses musicales
Společenský sál DKMO
14. 03. 2013 v 18 hodin

Vstupné 160 Kč

Program:
W. A. Mozart: Koncert pro klavír a orchestr A dur
C. M. von Weber: Concertino pro klarinet a orchestr
A. K. Glazunov: Koncert pro saxofon a orchestr
Petr I. Čajkovskij: Slavnostní předehra 1812

Účinkují:
Barbora Durďáková - klarinet (JKGO)
Klara Dedoni - klavír (ZUŠ E. Runda)
Lada Bubíková - klavír (ZUŠ B. Martinů Havířov)
Dung Hoang Phan - klavír (ZUŠ Sokolská)
Lukáš Kolek - saxofon (JKGO)
Dechový orchestr Májovák
Janáčkova filharmonie Ostrava
Aleš Kománek - dirigent

***
Klara Dedoni se narodila 7.3.1999 v italském San Severino Marche. Hru na klavír začala studovat od 8 let u p. uč. Vartové. Od 12 let studuje u Mg.A Hany Kundrátové. Během letních pobytů doma v Itálii studovala a nyní už rok studuje u japonské pedagožky a klavíristky Kahoru Arima. Je vítězkou několika mezinárodních soutěží (Ostrava, Milán, Banátky, Padova).

Na ZUŠ B. Martinů začala Lada Bubíková studovat hru na klavír v pěti letech u Danuše Klukové. Kromě hry na klavír studuje hru na zobcovou flétnu, maluje a cit pro hudbu a rytmus spojila s pohybem v taneční škole. Velkou láskou Lady jsou také koně.Přes tento široký záběr různých zájmů se věnovala hře na klavír zodpovědně a mohla se tak s úspěchem zúčastnit různých soutěží. K těm nejvýznamnějším patří 3. cena ze soutěže Prague Junior Note, 1. místo v krajském kole soutěže ZUŠ a 3. místo v celostátním kole této soutěže. Věnuje se také komorní hře a jako členka dua se zúčastnila soutěže K. Ditterse z Dittersdorfu v komorní hře, odkud má 1. cenu a titul Laureát soutěže. Oceněním Ladiných úspěchů bylo v roce 2012 udělení titulu Talent roku, který jí byl slavnostně předán prïmátorem města Havířova.

Dung Hoang Phan narozená 23. 5. 1998 v Ostravě je studentkou osmiletého Matičního gymnázia v Ostravě. Studium hry na klavír zahájila ve školním roce 2002 v ZUŠ Ostrava - Moravská Ostrava, Sokolská třída 15, ve třídě Pavly Hrbáčkové, kde studuje dosud. Zúčastnila se několika krajských přehlídek mladých talentů. V roce 2008 získala 1. místo a zvláštní ocenění poroty za provedení skladby F. Chopina Valse a moll v krajském kole národní soutěže ZUŠ a v tomtéž roce čestné uznání 1. stupně na soutěži Prague Junior Note v Praze. V roce 2010 se zúčastnila Mezinárodní soutěže W. A. Mozarta v Brně, účinkovala na koncertu Talenty Moravskoslezského kraje a získala 3. místo na soutěži Prague Junior Note v Praze. Úspěšný byl pro ni i rok 2011, kdy získala v krajském kole národní soutěže ZUŠ 1. místo.

Barbora Durďáková začala studovat hru na zobcovou flétnu v sedmi letech v ZUŠ Slavičín pod vedením Anny Frajtové a od roku 2001 se věnuje hře na klarinet. V roce 2007 byla přijata na Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, kde v současnosti studuje v klarinetové třídě Petra Bohuše. Během studia se zúčastnila mnoha soutěží, kde získala celou řadu ocenění: 3.cena na Interpretační soutěži JKGO (2009), 1.cena s klarinetovým kvartetem a cena K.Ditterse z Dittersdorfu na soutěži K.Ditterse z Dittersdorfu ve Vidnavě (2010), účast na Mezinárodní soutěži dechových nástrojů v polském Jastrzębie-Zdrój (2010), kde ve finále získala v konkurenci všech dechových nástrojů Čestné uznání a mezi klarinetisty skončila na 1.místě. Na soutěži K.Ditterse z Dittersdorfu ve Vidnavě (2011) obdržela 1.cenu a titul laureáta s klarinetovým duem a klavírem a v roce 2012 se umístila ve zlatém pásmu na soutěži Bohuslava Martinů v Poličce.

Na klavír hraje Tomáš Vrána od tří let, od pěti pak let začal chodit do ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm k Libuši Pavelčákové. Po základní škole nastoupil na Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě kde nyní studuje hru na klavír u Moniky Tugendliebové. K největším klavírním úspěchům patří pětinásobné vítězství v soutěži Prague Junior Note s absolutním vítězstvím. Dvojnásobný vítěz soutěže Virtuosi per Musica di Pianoforte v Ústí nad Labem, absolutní vítěz soutěže Pro Bohemia v Ostravě, vítěz soutěže Wolfganga Amadea Mozarta v Brně a zvláštní cena za Mozartovu skladbu. Dále například dvojnásobné vítězství soutěže ZUŠ či první cena v soutěži konzervatoří v Brně, nebo vítězství v soutěži konzervatoří, pořádané MŠMT v Pardubicích. Několikrát vystupoval na Slovensku či v Rakousku, stal se vítězem soutěže Vítězslava Nováka a koncertoval v Čs. rozhlase Ostrava (přímý přenos na stanici Vltava). Pro rok 2008 se stal držitelem Zlatého oříšku ČT. Ve volném čase se věnuje literatuře, výtvarné výchově či kinematografii. V minulých dvou letech natočil vlastní, amatérský, osmnáctidílný seriál Detektivní kancelář Černý kocour, který za spolupráce 46 herců zrežíroval, napsal scénář a hudbu. Stal se také vítězem celostátní literární soutěže Pionýrský sedmikvítek v kategoriích Próza a Komiks.

Aleš Kománek (*1982) je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ze třídy Karla Brii a hudební fakulty AMU v Praze, kde studoval s vynikajícími výsledky pod vedením Tomáše Koutníka, Leoše Svárovského a Jiřího Bělohlávka. Jako postgraduální student oboru orchestrální dirigování studoval dále na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídní ve třídě Marka Stringera, přímého žáka Leonarda Bernsteina. Mistrovské kurzy absolvoval u profesora dirigování pařížské konzervatoře Zsolta Nagye. Operní kurzy pak pod vedením Norberta Baxy a Dwighta Bennetta.
Aleš Kománek pracoval opakovaně s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Plzeňskou filharmonií, Komorním orchestrem pražských symfoniků, Jihočeskou komorní filharmonií České Budějovice, Západočeským symf. orch. Mariánské lázně a Symfonickým orchestrem AKS. Mimo to spolupracoval také s Filharmonií Rzezsow , Orchestrem Spirit of Europe, Pražským komorním filharmonickým sborem, Moravským komorním sborem, souborem opery Ústí nad Labem a ansámblem pro soudobou hudbu Prague Modern, složeným z předních členů Pražské komorní filharmonie.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.