Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Osvětlené přechody uleví chodcům i řidičům

Na přechodech pro chodce loni zahynulo 35 lidí. Kvalitní osvětlení může snížit počet těchto úmrtí na třetinu. Společnost ČEZ se proto rozhodla instalovat na nebezpečné přechody osvětlení. O tom, které přechody je potřeba osvětlit, rozhodne veřejnost v projektu Vaše volba 2013.

V České republice je stále velký počet silničních přechodů, které představují pro chodce riziko. Podle statistik sice každým rokem ubývá nehod, kdy dojde ke srážce automobilu s chodcem, i tak je toto číslo stále vysoké. Jen v loňském roce cestu přes přechod nepřežilo 35 chodců, těžce raněných bylo 220 lidí. Zásadním bezpečnostním prvkem, který dokáže přispět ke zvýšení bezpečnosti na přechodech pro chodce, a snížit tak tuto smutnou statistiku, je kvalitní osvětlení. Proto se společnost ČEZ rozhodla oslovit veřejnost, aby v projektu Vaše Volba 2013 vybrala nejnebezpečnější přechody, které budou vybaveny světly. Projekt probíhá v součinnosti s Policejním prezidiem ČR a organizací BESIP.

V projektu Vaše volba 2013 Skupiny ČEZ mohou lidé v termínu od 10. dubna do 24. května hlasováním na webových stránkách ČEZ www.cezregiony.cz určit, které přechody jsou nejnebezpečnější a potřebují proto vybavit osvětlením. Průběžné výsledky volby budou dostupné on-line.

„Nedostatky v bezpečnosti přechodů jsou bohužel v České republice zjevné a upozorňuje se na to opakovaně, rozhodli jsme se proto zaměřit naši obecně prospěšnou činnost právě tímto směrem. Veřejným hlasováním navíc docílíme toho, že tato pomoc poputuje přesně tam, kde to lidé doopravdy ocení," říká Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

ČEZ dělí republiku na celkem sedm distribučních regionů, v každém z nich navrhli odborníci z Policejního prezidia ČR seznam deseti rizikových přechodů. Mezi nimi lidé zvolí tři nejnebezpečnější přechody, u kterých považují za nejvíce potřebné instalovat osvětlení. Další dva přechody v každém regionu pak ještě vybere odborná veřejnost z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP, celkem tak bude letos vylepšeno 35 přechodů. Zveřejnění výsledků proběhne v týdnu od 27. do 31. května. V průběhu června a července přidělí Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracují projekty, rozpočty a zahájí se stavební řízení.

Dostat se z jedné strany vozovky na tu protější bývá často nechtěným hazardem. Přechodů, které chodce k takovému hazardu nutí, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení.

„Z našich i zahraničních zkušeností usuzujeme, že kvalitní osvětlení přechodu může snížit počet úmrtí až o 65 procent. Jsme přesvědčeni, že více světel na přechodech ocení nejen chodci, ale i řidiči, pro které je mnohdy velmi obtížné rozpoznat, zda u přechodu stojí chodec, který se chystá vkročit do vozovky," říká Roman Budský, vedoucí organizace BESIP, samostatného oddělení Ministerstva dopravy ČR.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Ministr zemědělství jednal v Krnově a dalších povodní postižených obcích o současné situaci a protipovodňových opatřeních

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil na Bruntálsku obce Nové Heřminovy, Brantice, Zátor a Krnov. Obsahem všech jednání byla protipovodňová opatření, příčiny současné situace i harmonogram dalších kroků k zahájení staveb v povodňové oblasti.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.