Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová, 95. sezóna v NDM bude gala: slibuje slavná jména, české i světové premiéry a zájezd do Paříže!

WAGNER GALA, TO NEJLEPŠÍ Z ČESKÉ OPERY!, BALET GALA, Jiří Kylián, Zuzana Lapčíková, Iva Bittová, Eva Urbanová, nová hra o Hlučínsku, slavná Evita - to jsou jen některá ze jmen a událostí nadcházející sezóny v NDM.

V neděli 14. dubna bude zahájen prodej předplatného na nadcházející 95. sezónu Národního divadla moravskoslezského. Vizuálním symbolem nové sezóny, která divákům nabídne české i světové premiéry a řadu výjimečných akcí s exkluzivními hosty, je výřez ze stropní malby Divadla Antonína Dvořáka. Jde o alegorický obraz vídeňského malíře Eduarda Felixe Veitha, ze kterého už 105 let shlíží na diváky symbolické postavy Poezie a Hudby a také horníka se symboly hornictví a železářského průmyslu na Severní Moravě.

Na osobní preference projektů připravované sezóny jsme se zeptali několika členů umělecké rady NDM, operní pěvkyně Soňa Červená uvádí: "Za operu jmenuji Mirandolinu, ta tři jména, Bohuslav Martinů, Robert Jindra a Jiří Nekvasil mě určitě do Ostravy přilákají. Z činohry jsem si vybrala Davida Jařaba Za vodou v režii Štěpána Pácla, od něhož jsem v poslední době viděla skvělé práce. Na balet přijedu určitě na Zarostlý chodníček a Škrtiče /Janáček a Martinů - kdo si přeje, kdo si přeje víc...?/, a ještě k tomu „navíc" v choreografii Jiřího Kyliána a Nataši Novotné. Z operety a muzikálu si tentokrát vybírám klasiku: Krásnou Helenu."

Jasno má i teatrolog Vladimír Just: "Z chystaných premiér mě dopředu nadchl Klimszův (Bédierův) činoherní Tristan a Isolda, kde se možná cípek toho Wagnera taky objeví. Už dopředu mě fascinuje nadějné spojení Štěpána Pácla (režie) a Davida Jařaba (původní text) u inscenace Za vodou. A samozřejmě se těším na Martinů Mirandolinu, protože Jiří Nekvasil operu v Ostravě fakt umí jako málokdo u nás i venku."

Ředitelka festivalu Colours Of Ostrava Zlata Holušová dodává: "Určitě se těším na projekt se Zuzanou Lapčíkovou!"

WAGNER OSTRAVA bude v nové sezóně pokračovat unikátním společným projektem NDM, festivalu Janáčkův máj a Janáčkovy filharmonie Ostrava: galapředstavení WAGNER GALA (15. listopadu 2013, Multifunkční aula GONG) nabídne výběr nejslavnějších scén z Wagnerových oper v podání Evy Urbanové (soprán), Tomasze Konieczného (basbaryton), Českého filharmonického sboru Brno a Janáčkovy filharmonie Ostrava pod vedením Roberta Jindry. Na letošní wagnerovský rok naváže rok 2014 coby Rok české hudby, na který v předstihu už letos na podzim reaguje baletní soubor uvedením stěžejní baletní inscenace sezóny s názvem Návraty domů. Během jednoho večera tak diváci budou mít možnost zhlédnout choreografie Jiřího Kyliána a Nataši Novotné na hudbu Leoše Janáčka (Po zarostlém chodníčku) a Bohuslava Martinů (Škrtič). Na mimořádném galakoncertu k Roku české hudby 2014 pak zazní známá, ale i neprávem opomíjená díla velikánů české opery v podání předních ostravských sólistů i mimořádných hostů, a to pod názvem TO NEJLEPŠÍ Z ČESKÉ OPERY! První ročník baletního galakoncertu za účasti hostů z prestižních ruských baletních souborů a národních divadel z Prahy, Brna a Bratislavy, pořádaný ve spolupráci s Baletem ND Brno a projektem Ruská kultura v ČR 2014, uvidí diváci pod názvem BALET GALA.

Soubor ostravské opery uvede čtyři premiéry: Verdiho Ernani, Mirandolinu Bohuslava Martinů, Schumannovu Jenovéfu a Čertovu stěnu Bedřicha Smetany. Fanoušci ostravské činohry se můžou těšit na sedm novinek: politicky (ne)korektní komedii Veřejné blaho aneb Deskový statek, bezohlednou komedii v rytmu tanga Pozvání na zámek, romantickou komedii nejen o ženách, nejen pro ženy Perfect Days, nejčernější Shakespearovu tragédii Macbeth. Dále diváky čekají tři české premiéry: autorský text Davida Jařaba o osudech lidí na Hlučínsku Za vodou, velké dobrodružství autistického chlapce Podivný případ se psem a činoherní muzikál na motivy románu Henryka Sienkiewicze Quo vadis. Soubor baletu pod vedením nové šéfky Lenky Dřímalové uvede projekt se Zuzanou Lapčíkovou Balady, klasický balet La Sylphide a už zmiňovanou inscenaci Návraty domů. Příznivcům operety a muzikálu nabídne příští sezóna v NDM klasickou operetu Krásná Helena, hudební drama Edith a Marlene, slavný muzikál Tima Ricea a Andrewa Lloyda Webbera Evita a muzikálovou crazy komedii Orfeus Superstar.

Z dalších mimorepertoárových projektů pak jmenujme alespoň koncert s Ivou Bittovou k dvacátému výročí založení Operního studia NDM, Evropské operní dny, Noc divadel 2013 či druhé bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava 2014), v rámci kterého bude uvedena světová premiéra nové opery Martina Smolky a libretisty Jiřího Adámka na motivy knihy Umberta Eca Bludiště seznamů.

Pro diváky, kteří využijí předplatitelskou nabídku NDM, je připravena řada slev a bonusů včetně zvýhodněného parkování. Vybrat si lze z 22 předplatitelských skupin podle žánrů, podle budov konání, podle hracích dnů, podle hodiny začátku představení, skupinu premiérovou, seniorskou nebo studentskou. Na představení předplatitelské skupiny ušetří diváci až 50 % z ceny vstupného. Majitelé předplatného budou navíc nově automaticky zařazeni do losování o zájezd do Paříže!

Prodej předplatného na sezónu 2013/2014 bude zahájen v neděli 14. dubna 2013 v 15 hodin v předprodeji vstupenek NDM na třídě Čs. legií 148/14.

Kompletní přehled premiér 2013/2014 najdete na http://www.ndm.cz/cz/stranka/107-predplatne-2013-2014.html



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.